Dodaj do ulubionych

bita smietanka pyyyyycha!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 17:56
witajcie!czy ktos orientuje sie moze, jakie maszyny uzywane sa do robienia
bitej smietany w lodziarniach, gofrowych budkach itp?i jak oni robia te bita
smietane,ze jest taka pyszna?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 13.06.05, 18:11
      Coś w rodzaju syfonu z nabojami jak niegdyś do wody sodowej. Można to kupić nie
      wiem jednak jak jest z dostępem do naboi. Jednak zanim się zachwycisz tak do
      końca to poobserwuj sobie co się z taką "pyszną" śmietaną dzieje po 10-15
      minutach...
      • Gość: monsun Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:40
        ups...no,tego nie wiem....hehe.taka jest pyszna,ze ja zjadam w sekund pare-))
        no,oczywiscie zalezy gdzie.mam swoje ulubone miejsca,nie wszedzie jest tak
        dobra.dxziekuje w kazdym razie!a gdzie takie cuda sie kupuje?
        • ba_nita Re: Na przykład tutaj 13.06.05, 18:54
          sklep.gastromer.pl/syfonydobitejsmietany.php
          Od razu uprzedzam, że nie mam z tym nic wspólnego. Pierwsze co wyskakuje po
          wpisaniu w google'a: syfony do bitej śmietany.
    • Gość: Thea Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.arcor-ip.net 13.06.05, 20:03
      dodaje sie specjalne dodatki smakowe (chemia), ktörych naprawde nie polecam.
    • dorcia311 Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 13.06.05, 21:54
      podaje przepis na pyszną bitą smietankę:
      1 smietana "kremówka" (36 %)pożądnie schłodzona (najlepiej jak przez noc poleży
      w lodóweczce), miksujemy na najwyszych obrotach. Jak smietana będzie miała
      pożądana konsystencję to dosypujemy 2-3 łyzki cukru pudru i 1/2 łyzeczki cukru
      waniliowego i dalej miksujemy. Pychooota !
      • the_kami Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 13.06.05, 22:52
        I uważamy, żeby nie zrobić masełka :-D
        Trzeba się zatrzymać we właściwym momencie...
        • Gość: babe Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:50
          bardzo trafna uwaga
        • Gość: Thea Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.arcor-ip.net 23.06.05, 18:11
          the_kami napisała:

> I uważamy, żeby nie zrobić masełka :-D
          > Trzeba się zatrzymać we właściwym momencie...
          --------------------------------------
          zeby nie zrobic maselka trzeba do ubijania na poczatku dodac pare kropli z cytryny.
    • Gość: monsun Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 01:14
      dziekuje wszystkim!!!!a z przepisu chetnie skorzystam juz jutro,na deser do
      truskawek bedzie jak znalazl!!!!
      • Gość: justa Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:35
        ja też
    • saskiaplus1 Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 14.06.05, 11:41
      Na moje to ta bita śmietana z lodziarni czy budki z goframi smakuje dokładnie
      tak, jak ta kupowana w sklepie w spray'u. Czyli najprościej byłoby kupić sobie
      taki pojemniczek i nie zawracać sobie głowy tajnymi sposobami i skomplikowanym
      sprzętem.
      • guadalahara Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 14.06.05, 17:45

Ha! To kiepskie te lodziarnie w Twojej okolicy... Bo nie syfon, nie naboje,
        nie aparatura skomplikowana tworzy niezwykły smak bitej śmietany, ale...
        Smietana właśnie! Niech Was ręka boska broni przed korzystaniem z pasteryzowanych(choć o takie najłatwiej i ręka sama sięga w ich kierunku)
        Smietana musi być świeża, w butelce, zaczynająca właśnie gęstnięć ( bo wtedy
        lekko kwaśna się robi) ale nie gęsta zupełnie. Schłodzona, zmiksowana.. mniam
        • aniel Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 14.06.05, 17:53
          a w gastronomi to po prostu proszek rozmieszany w wodzie niestety :(
          • Gość: monsun Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 03:26
            oj,tu sie nie zgodze!jestem zwolenniczka naturalnej zywnosci,w miare mozliwosci
            oczywiscie.sztucznosc w smaku wyczuje dobrze,i nie cierpie tego!dlatego mam
            swoje tylko 3 ulubione miejsca z lodami i goframi,tam gdzie bita smietanka
            smakuje bardzo naturalnie.co wiecej,widzialam osobiscie,jak pani "od
            gofrow"wlewala do "smietankowej maszyny" najprawdziwsza kremowke,30,bynajmniej
            nie w proszku!!!!!pewnie,zdaje sobie sprawe,ze w wielu miejscach stosuje sie te
            ochydy w sprayu,albo tez wlasnie jakies paskudztwa w proszku,tylko ja NIE
            JESTEM ICH FANEM!i nie tego szukam pytajac o urzadzonko do ubijania
            smietanki.pozdrawiam!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka