Dodaj do ulubionych

czy moge tak?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:38
czy jesli podgrzeje maslo i wrzuce do niego posiekana szalwie i czosnek plus
sol to wyjdzie mi cos czym da sie polac makaron i zjesc i bedzie to
smaczne? ;) czy ktos moglby mi zasugerowac ile czego ma byc (ile szalwii, ile
czosnku?). z gory dziekuje...
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: czy moge tak? 10.06.05, 15:43
      dlaczego masło, a nie oliwa?
      Ale na masle mozewz najpierw podsmazyc 3-4 zabki czosnku i dodac pozniej 5-8
      lisci szalwi. (choc nie iwem na ile makaronu ten sos?)
      Do tego dorzucasz makaron, mieszasz i juz.
      • Gość: louisjana Re: czy moge tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:55
        > dlaczego masło, a nie oliwa?
        nie wiem, tak jakos mi sie pomyslalo, jestem poczatkujaca w kuchni

> Ale na masle mozewz najpierw podsmazyc 3-4 zabki czosnku i dodac pozniej 5-8
        > lisci szalwi. (choc nie iwem na ile makaronu ten sos?)
        tak na dwie osoby (w tym porcja dla faceta ;))

> Do tego dorzucasz makaron, mieszasz i juz.
        dziekuje:)
      • kikkera Jacku 10.06.05, 15:58
        bo szałwia i masło daje bardzo specyficzne połączenie, troszkę inne niż z oliwą.
        • andzia-nie-ania Re: Jacku 10.06.05, 16:12
          Popieram, ostatnio polalam takim szalwiowym maslem swieze tortellini z ricotta
          i szpinakiem - po prostu boskie ! IMHO duzo lepiej pasuje niz jakis pomidorowy.

PS Jacku, jakie melony sa w Grecji ? (wiem, ze offtopic:)
    • kikkera Re: czy moge tak? 10.06.05, 15:55
      Masło i szałwia (bez czosnku) to "sos" do gnocchi.
      Całkiem dobry, tylko straaasznie dużo w nim kalorii:(

Z innym makaronem nigdy nie jadłam, co nie znaczy, że nie można spróbować:)
      • Gość: louisjana Re: czy moge tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 15:57
        hmm a jak to gnocchi wyglada? mozna u nas dostac?
        • kikkera Re: czy moge tak? 10.06.05, 16:04
          gnocchi, to takie włoskie kopytka:-)
          Niestety nie wiem, czy są do dostania w Polsce.

Nigdy sama nie robiłam, ale znalazłam taki oto przepis :

1 kg ziemniaków
          0,25 kg mąki
          3 łyżki masła
          0,1 kg parmezanu
          5 gałązek szałwi

sposób przygotowania
          Ziemniaki zgotować, obrać z łupin kiedy jeszcze są gorące przecisnąć przez
          praskę. Ziemniaki ostudzić , wymieszać z mąką na jednolitą masę, uformować
          wałki grubości kciuka. Kroić grubsze kulki i rozpłaszczać widelcem. Wodę
          zagotować , osolić i wrzucać partiami kluski i gotować, po wypłynięciu
          zmniejszyć gaz i gotować jeszcze 5 minut. Masło roztopić obsmażyć listki
          szałwi, dodać gnocchi , wymieszać w maśle dodać sól i pieprz . Posypać
          parmezanem.
          • jacek1f czyli bezpeiczniej i klasycznie do makaronu 10.06.05, 16:09
            bedzie jak masz oliwe:-)
            Daj 3 zabki czosnku, zeszklij na oliwie (zeby nie zaczal brazowiec), mozesz
            dodac bazylie swieza lub suszona jak masz, i wez mniej szalwi - tylko na smak -
            bo ma mocny charakterystyczny smak. I juz. powodzenia.
            • Gość: louisjana Re: czyli bezpeiczniej i klasycznie do makaronu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 16:16
              oki, czyli na te gnocchi sie jeszcze dzisiaj nie porwe, zrobie z makaronem...
              ale na dniach nie wykluczam - dostalam doniczke szalwii:) zaraz zabieram sie do
              roboty! fajnie, ze jestescie:)
              • jacek1f andziu - oni maja swoje miodowe, te z taka 10.06.05, 16:32
                pomarszczoną skorka, mmmmm,
                ale oczywiscie leza obok te zolte, gladkie, takie twardsze zawsze.
                • andzia-nie-ania Re: andziu - oni maja swoje miodowe, te z taka 10.06.05, 16:39
                  Te z pomarszczona skorka to okragle a w srodku pomaranczowe i pachna
                  melonem ;) ? To chyba takie jak u nas brodés (haftowane).
                  A zolte to jak pilka do rugby, nie pachnace ale bardzo slodkie (miazsz
                  seledynowo-bialy) ? A zielone do rugby sa ?
                  • jacek1f Re: andziu - oni maja swoje miodowe, te z taka 10.06.05, 16:42
                    Tak, te pomarszczone to pachna melonem i pomaranczowe sa w srodku :-)
                    A zielonych do rugby nie wiedzialem, tylko żolte (zreszta nie przepadam za nimi
                    jakos...)
                    • andzia-nie-ania Re: andziu - oni maja swoje miodowe, te z taka 10.06.05, 16:45
                      Abo to trzeba trafic na taki super - tez z poczatku niespecjalnie lubilam,
                      niestety trudniej sie wybiera, bo nie pachna.

Dzieki za oswiecenie :)
    • Gość: Dorota Re: czy moge tak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 16:47
      Burro con salvia to klasyczna "okrasa" włoskich potraw mącznych.
      Po prostu rozgrzewa się łyżkę masła na patelni uważając, aby się nie spaliła i
      wkładamy kilka listków świeżej szałwi. Szałwia oddaje swój smak masełku podczas
      podgrzewania, sama troche flaczeje i trzeba ja potem wyrzucić, czyli polewa sie
      samym masłem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka