wierka32 29.07.02, 15:30 Niedawno dostałam od znajomych dużą i piękną dynię. Czy ktoś zna jakiś przepis na w/w ? W. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kluba1 Re: A co z dynią?/zupa IP: *.we.client2.attbi.com 29.07.02, 20:24 wierka32 napisała: > Niedawno dostałam od znajomych dużą i piękną dynię. Czy ktoś zna jakiś > przepis na w/w ? > > W. Dynia jest taka pomaranczowa? Wiec moze zupe Dynie pociac w kostke, bez skory, ugotowac. Pozniej objetosciowo 3 kubki ugotowanej dyni rozgniesc na miazge z trzema kubkami rosolu+ lyzka stolowa masla+lyzka stolowa maki+ lyzka bialego cukru lub 2 brazowego,sol, pieprz, ginger i cynamon oraz w cieniutkie zapalki pocieta szynka + 3/4 kubka slodkiej smietanki, wymieszac, podgrzac NIE GOTOWAC i podawac od razu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: A co z dynią?/bread IP: *.we.client2.attbi.com 29.07.02, 20:54 wierka32 napisała: > Niedawno dostałam od znajomych dużą i piękną dynię. Czy ktoś zna jakiś > przepis na w/w ? > > W. Sift together: 1 3/4 cups sifter all -purpose flour 1/4 teaspoon double-acting baking powder 1 teaspoon baking soda 1 teaspoon salt 1/2 teaspoon cinnamon 1/4 teaspoon groung cloves In a large bowl, beat until light and fluffy: 1 1/3 cups sugar 1/3 cus soft shoertening 2 eggs Add and beat in : 1 cup cooked or canned pumpkin Now add the sifted dry ingredients alternately with : 1/3 cup water or milk (1/2 teaspoon vanilla) Do not overbeat between each wddition. Fold in: 1/2 cup coarsely chopped nuts 1/3 cup raisins or chopped dates Poru batter into a greased pan and bake about 1 hour at 350o . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: A co z dynią?marynowana IP: *.we.client2.attbi.com 29.07.02, 21:07 wierka32 napisała: > Niedawno dostałam od znajomych dużą i piękną dynię. Czy ktoś zna jakiś > przepis na w/w ? > > W. dynie pokrojona np w 1 lub 1 1/2 cm kostke ugotowac tak, aby byla jeszcze lekko twardawa, pozniej po sotudzeniu zalac octem z cukrem i cynamonem, mozna dla ostrosci dodac ginger. Bardzo dobry dodatek do miesa!!! Ja bardzo lubie z indykiem lub schabem !! Powinno miec kwasno-slodki smak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: A co z dynią? IP: *.we.client2.attbi.com 13.08.02, 16:45 podciagam do gory Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: A co z dynią? 13.08.02, 17:47 Ja robię zupę-krem z dyni na ostro (i nie słodko) - jadłam kiedyś taką w Jerozolimie i bardzo mi posmakowała i dopytałam jak ja robią. Kroję dynię w kostkę, wrzucam na patelnię na zeszkloną na oliwie cebulkę, przesmażam, żeby dynia zmiekła i dała się zmiksowac na krem. Dodaję wywar (może być rosół drobiowy albo wywar warzywny - jak wolisz), doprawiam solą pieprzem, czosnkiem i bazylią. Można podawać np. z groszkiem ptysiowym, podpieczoną albo świżą chrupką bułeczką itp. W wersji bardziej swojskiej, jeśli lubisz możnadodać łyzkę śmietany (ale to trochę psuje smak). Odpowiedz Link Zgłoś
kdys Re: A co z dynią? 03.09.02, 12:52 miriam_73 napisała: > Ja robię zupę-krem z dyni na ostro (i nie słodko) - jadłam kiedyś taką w > Jerozolimie i bardzo mi posmakowała i dopytałam jak ja robią. Kroję dynię w > kostkę, wrzucam na patelnię na zeszkloną na oliwie cebulkę, przesmażam, żeby > dynia zmiekła i dała się zmiksowac na krem. Dodaję wywar (może być rosół > drobiowy albo wywar warzywny - jak wolisz), doprawiam solą pieprzem, czosnkiem > i bazylią. Można podawać np. z groszkiem ptysiowym, podpieczoną albo świżą > chrupką bułeczką itp. W wersji bardziej swojskiej, jeśli lubisz możnadodać > łyzkę śmietany (ale to trochę psuje smak). Zrobiłam tę zupę z dyni. REWELACJA. Serdeczne dzięki za podanie przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś