Gość: agul IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 31.07.02, 15:24 Hej:) Pojawily sie kurki, i to jakis juz czas temu, a ja do tej pory nie zjadlam, bo nie wiem co z nimi zrobic i jak:(( Macie jakies fajne pomysly? Na przyklad jak sie robi kurki w smietanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: RUDA Re: Potrawy z kurkami IP: 193.0.117.* 31.07.02, 15:30 Najlepsze kureczki posiekane drobno i zesmażone na masełku. Ze świeżą bułeczką! NIAM!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helena Re: Potrawy z kurkami IP: 213.134.140.* 31.07.02, 15:55 Agulka grube wstazki al dente + kurki w smietanie. Ja kupuje kurki drobinutkie, mrozone, dusze na maselku, podsypuje ciutka Vegety i bialego pieprzu i zalewam gesta smietana, nie gotuje, tylko podgrzewam. Pycha z kluchami, mozna posypac trobno tartym lagodny serkiem. Dobrze sie komponuje ze szpinakowym makaronem. H. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Kurki w śmietanie 31.07.02, 19:25 Gość portalu: agul napisał(a): > Hej:) Pojawily sie kurki, i to jakis juz czas temu, a ja do tej pory nie > zjadlam, bo nie wiem co z nimi zrobic i jak:(( Macie jakies fajne pomysly? Na > przyklad jak sie robi kurki w smietanie? Agul, przepis na kurki w śmietanie. ok. 1 kg kurek (wystarcza na 4 porcje) 100 g masła (2/5 kostki) 1 duża cebula pół szklanki wody 200 ml śmietany 22% sól i pieprz Kurki trzeba obrać i bardzo porządnie opłukać. Większe kurki podzielić na 2-4 części. Wyłożyć na ściereczkę, żeby troszkę obeschły. W dużym garnku roztopić masło i wrzucić kurki. Smażyć na średnim ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie posiekać cebulkę i dodać po tych 10 minutach. Wlać wodę, posolić i dodać pieprzu. Zmniejszyć ogień i dusić przez 30 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Po 30 minutach dodać śmietanę, starannie wymieszać i dusić dopóki sos nie zgęstnieje (może to trwać nawet godzinę). Trzeba, oczywiście, od czasu do czasu zamieszać. Podawać natychmiast. Można same, można z bułeczką albo z ziemniakami z wody - co kto lubi. Można posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agul Re: Kurki w śmietanie IP: *.acn.pl / 10.130.129.* 01.08.02, 16:03 Dzieki dziewczynki, teraz bede przez tydzien eksperymentowac z kurkami:)) mniam mniam.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: Kurki w śmietanie IP: 217.153.25.* 07.08.02, 16:33 No i jeszcze jajeczniczka na kurkach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Potrawy z kurkami IP: 195.187.102.* 07.08.02, 18:39 Pierogi z kurkami, pycha, a odsmażane jeszcze lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś