Dodaj do ulubionych

Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 18:32
Tak mnie to ciekawi, bo odkąd zaczełam zaglądać na to forum, mój budżet na
jedzenie strasznie spuchł! Choćby anonimowo ale proszę o szczere odpowiedzi!

Ja wydaję na 2 osoby i 2 koty około 2000 zł miesięcznie. Stanowczo za dużo :-(
Obserwuj wątek
    • aldonap22 Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 01.07.05, 18:56
      Na 1 osobę (studenckie życie)ok 150 zł miesięcznie.
      • Gość: aga Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.tvk.torun.pl 01.07.05, 22:52
        zazdroszcze mi wychodzi o wiele wiecej :(
        • mwookash 30 dni na jedzeniu po 2 zł dziennie? 05.07.05, 16:13
          Trudno w to uwierzyć. Masz chyba jednak część żywności nienabywanej drogą
          zakupów?
          • mwookash Pomyłka. 5 zł. W to uwierzę 05.07.05, 16:19
            ale i tak w tej chwili nie byłbym w stanie przestawić się na takie odżywianie.
            Bez fanaberii muszę wydać 10 złotych na dzienne wyzywienie
    • ba_nita Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 01.07.05, 19:03
      Po zaopatrzenie latasz za granicę????????????? Sory, ale jestem w szoku.
    • malaszaramysz Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 01.07.05, 19:08
      2 osoby + kot+ pies coś około 1000.Trudno policzyć dokładnie. Nie wliczam wina.
      • wedrowiec2 Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 01.07.05, 19:13
        Licząc koty wypada ok. 900 złotych na osobę miesięcznie. Wydaję znacznie mniej,
        ale miałabym żadnych problemów kupnem żywności na miesiąc za tę sumę. I to bez
        szampana i kawioru.
        • malaszaramysz Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 01.07.05, 19:16
          Jasne:-)))) W sklepach z jedzeniem, przyprawami,winem i księgarniach "puszczę"
          każde pieniądze. Na szczęście nie mam dużo czasu na zakupy i pichcenie więc
          wychodzi ekonomicznie:-)))))
    • paprotka-gd Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 01.07.05, 21:49
      Nie chodzi o to by tylko nawpychać się i tylko napełnić żołądek ,
      ale o to by jedzenie jako czynność było przyjemnym rytuałem dla
      wszystkich zmysłów a jak wiadomo przyjemności kosztują .
      Dla niektorych , smakowanie nowych potraw , w nowych miejscach , pięknie
      podanych i odkrywanie co raz to nowszych smaków i miłym towarzystwie jest
      ważniejsze niż kupienie nowej kiecki czy najnowszego modelu telefonu
      komórkowego , ktore i tak za chwilę okażą się już niemodne .
      Te wybory są indywidualną sprawą , są tacy , którzy wolą wydać na
      zdrowe , niebanalne jedzenie a są i inni .
      • e_katt paprotko, dobrze 01.07.05, 21:54
        mówisz..
        to, ile wydaje się na jedzenie nie jest równoznaczne z tym, że tego jedzenia
        kupuje się dużo (i tyleż się go zjada) - a kwestia miejsca, formy jedzenia? a
        odwiedzanie restauracji? a smakowanie nowych dań?

tyle że autorce postu coraz wyraźniej brak tych przejadanych 2 tys. zaczyna
        doskwierać..
        • paprotka-gd Re: e_katt 01.07.05, 22:41
          Otóż to , że wcale o ilość tego jedzenia chodzi :)
          U mnie prawdę pisząc nie jestem w stanie wyliczyć ile konkretnie wydaję
          na artykuły spożywcze i w ogole na jedzenie , tym bardziej ,że oprócz
          mnie zakupy robi także mąż z własnej inicjatywy i kupuje dokładnie to na
          co ma ochotę w danym momencie , czasem jest to kaszanka a czasem
          węgorze wędzone , salceson albo szynka z Parmy lub ni stąd ni z owąd
          wpada na pomysł kupienia 3 kg pomidorów malinowych - bo mu się podobały .
          Generalnie uważam , że pieniądze wydane na jedzenie nie są wyrzuconymi .
          Jeść powinno się ze smakiem ,a nie po to by sie utrzymać na kopytkach .
          Pozdrawiam :)
    • an20 jedzenie i gotowanie jest Sztuka:) 01.07.05, 22:57
      a jak kazda Sztuka wymaga od artysty wysilku i inwencji, a za tym ida rowniez
      koszty finansowe. Ja oczywisice wole zjesc dobre, wartosciowe, elegancko podane
      posilki w domu jak i w restauracji, a te pierwsze cenie sobie najbardziej, niz
      byle co i byle jak, a dotego jeszcze sie rozchorowac. Inwestycja w wartosciowe
      jedzenie jest inwestycja we wlasne zdrowie, a na tym podobno sie nie oszczedza:)
    • ampolion Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 02.07.05, 00:07
      Zawsze zbyt mało...
      • e_katt Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 02.07.05, 00:12
        ampolion napisał:

> Zawsze zbyt mało...

...i nie na wszystko, czego chciałoby się spróbować.
    • Gość: SilenceMustBeHeard Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.zax.pl 02.07.05, 09:13
      Ja miesięcznie na psa i konia wydaje 1600zl, więc zastanawiam się co ty
      kupujesz, bo ja sobie niczego nie odmawiam i nie wydaje tyle kasy. Pozdrawiam
    • martusia_25 Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 02.07.05, 13:15
      Podliczyłam - w zeszłym miesiącu na 2 osoby i 2 psy poszło mi 467 zł (nie
      licząc alkoholu), w tym raz mieliśmy gości. Jedzonko dość proste, dużo warzyw
      (odchodziło szparagowe i szpinakowe szaleństwo :-), mało mięsa, pełnoziarniste
      pieczywo, sery, makarony, ryby. Kupuję jak najmniej przetworzone produkty i to
      co jest w danym momencie tanie (nie chodzi mi o promocje tylko np. warzywa
      sezonowe itp.) Pieski jedzą ryż z kurczakiem lub indykiem i warzywami oraz psie
      chrupki. Kurcze, sama nie wiem, jakim cudem tak mało wydaję :-)
    • Gość: emerytka Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.waw.ppp.coolnet.pl 02.07.05, 18:56
      Od kilku m-cy jestem na wcześniejszej emeryturze i szok !!! Na jedzenie mogę
      obecnie przeznaczyć ok. 500 zł/m-c./ dla 2-ch osób/ Niestety nie bardzo sobie z
      tym radzę. Może ktoś wie jak to robić ? Pozdrawiam.
      • malaszaramysz Warzywa i drób :-)))))))))) 02.07.05, 19:01
        Kotlety z kalafiora dla 2 osób , ziemniaki lub ryż i surówka to koszt około 5
        zł. :-)))) Kotletów wystarczy na 2 dni.
    • Gość: cytrynka Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 15:48
      za malo! ale z czego - jak maz ma gdzies zarabianie, co wtedy?
    • Gość: młoda Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 17:01
      NIe jestem dobrzez zorientowana, bo jestem młoda i mieszkam rodzicami, bez
      zwierzaków, ale mamy działkę (a więc własną zieleninę),
      wydaje mi się, że powinno wystarczyć około 300zł / osobę. Uwzględniając tylko
      żywność, bez wydatków na coś extra, czy np. środki czystości.

Czy mam rację, czy też mam całkiem jeszcze pstro w głowie ? :)
    • Gość: inga Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.05, 18:12
      na dwie osobu dorosłe i dziecko w wieku przedszkolnym wydajemy średni 1000-1200
      zeta, ale muszę dodać, że dzieci to sobie różne rzeczy zachciewają i większość
      wydatków jest na te danonki, kinder kanapki, soczki takie albo owakie...ogólnie
      jemy zdrowe rzeczy, dużo warzyw a mięso to przeważnie drób, ale pamiętam czasy
      zaraz po słubie to we dwójkę wydawaliśmy około 500 zeta na miesiąc i też było
      wystarczająco...
      • atagha Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 03.07.05, 22:58
        Na trzy osoby i dwa koty - około 800 zł miesięcznie, ale na wiele pyszności nie
        możemy sobie pozwolić
        • jamajka79 Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 04.07.05, 00:13
          ja również wudaje coś koło 600-800 na trzy osoby czyli ja, mąż i córka a wtech
          chwili jestem 4 dni przed wypłatą i w lodówce mam praktycznie tylko światło
          hehe, ale w zamrażarce zawsze mam jakieś mięsko.
    • Gość: dora Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.crowley.pl 04.07.05, 15:56
      Ja wydaje miesiecznie jakies 300-400 zl na dwie osoby. Co 3-4 miesiace bierzemy
      pol prosiaka albo cielaka od zaprzyjaznionego rzeznika ze wsi (300-400 zl).
      Oprocz tego co ok. 3 miesiace wielkie zakupy w makro - zapas ryzu, makaronu,
      cukru, maki itd za ok. 300 zl.
    • azonka1 Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 04.07.05, 22:47
      Wydaję ok. 1300zł na 1dorosłą i 2 dzieci. Zauważyłam że najmniej wydaję robiąc
      duze zakupy raz w tygodniu, wtedy wiem mniej więcej ile czego będę potrzebować.
      Najtaniej wychodzi jak zrobię chociaż przybliżony jadłospis na tydzień, wtedy
      odpadają zbędne dodatkowe wydatki. W moim przypadku nie sparwdził się system
      kupowania na dłuższy okres, zawsze coś się znudziło albo skończyło, a tak
      zostawiam ok.160-200 zł tygodniowo w markecie (ale to z pieluchami i proszkami)
      + mięsny + warzywniak. Niestety też wydaje mi sie dużo, ale nie wymyśliłam
      jeszcze nic sprytniejszego. Chętnie skorzystam z porad jak oszczędzać
      • paprotka-gd Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 05.07.05, 02:24
        Azonko , oszczędność wcale nie jest łatwą sztuką .
        Obecnie jest sezon , owcoce , warzywa tanieją z dnia na dzień i aż się
        proszą by maksymalnie z nich korzystać .
        Jeżeli zaplanujesz sobie dajmy na to zupę kalafioową i kupisz produkty
        odpowiednio wcześniej - to właśnie może przepłacasz , bo 2 dni póżniej są
        kalafior i włoszczyzna tańsze i dorodniejsze .
        Nastaw się na sezonowość rynku i wykorzystuj , próbuj robić dla dzieci na
        przemian zupy z warzyw , ktore są w rozkwicie - tam nie trzeba
        wiele mięcha ,
        wystarczy niemal smak pachnących , świeżych jarzyn .
        Ja bawiłam się od zawsze w robienie np pierogów , i to nie chodzi , że
        taniej , ale miałam gwarancję iż wiem jaki farsz jem a i taniej i
        smaczniej jest .
        A takie knedle tez nie są trudne , dzieci je uwielbiają , kończą sie
        truskawki ale zaczną się śliwki , następny tani owoc .
        • Gość: monikaaa Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.szpital / 213.77.90.* 05.07.05, 13:15
          witam! trudno mi jest wyobrazic jak mozna wydac na jedzenie 300-400zł m-c na
          jedna lub tak jak czytam na 2 osoby? dla mnie to mało..no na jedna to jeszcze
          jakos sobie wyobrazam ...ale to juz raczej chyba wydajecie tyle nie z wyboru??
          chyba ze nie liczycie...smakowitosci typu lody, ciasta, piwko w pubie jedno
          dwa...nie mowie codziennie ale co tydzien?? wypad na miasto ...itp??mialam
          kolezanke ktora akurat musiała oszczednie zyc ...to kupowala zamiast szyneczki
          mortadele...i tez nie za wiele..2 kajzerki dziennie...na obiad 2 parowki i
          ziemniaki..roznie bywa..

a moze pytanie powinno byc zadane tak?

Ile wydajecie na jedzenie miesięcznie nie załując sobie niczego??? i mogąc
          pozwolic sobie na wieksze zakupy??

bo to ze ktos nie ma to musis oszczednie sie gospodarowac...
          • Gość: plastek Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 13:21
            800 zeta na dwie osoby plus psisko. raz w tygodniu zakupy w hipermarkecie, ale
            np. pieczywo codziennie świeże, warzywka też.
            jakbym umiała super gotowac to pewnie wydałabym mniej, ale niestety Bozia nie
            obdarzyła...
          • Gość: szopen Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: 206.73.209.* 05.07.05, 13:43
            Nie bardzo wiem jak to zabrzmi ale ja kupuje w zasadzie to na co mi fantazja
            przyjdzie. Nie zaluje sobie niczego. Idac do sklepu patrze co mi sie podoba, na
            co mam ochote, co warto kupic i to wlasnie kupuje.
            Miesieczne wydatki na jedzenie sporo powyzej rownowartosci 3000zl miesiecznie
            na kilka osob nie maja wiekszego wplywu na rodzinny budzet.

Ale.

Jesli mi sie wydaje ze cos jest za drogie, ze moge ciut ciut szukajac znalezc
            sporo taniej to po prostu nie kupuje.
            • Gość: zadumana Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: 213.17.230.* 05.07.05, 14:12
              W Polsce czy w Chinach?
              • Gość: szopen Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: 206.73.209.* 05.07.05, 14:32
                w Chinach.
          • martusia_25 Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 05.07.05, 15:30
            Cóż, ja wydaję ok 400 zł na 2 osoby i pewnie gdybym się uparła, to bym
            potrafiła i kilka tysięcy puścić na jedzenie, np. stołując się w jakiejś
            droższej restauracji czy kupując gotowce albo półprodukty. Ale jakoś nie mam
            takiej potrzeby, bo co tu dużo gadać - sama potrafię ugotować naprawdę pyszne
            rzeczy z podstawowych składników i w dodatku mam pewność z czego i jak został
            przygotowany mój obiad (po obejrzeniu paru ciekawych nagrań z kamer
            przemysłowych w restauracjach i zakładach typu Constar jakoś tak polubiłam tę
            pewność ;-)
            Nie mogę powiedzieć, że sobie czegokolwiek odmawiamy, po prostu jemy to co
            lubimy. Wkładam więcej pracy w gotowanie, więc wychodzi taniej, smaczniej i
            zdrowiej a ja mam z tego samą przyjemność bo oddaję się swojej pasji :-)
            Większe zakupy robię rzadko, bo nie lubię kupować na zapas, zdecydowanie wolę
            świeże produkty, niż takie, co sobie poleżały w lodówce.
            A piwa w pubie nie liczę jako "jedzenie" tylko jako "rozrywkę". W kwestii zaś
            ciast i lodów, to hmmm, ze słodyczy najbardziej lubię boczek i śledzie :-)
    • Gość: Mycha Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.zefa.pl 05.07.05, 14:04
      tysiac zloty na miesiac na dwie dorosle osoby... wliczam w to alkohole i tym
      podobne...

nie odmiawiamy sobie raczej niczego w czasie zakupow, a robimy je raz na dwa
      tygodnie, po czym zapelniam po brzegi zamrazarke.

nie kupujemy gotowych produktow, praktycznie wszystko robie sama.
    • morelka80 Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 05.07.05, 15:14
      Około 1200 zł na dwie dorosłe osoby, psa i kota :)
      • Gość: Anka Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.05, 15:27
        400 zł na zakupy cotygodniowe (czyli 4 x 100 zł), dodatkowo około 10 zł
        codziennie na codziennie wydatki, czyli razem 700 zł. 2 osoby dorosłe +
        wybredna kocica.
    • alienor Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? 05.07.05, 16:04
      Akurat w czerwcu dokladnie notowalam wszystkie wydatki, zeby sie przekonac ile
      na co wydaje. Na jedzenie wyszlo 566PLN na dwie dorosle osoby. Najwiecej na
      warzywa i owoce (po. ok 70zl), bakalie, glownie pestki slonecznika i dyni, ale
      tez frykasy typu orzechy pekan i cedrowe (48zl), slodkie wypieki i desery: w
      czerwcu bez przerwy pieke, bo moj mily ma odpal na punkcie placka z rabarbarem,
      poza tym pieke chleb (56zl), twarog, serki i deserki typu kaszka Smakija na
      drugie snaidania (47zl), drob i wedliny: jemy b.rzadko, raz w tygodniu piers
      kurczaka, plasterek poledwicy do chleba (43zl). Dalej nie bede wymieniac, chyba
      ze ktos jest zainteresowany. W sumie spodziewalam sie, ze wyjdzie wiecej, ale
      to pewnie dlatego, ze jemy teraz glownie warzywa i sezonowe owoce, gotujemy
      proste potrawy bez dodatkow typu fasolka szparagowa albo kalafior z bulka
      tarta, mlode ziemniaki z mizeria itp., przestalismy tez pic wino,
      przerzucilismy sie na koktajle (jagody, truskawki z kefirem) i soki warzywno-
      owocowe. Acha, i duzo warzyw i owocow dostajemy co tydzien od rodziny
      (dzialka). Zima na pewno jemy drozej.
    • Gość: zosia Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.05, 21:26
      na 2 osoby ok 700 zł miesięcznie - wliczajac piwko i inny okazyjny alkohol...
    • Gość: myszz Re: Ile pieniędzy wydajecie na jedzenie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 21:35
      koło +1.000 na 2 osoby+2psy + na alkohole /sporo/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka