Dodaj do ulubionych

sok truskawkowy

IP: *.man.polbox.pl 04.07.05, 11:10
Przekroiłem truskawki i zasypałem/wymieszałem z cukrem.
Ile czasu mają/mogą postać żeby puściły cały sok?
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: sok truskawkowy 04.07.05, 11:14
      Najlepiej zostawić do dnia następnego,ale nie zaszkodzi sprawdzić za parę
      godzin.
      • Gość: kuch Re: sok truskawkowy IP: *.man.polbox.pl 04.07.05, 11:45
        Dzięki.
        Czy jeszcze trzeba zagotować przed włożeniem do słoików?
        • dziuunia Re: sok truskawkowy 04.07.05, 12:25
          Ja robiłam to w ten sposób(oczywiście zakładam że chodzi Ci o sok:):jak już
          zasypane cukrem truskawki puściły dużo soku to wszystko wlewałam do garnka i
          podgrzewałam mocno prawie do zagotowania.Potem chochlą odlewałam sok delikatnie
          tak aby nie rozwalić truskawek i żeby sok był w miarę klarowny do innego
          garnka.Jak już sok był zlany to doprowadzałam go do wrzenia i wlewałam do
          wyprażonych wcześniej w piekarniku słoików(w 150 stopniach ok.15 minut,mogą być
          mokre słoiki wstawione i pokrywki również)zakręcałam od razu,słoiki stawiałam
          do góry dnem na ręczniku,wszystko dokładnie owijałam jeszcze kocem i
          zostawiałam na min.12 godzin.Wszystko się idealnie zawekowało,tylko trzeba
          pamiętać żeby nie nalewać do pełna-musi być ok.1 cm od góry słoika
          max.nalane.Sok taki pomimo że dwa razy podgrzewany jest bardzo smaczny i świeży
          w smaku.Chociaż najlepiej mieć sokownik,ale moja metoda też się sprawdziła,a
          robiłam taki sok z truskawek i wiśni też.Z owoców które zostały zrobiłam dżem.
          • Gość: kuch Re: sok truskawkowy IP: *.man.polbox.pl 04.07.05, 12:38
            Dzięki.
            Nie będę gotował!
            • Gość: gość Re: sok truskawkowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 21:08
              zrobię dokładnie tak samo - dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka