Gość: Mycha IP: *.zefa.pl 27.06.05, 15:11 we włoszech jadlam z sosem pomidorowym, i zapieczone z serem ale nigdy mi sie nie udalo uzyskac tamtego smaku z polskich skladnikow... jak Wy je serwujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewaktw Re: z czym i jak podajecie gnocci?? 27.06.05, 15:27 Ja podałam raz w życiu ze szpinakiem i parmezanem. Bomba!!! Na oliwie podsmażam boczek pokrojony drobno, dodaję czosnek (dużo) i liście szpinaku (umyte i poszatkowane, ale niezbyt drobno), doprawiam solą, pieprzem i koniecznie gałką muszkatołową. Jak się uduszą po około 15 minutach można dodać: pomidory i jeszcze trochę poddusić, śmietanę - bardziej tuczące, ale pyszne. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
annarea Re:gnocchi 27.06.05, 15:34 z sosem pomidorowym jak juz wspomnialas z pesto z czterema serami ( ale sa bardzo ciezkie) z pomidorami i krewetkami z sosem grzybowym z sosem pomidorowym i tunczykiem ....................... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: z czym i jak podajecie gnocci?? 27.06.05, 23:18 Z tym z czym kładzione byś dała. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: z czym i jak podajecie gnocci?? 27.06.05, 23:35 z grzybami z warzywami róznymi (kombinacji jest duzo) z pomidorami i szynka parmenską z gorgonzolą z sosem mięsno pomidorowym (ragu') i cała masa innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: a można poprosić o przepis??? nt. 28.06.05, 14:00 przepis na co? na Gnocchi czy na sosy? Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles Re: a można poprosić o przepis??? nt. 28.06.05, 14:12 na gnocci. we włoszech jadłam takie z orzechami włoskimi:) pycha:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: a można poprosić o przepis??? nt. 28.06.05, 14:36 np: ciepłe ziemniaki (1 kg) wymieszac z mąką (300G) i i ew. niewielką iloscią wody, solą masa ma być gładka mąka (450 g) ziemniaki (1,5 kg) 2jajka sól albo 400 g ziemniaków 400 g mąki ciut startego sera fontina www.mangiarebene.net/search/index.asp?qu=gnocchi itp Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles Re: a można poprosić o przepis??? nt. 28.06.05, 15:11 ale to zwykłe kopytka! a znasz może przepis na takie włoskie, lekko słodkawe? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: a można poprosić o przepis??? nt. 28.06.05, 15:17 bo to sa kopytka :)))))) słodkawe? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-walencja Re: a można poprosić o przepis??? nt. 28.06.05, 18:16 włoskie gnocchi najbardziej różnią się od naszych kopytek kształtem - ciasto robi się tak samo. Jak chcesz "prawdziwe" włoskie to proponuję kupić gotowe, można czasem znaleźć w supermarketach. Ale mnie się wydaje, że domowe są smaczniejsze. A co do sposobu podawania to ja najbardziej lubie z sosem z gorgonzoli i śmietany, posypane posiekanymi włoskimi orzechami albo zupełnie nie po włosku z sosem od duszonej cielęciny. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-walencja Re: a można poprosić o przepis??? nt. 28.06.05, 18:20 przyszło mi jeszcze do głowy, że jak były słodkawe, to może były nie z ziemniaków, tylko np. z dyni. wydaje mi się, że gdzieś widziałam taki przepis. Ale jest faktem, że klasyczne włoskie gnocchi robi się z ziemniaków tak jak nasze kopytka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: a można poprosić o przepis??? nt. IP: *.acn.waw.pl 28.06.05, 20:50 co do kształtu , o którym wspomina joanna - walencja.. to wystarczy kazdego kluska (każdą kluskę? kazdego Gnocca :)) potraktowac widelce, co by rowki powstały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: a można poprosić o przepis??? nt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 21:02 Też pamiętam, jak z wielkim zapamiętaniem zrobiłam kiedyś gnocchi szpinakowe i jakie było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że wyszły mi... zielone kopytka... A kopytek nigdy wcześniej nie robiłam, stąd moja niewiedza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
miawalles dzięki:))) 29.06.05, 15:17 może słodkawe, bo z sosem orzechowym???? zna ktoś przepis na taki sos? albo z gorgonzolą? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna-walencja Re: dzięki:))) 29.06.05, 16:36 sos z gorgonzolą nie może być słodkawy, nawet po dodaniu orzechów włoskich bo gorgonzola to ostry ser pleśniowy. sos do gnocchi robi się tak: na rozgrzane masło wrzucam pokrojony ser gorgonzola (ok. 100 gramów dla 2 osób) i rozpuszczam na małym ogniu, potem dolewam śmietanę (do smaku, jak kto lubi ja daję ok. 5 kubeczka śmietany) i gotuję na małym ogniu aż lekko zgęstnieje, trzeba uważać żeby sos się nie zważył i nie przypalił. tym sosem polewam ugotowane gnocchi i posypuję garścią posiekanych orzechów włoskich. Jak ktoś lubi może jeszcze posypać parmezanem. Odpowiedz Link Zgłoś