Dodaj do ulubionych

Wiśnie kandyzowane

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.07.05, 19:55
Hej,

Chciałabym zrobic wiśnie kandyzowane, ale nie wiem jak. Może ktoś z Was
posiada i zdradzi tą tajemnincę?

Dzięki z góry,
Ania
Obserwuj wątek
    • scapolo Re: Wiśnie kandyzowane 06.07.05, 20:29
      ja też chętnie zapisałabym taki przepis w swoim „kuchennym” zeszycie/
    • Gość: reala Re: Wiśnie kandyzowane IP: 194.146.128.* 06.07.05, 21:38

Ja robię owoce w cukrze wg. takiego przepisu. Używam je do dekoracji torcików,
      ciast i deserów.
      A oto składniki:
      - 1 kg owoców (gruszek, jabłek, moreli, agrestu, wiśni)
      - 1,5 kg cukru
      - 1/2 l wody
      Owoce umyć, osączyć , przebrać, usunąć szypułki i ogonki; owaoce z pestkami
      wydrelować, jabłka i gruszki obrac i przepołowić (lub pokrajac na ćwiartki) i
      usunąć gniazda nasienne. Z 1,25 kg cukru i 1/2 l wody ugotowac syrop, ogrzewac
      az do zagotowania. Wrzucić owoce i smażyc na bardzo wolnym ogniu przez ok. 1/2
      godz. Ostudzić i pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień smażyć ponownie
      na wolnym ogniu aż owoce staną się bardzo przeżroczyste. Owoce wyjąć z syropu,
      osączyć i układać na talerzu lub półmisku i stopniowo podsuszać w piekarniku.
      Gdy owoce na powierzchni będą dobrze podsuszone (wewnątrz wilgotne), wkładać je
      do szklanych, dobrze zamykanych słoików , przesypując resztą cukru.
      Przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu. Syrop zużyć do kompotów lub
      marmolad.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Pysia Re: Wiśnie kandyzowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.05, 21:50
        Co znaczy podsuszac w piekarniku? W jakiej temperaturze , jak długo? Właśnie zostałam obdarowana wisniami i zrobiłabym kandyzowanych.
        • Gość: reala Re: Wiśnie kandyzowane IP: 194.146.128.* 06.07.05, 22:28
          Podsusza sie przy 50-100 stopniach C przy uchylonym piekarniku, czas ok. 1 -2
          godz. w zależności od ustawionej temp. i stopnia uchylenia drzwiczek.
          • Gość: ania Re: Wiśnie kandyzowane IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 06.07.05, 23:25
            dziekuje bardzo, zobaczymy czy mi sie uda :)

Ania
            • Gość: maria Re: Wiśnie kandyzowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 23:01
              jak się kandyzuje wiśnie proszę o przepis
    • Gość: katka Re: Wiśnie kandyzowane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 14:46
      wiśnie do dekoracyjne i przepyszne:
      dryluję i zalewam wódką lub spirytusem na tydzień, potem odsączam na sitku - i
      do słoików: warstwa wiśni, warstwa cukru, warstawa wiś..., warstwa cuk...,
      zakręcić i przechowuje się swietnie przez całą zimę, bez pasteryzacji.
      A płynna pozostałość wymieszana z miodem tez smakuje wyśmienicie ( do
      szybkiego spożycia, alkohol wymieszany z sokiem)SMACZNEGO!
      • Gość: aga Re: Wiśnie kandyzowane IP: *.42.7.223.alfanet24.pl 31.07.13, 15:33
        HEJKA właśnie przeczytałam twój przepis na wiśnie kandyzowane i co nie zajdą pleśnią przez rok? uwielbiam wszystkie nowinki i twoja mi się spodobała! pozdrowionka!
    • Gość: x ty zrób to samo! IP: *.unitymediagroup.de 31.07.13, 17:13
      Nie domyślasz się, że to sztuczne podbijanie starych wątków w celu ożywienia forum?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka