Gość: kuch IP: *.man.polbox.pl 04.07.05, 11:10 Przekroiłem truskawki i zasypałem/wymieszałem z cukrem. Ile czasu mają/mogą postać żeby puściły cały sok? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: sok truskawkowy 04.07.05, 11:14 Najlepiej zostawić do dnia następnego,ale nie zaszkodzi sprawdzić za parę godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch Re: sok truskawkowy IP: *.man.polbox.pl 04.07.05, 11:45 Dzięki. Czy jeszcze trzeba zagotować przed włożeniem do słoików? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: sok truskawkowy 04.07.05, 12:25 Ja robiłam to w ten sposób(oczywiście zakładam że chodzi Ci o sok:):jak już zasypane cukrem truskawki puściły dużo soku to wszystko wlewałam do garnka i podgrzewałam mocno prawie do zagotowania.Potem chochlą odlewałam sok delikatnie tak aby nie rozwalić truskawek i żeby sok był w miarę klarowny do innego garnka.Jak już sok był zlany to doprowadzałam go do wrzenia i wlewałam do wyprażonych wcześniej w piekarniku słoików(w 150 stopniach ok.15 minut,mogą być mokre słoiki wstawione i pokrywki również)zakręcałam od razu,słoiki stawiałam do góry dnem na ręczniku,wszystko dokładnie owijałam jeszcze kocem i zostawiałam na min.12 godzin.Wszystko się idealnie zawekowało,tylko trzeba pamiętać żeby nie nalewać do pełna-musi być ok.1 cm od góry słoika max.nalane.Sok taki pomimo że dwa razy podgrzewany jest bardzo smaczny i świeży w smaku.Chociaż najlepiej mieć sokownik,ale moja metoda też się sprawdziła,a robiłam taki sok z truskawek i wiśni też.Z owoców które zostały zrobiłam dżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuch Re: sok truskawkowy IP: *.man.polbox.pl 04.07.05, 12:38 Dzięki. Nie będę gotował! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: sok truskawkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 21:08 zrobię dokładnie tak samo - dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś