Gość: monsun IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 17:56 witajcie!czy ktos orientuje sie moze, jakie maszyny uzywane sa do robienia bitej smietany w lodziarniach, gofrowych budkach itp?i jak oni robia te bita smietane,ze jest taka pyszna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 13.06.05, 18:11 Coś w rodzaju syfonu z nabojami jak niegdyś do wody sodowej. Można to kupić nie wiem jednak jak jest z dostępem do naboi. Jednak zanim się zachwycisz tak do końca to poobserwuj sobie co się z taką "pyszną" śmietaną dzieje po 10-15 minutach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monsun Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 18:40 ups...no,tego nie wiem....hehe.taka jest pyszna,ze ja zjadam w sekund pare-)) no,oczywiscie zalezy gdzie.mam swoje ulubone miejsca,nie wszedzie jest tak dobra.dxziekuje w kazdym razie!a gdzie takie cuda sie kupuje? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Na przykład tutaj 13.06.05, 18:54 sklep.gastromer.pl/syfonydobitejsmietany.php Od razu uprzedzam, że nie mam z tym nic wspólnego. Pierwsze co wyskakuje po wpisaniu w google'a: syfony do bitej śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.arcor-ip.net 13.06.05, 20:03 dodaje sie specjalne dodatki smakowe (chemia), ktörych naprawde nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia311 Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 13.06.05, 21:54 podaje przepis na pyszną bitą smietankę: 1 smietana "kremówka" (36 %)pożądnie schłodzona (najlepiej jak przez noc poleży w lodóweczce), miksujemy na najwyszych obrotach. Jak smietana będzie miała pożądana konsystencję to dosypujemy 2-3 łyzki cukru pudru i 1/2 łyzeczki cukru waniliowego i dalej miksujemy. Pychooota ! Odpowiedz Link Zgłoś
the_kami Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 13.06.05, 22:52 I uważamy, żeby nie zrobić masełka :-D Trzeba się zatrzymać we właściwym momencie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babe Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 13:50 bardzo trafna uwaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.arcor-ip.net 23.06.05, 18:11 the_kami napisała: > I uważamy, żeby nie zrobić masełka :-D > Trzeba się zatrzymać we właściwym momencie... -------------------------------------- zeby nie zrobic maselka trzeba do ubijania na poczatku dodac pare kropli z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monsun Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.05, 01:14 dziekuje wszystkim!!!!a z przepisu chetnie skorzystam juz jutro,na deser do truskawek bedzie jak znalazl!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.05, 17:35 ja też Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 14.06.05, 11:41 Na moje to ta bita śmietana z lodziarni czy budki z goframi smakuje dokładnie tak, jak ta kupowana w sklepie w spray'u. Czyli najprościej byłoby kupić sobie taki pojemniczek i nie zawracać sobie głowy tajnymi sposobami i skomplikowanym sprzętem. Odpowiedz Link Zgłoś
guadalahara Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 14.06.05, 17:45 Ha! To kiepskie te lodziarnie w Twojej okolicy... Bo nie syfon, nie naboje, nie aparatura skomplikowana tworzy niezwykły smak bitej śmietany, ale... Smietana właśnie! Niech Was ręka boska broni przed korzystaniem z pasteryzowanych(choć o takie najłatwiej i ręka sama sięga w ich kierunku) Smietana musi być świeża, w butelce, zaczynająca właśnie gęstnięć ( bo wtedy lekko kwaśna się robi) ale nie gęsta zupełnie. Schłodzona, zmiksowana.. mniam Odpowiedz Link Zgłoś
aniel Re: bita smietanka pyyyyycha!!! 14.06.05, 17:53 a w gastronomi to po prostu proszek rozmieszany w wodzie niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monsun Re: bita smietanka pyyyyycha!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.05, 03:26 oj,tu sie nie zgodze!jestem zwolenniczka naturalnej zywnosci,w miare mozliwosci oczywiscie.sztucznosc w smaku wyczuje dobrze,i nie cierpie tego!dlatego mam swoje tylko 3 ulubione miejsca z lodami i goframi,tam gdzie bita smietanka smakuje bardzo naturalnie.co wiecej,widzialam osobiscie,jak pani "od gofrow"wlewala do "smietankowej maszyny" najprawdziwsza kremowke,30,bynajmniej nie w proszku!!!!!pewnie,zdaje sobie sprawe,ze w wielu miejscach stosuje sie te ochydy w sprayu,albo tez wlasnie jakies paskudztwa w proszku,tylko ja NIE JESTEM ICH FANEM!i nie tego szukam pytajac o urzadzonko do ubijania smietanki.pozdrawiam!! Odpowiedz Link Zgłoś