Gość: hk IP: 212.160.172.* 13.06.05, 14:34 Witam, właśnie dostałem pięknego suma(ok 3 kg). Nie jestem specjalistą w daniach z ryb - czy mógłby mi ktoś polecić jakiś ciekawy przepis(coś innego niż usmażenie na patelni :)) Pozdrawiam, HK Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tu 13.06.05, 14:40 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18801982&a=18811234 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hk Re: tu IP: 212.160.172.* 13.06.05, 15:08 Niestety po tym linkiem jest tylko przepis na usunięcie śluzu z suma, a z tym akurat sobie poradziłem:). Może ktos polecić jakiś ciekawy przepis? Pozdr, HK Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f przepraszam bardzo, bylem pewien, ze tam...tu: 13.06.05, 15:13 Sum w kapuście baky 15.01.2004 11:31 zarchiwizowany Sama prostota :o)) Dość duże kawałki suma (filety) traktujemy sokiem z cytryny lub limonki, solą i pieprzem ziołowym. Odstawiamy na 2-3 godzinki. Kapustę kiszoną klasycznie (po umyciu) do szybkowara, dodajemy grzyby suszone, można także zeszkloną cebulkę, dodajemy kawałki suma i pichcimy ok. 30-40 min., a właściwie coś koło tego - na czuja. Re: na Wigilię kupić suma czy jesiotra? jacek1f 20.12.2004 12:46 + odpowiedz Zainspirowalas mnie. Nie robilem suma sam nigdy, ale zerknalem na ten link z watku 285 przepisow na ryby, i ten jeden prosty przemowil do mnie. Zrobie na Świeta, a co! :-) Sum na słodko 1 kg suma, 10 dag piernika, 1/2 szklanki soku wiśniowego, łyżka octu, szklanka ciemnego piwa, łyżeczka cukru sól, szczypta pieprzu i cynamonu, 5 goździków. Rybę podzielić na porcje, włożyć do rondla, dodać tarty piernik, sok wiśniowy, ocet, piwo, cukier, sól oraz przyprawy. Ugotować rybę do miękkości. Podawać jako polewkę z grzankami. A tu szaleństwa z jesiotrem. Ten w musztardzie może , mniam? www.infish.com.pl/ksiazki_image/JESIOTRY.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: tu 13.06.05, 15:13 pod tym linkiem jest przepis-nie zauważyłeś może, to wklejam: PS. Sum najlepszy jest w kapuście. Rewelacja. Sum, kwaśna kapusta, wędzony boczek, 2 średnie cebule, 2 papryki swieże, 3 pomidory bez skórki (nie koncentrat!), 2 łyżeczki papryki mielonej (słodkiej) , pieprz, sól, 0,3 l kwaśnej smietany, tłuszcz. Ponoć najlepszy jest do tego smalec, ale ja używam najczęściej oliwy lub oleju z pestek winogron. Na zasmażkę: olej, 50 g mąki, pół pęczka koperku. Rybę oprawiłaś... Ostrożnie z solą, ze względu na sól zawrtą w kapuscie. Kapustę wypłucz, aby nie była zbyt kwaśna lub słona. Boczek pokrojony w kostkę podsmż, dodaj pokrojoną cebulę i paprykę, wsyp szybko paprykę mieloną, zamieszaj i natychmiast dodaj kapustę, dopraw pieprzem i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. godziny. Z tłuszczu i mąki zrób zasmażkę i dodaj do niej drobno posiekany koperek. Wrzuć do duszonej kapusty. Zamieszaj. Dodaj do kapusty filety z suma i duś pod przykryciem w piekarniku ok. 20 min. Na koniec dodaj śmietanę i raz zagotuj. Podaj filety na kapuście i polej śmietaną. Możesz dodać do kapusty (wcześniej) pieczarki w plasterkach podsmażone z cebulką. To wszystko o wiele krócej zrobisz w szybkowarze. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Ciekway przepis na suma 13.06.05, 14:45 jak jego trudno zabić-o mato-jeszcze mam ciarki-od świat mnie trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 hihi:)) a może załozymy frakcję ryb słodkowodnych? 13.06.05, 14:50 Baky i Jacek jako prezesi-ja mogę zostać skarbnikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f od razu skarbnikiem, przede wszystkim bedziesz 13.06.05, 14:58 pozbawiala ryb żywota:-0 jako "doświadczony specjalista". Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: od razu skarbnikiem, przede wszystkim bedzies 13.06.05, 15:01 chyba powinnam się wyspowiadać:) ale fakt, ostatnio mój facet nie dawał rady z jesiotrem, więc sama go zarżnęłam na jego oczach, a na koniec się popłakałam-może coś nie tak ze mną? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f jeszcze raz spokojnie... przeczytaj swoj post i 13.06.05, 15:01 odpowiedz: KOGO zarżnęłaś?!? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: jeszcze raz spokojnie... przeczytaj swoj post 13.06.05, 15:06 jesiotra no:) Odpowiedz Link Zgłoś