Dodaj do ulubionych

dla zwolenników kaszki manny

01.08.02, 09:40
świetny przepis na smakowite ciacho - jeśli lubisz kaszkę manną to polecam,
mniam, mniam:-)

składniki:
aromat cytrynowy
5 paczek herbatników (moczyć w gorącej herbacie)
1/2 litra mleka
8 łyżek kaszy manny
1 łyżka kakao
3/4 szklanki cukru
1 masło

mleko zagotować, dodać kaszkę. Następnie przestudzić. Masło + cukier utrzeć,
dodając stopniowo po łyżce ugotowanej kaszy. Utarte ciasto podzielić na 3
części. Do jednej z nich dodać kakao.
Przekładać do blachy na zamianę:
1wsza warstwa ciastek
biała część ciasta
2ga warstwa ciastek
ciemna część ciasta
3cia warstwa ciastek
biała część ciasta

Na wierzch polać polewę czekoladową. Można posypać orzechami:-)

SMACZNEGO!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ada Re: dla zwolenników kaszki manny IP: *.chello.pl 02.08.02, 18:27
      Ale fajny przepis, wypróbuję, jak tylko wrócę z weekendu.
      Ja też mam ciekawy przepis i banalnie prosty:
      Mieszasz 1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru. Dzielisz
      to na 3 części. Na posmarowaną masłem tortownicę przekładasz 1 część suchej
      masy, na to mus jabłkowy (rozgotowane jabłka z cukrem i cynamonem albo gotową
      masę), na to znów 1/3 suchej, mus, sucha, mus. Posypujesz workami masła i do
      piekarnika. To naprawde smakuje!
      A.
      • roseanne Re: dla zwolenników kaszki manny 02.08.02, 20:26
        Gość portalu: Ada napisał(a):

        > Ale fajny przepis, wypróbuję, jak tylko wrócę z weekendu.
        > Ja też mam ciekawy przepis i banalnie prosty:
        > Mieszasz 1 szklankę kaszy manny, 1 szklankę mąki i 1 szklankę cukru. Dzielisz
        > to na 3 części. Na posmarowaną masłem tortownicę przekładasz 1 część suchej
        > masy, na to mus jabłkowy (rozgotowane jabłka z cukrem i cynamonem albo gotową
        > masę), na to znów 1/3 suchej, mus, sucha, mus. Posypujesz workami masła i do
        > piekarnika. To naprawde smakuje!
        > A.

        to znam, z tym wyjatkiem ,ze na koniec calosc zalewa sie 1/4 kostki
        roztopionego maselka . PRZED PIECZENIEM

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka