mama_wojtka 16.06.05, 21:21 Czy ktos wie gdzie mozna kupic w Warszawie tzw. amoniak, czyli weglan amonu? W sklepie spozywczym nie ma, w aptekach tez nie ma. Taki do ciasteczek potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qubraq Re: Gdzie kupic amoniak? 16.06.05, 21:54 Czesc Mamo Wojtka, klania Ci sie tata Wojtka... Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: Gdzie kupic amoniak? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 22:08 Tesco Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate.coffee Re: Gdzie kupic amoniak? 17.06.05, 13:11 mama_wojtka napisała: > Czy ktos wie gdzie mozna kupic w Warszawie tzw. amoniak, czyli weglan amonu? Amoniak to jedno, węglan amonu to co innego :) Amoniak to to: pl.wikipedia.org/wiki/Amoniak Jest toksyczny, nie radziłabym dodawać do ciasteczek - mogą skończyć w prokuraturze ;) A węglan amonu rzeczywiście bywa używany do spulchniania wypieków. Ale dlaczego akurat on Ci jest potrzebny a nie zwykły proszek czy soda? cc. Odpowiedz Link Zgłoś
mwookash Autorka dobrze pisze 17.06.05, 13:13 napisała "tzw. amoniak" bo tak węglan amonu potocznie zwie się w kuchni :) Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate.coffee Re: Autorka dobrze pisze 17.06.05, 13:21 No chyba że tak. Nie wiedziałam :) cc. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Autorka dobrze pisze 17.06.05, 13:28 Niektore ciastka / np. amoniaczki / robi sie wlasnie z weglanem amonu. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Autorka dobrze pisze 17.06.05, 17:46 mwookash napisał: > napisała "tzw. amoniak" bo tak węglan amonu potocznie zwie się w kuchni :) Mwookash, a co to jest Twoim zdaniem tzw. "woda amoniakalna", amoniak jak wiesz to gaz i raczej w butli go nie kupisz . Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Gdzie kupic amoniak? IP: *.mos.gov.pl 17.06.05, 14:38 Przyłączam się do prośby Mamy_Wojtka. I spróbuję wyjaśnić dlaczego nie soda, czy też proszek do pieczenia. Otóż w dawnych czasach piekłam ciasteczka tzw. „maszynkowe” [dla nie znających tego przepisu: wyciskane przez specjalną foremkę nakładaną na maszynkę do mielenia mięsa]. I były one wspaniałe – właśnie za przyczyną użycia „amoniaku” zamiast proszku. Amoniak, który choć ma niezbyt miłą woń w czasie pieczenia, to ma tę właściwość, że "ulatnia się" z ciasta zupełnie. A proszek do pieczenia, zostawia przykry szczypiący posmak w ustach. A soda, to już zupełnie nie dla mnie. Jedząc ciasto, czy ciastka z sodą [nigdy ich nie robię, lecz czasem nie mogę się wykręcić ... częstowana] czuję jak mi rośnie ono w ustach, jakby ta soda puszczała bąbelki. No cóż, może mój organizm nie toleruje sody i jej pochodnych, czyli proszku do pieczenia. Moja mama też nie mogła jeść ciast na proszku. Odkąd zlikwidowano sklep "Chemii" na Foksal, nie wiem gdzie w Wa-wie można kupić amoniak. Nawet miałam mały zapasik w lodówce [kupowałam go w Puławach, wstępując po drodze do Kazimierza] - ale niestety wyparował [ma takie właściwości] i został mi pusty słoiczek. A gdy ostatnio byłam w Puławach [2 lata temu] też go nie było w sprzedaży. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Gdzie kupic amoniak? 17.06.05, 14:57 Podobno na Slasku jest powszechnie stosowany, ale moge sie mylic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Do linn_linn Gdzie kupic amoniak? IP: *.mos.gov.pl 17.06.05, 15:12 No cóż ... jeśli chodzi o mnie, to i tak nie bywam na Śląsku, ani nie mam tam znajomych. Ale może ktoś inny skorzysta z Twojej informacji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Do linn_linn Gdzie kupic amoniak? 17.06.05, 16:22 A sprawdzalas w wyszukiwarce? To pytanie czesto powraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Do linn_linn Gdzie kupic amoniak? IP: *.mos.gov.pl 17.06.05, 16:49 Sprawdzałam jakiś czas temu, bo sama chyba zadawałam to pytanie > w każdym razie też włączałam się do wątku. I nikt nie wiedział. Ale oczywiście dziękuję za podpowiedź, sprawdzę jeszcze raz. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
bodri Re: Do linn_linn Gdzie kupic amoniak? 17.06.05, 17:00 Mamo Wojtka, kwaśny węglan amonu jest w Łodzi na Pl.Barlickiego w sklepiku zielarskim koło "Serów Świata". Może znasz kogoś, kto z Łodzi dojeżdża do pracy do stolicy, i ta informacja Ci się przyda... Odpowiedz Link Zgłoś
iwcia68 Re: Gdzie kupic amoniak? 26.11.16, 17:54 Witam, własnie wróciłam z Piotra i Pawła i tam kupiłam Amoniak - cena 0,99 zł. Zabieramy się z wnuczką do pieczenia pierniczków na Boże Narodzenie. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś