johnny_tomala 22.06.05, 11:41 kto wie co to za liście i jak sie je przygotowuje. jest duzo przepisów z nimi ale nie wiem skad je wziaśc.czy mozna używa takich polskich jakie rosną mi w ogrodzie , czy sie je marynuje i w czym i o co z tym chodzi??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
an20 Re: liście winogron 22.06.05, 11:49 ja ide na latwizne i kupuje w sloiku. Powiem szczerze ze nie wiedzialabym jak to zamrnowac. Sa w sklepach z greckimi i wloskimi stoiskami Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f normalne nasze liscie... 22.06.05, 12:40 mlode i nie za duze. Wyplukane w wodzie, wysuszone, do sloika zalane oliwą z dodatkiem albo soku z cytryny1 czesc soku 5 oliwy - albo z octem winnym białym. Minimum tydzien - dwa. I juz. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: liście winogron 22.06.05, 12:53 tez ide na latwizne i kupuje w sloiko, raczej kupowalam, b o do tej pory mi sie nie udalo znalezc - moze zle szukam te, ktroe kupowalam byly zdecydowanie slone, ale nie ukiszone i bez dodatku oliwy ale bym sobie zjadla jakiegos dolmasa Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: liście winogron 22.06.05, 22:07 Mówią tutaj jak te liście przygotować, ale nie o takich prosto z winogradu, lecz takich "z paczki" - cokolwiek to ma znaczyć. www.majkowscy.neostrada.pl/kuchnia/swiata/jarosz.html#j12 Odpowiedz Link Zgłoś
an20 Re: liście winogron 22.06.05, 23:10 jezeli moge cos wtracic - to z lisci winogron takich ze sloika, robie "gołabki" ale z baraniny z dodatkiem jajka, skorki i soku z cutryny, bulki tartej i przypraw jakie kto tam lubi. Gotuje, wlasciwie dusze jak tradycyjne golabki i smakuje rewelacyjnie:))) Odpowiedz Link Zgłoś