Dodaj do ulubionych

bef strogonov?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 01:11
nie wiem czy to tak sie pisze...
hm mam pytanie czy wie ktos jak sie go robi??
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: bef strogonov? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 04:00
      nikt nie wie jak ;(
    • ampolion Re: bef strogonov? 10.07.05, 05:13
      Zadajesz pytanie po 1szej w nocy i o 4tej rano jesteś zdziwiona, że nikt ci
      jeszcze nie odpowiedział. Dla mnie jest to jednak 6 godz. wcześniej więc może
      coś tam znajdę.
      • ampolion Re: bef strogonov? 10.07.05, 05:16
        No to masz:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26028632&a=26028632
        • ampolion Re: bef strogonov? 10.07.05, 05:24
          I tutaj:
          apyresht.notlong.com
    • Gość: :) Re: bef strogonov? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:51
      dzieki wam sereczne juz sie zabieram do robienie pozdrawiam :)
    • allexamina Re: bef strogonov? 10.07.05, 19:46
      Przepis w/g Jane Grigson, z ksiazki 'European Cookery' (tlum. moje). Jest to
      jedyny przepis na Bef Stroganov ktory mi smakuje. Wszystkie inne zawsze gotuja
      wolowine za dlugo i efekt nienajlepszy.

Ok. 1/2 kg poledwicy wolowej, pocietej jak na bitki
      2 cebule, drobniutko pokrojone
      3 lyzki masla
      sol, pieprz (swiezo mielony)
      1 lyzka maki
      ok. 3/4 szklanki kwasnej smietany (tak, kwasnej)

Najpierw nalezy rozbic mieso na bardzo cieniutkie plasterki, potem pokroic je na
      podluzne male kawalki. Posypac sola i pieprzem. Usmazyc cebule w masle na
      duzej patelni, dotad az sie zazloca. Odsunac cebule na bok patelni, wrzucic
      mieso i smazyc je na duzym ogniu ok. 5-6 minut, obracajac, zeby sie przysmazyly
      rownomiernie. Posypac lyzka maki i smazyc dodatkowe 2-3 minuty. W koncu dodac
      smietane i gotowac znowu 2-3 minuty. Przyprawic, posypac szczypiorkiem i podawac.

Jedyna poprawka moja do powyzszego przepisu jest to ze zwykle dodaje 1/4
      szklanki wody do smietany bo sos wychodzi za gesty ze smietany ktora jest
      dostepna na amerykanskim rynku (powinien wychodzic gesty, ma sie 'kleic' do
      miesa). Wszystkich ktorych czestowalam ta potrawa zawsze zachwycala prostota i
      elegancja. Podawac tradycyjnie, z ogorkiem kiszonym lub konserwowym i
      okraszonymi ziemniakami lub chlebem. Uwaga: ziemniakow NIE polewa sie sosem.
      • Gość: ewa102 zmaltretowana poledwica IP: 195.41.211.* 11.07.05, 11:09
        Jedno mnie dziwi na tym forum, ze bez wzgledu na to, skad ludzie pisza, to maja
        tendencje do maltretowania miesa
        czy to cos, co mamy w genach?

poledwicy nie powinno sie dusic, bo wlasnie od duszenia zrobi sie lykowata i
        niezjadliwa, chyba, ze duszenie predluzy sie w taki sposob, ze wszystko bedzie
        smakowalo jak eintopf z wojskowego garnka

ja nie mowie tego, zeby kogokolwiek krytykowac, ale pamietam sama, ze tak
        kiedys gotowalam

sprobujcie tylko zarumienic w srodku, zrobic sos, wrzucic kawalki poledwicy i
        od razu jesc
        wtedy mieso jest delikatne, mieciutkie i soczyste sokiem wlasnym a nie smakiem
        sosu

slyszalam od kilku roznych osob, ktore odwiedzaly kraje wsch europejskie, ze
        tam/u nas podaje sie zmaltretowane/torturowane mieso

ostatnia moja uwaga, tluczek do miesa to polepszacz jakosci zlego, zylastego,
        twardego miesa tak jak wszelkiej jakosci tenderery

mnie wlos na glowie staje jak w dobrej restauracji w polsce kiedy zamowi sie
        stek z poledwicy i pani kelnerka nawet zapyta sie, czy ma byc wysmazony, to
        dostaje sie kawalek miesa, ktory jest zbity mlotkiem, rozklepany na cienko,
        rozmemlany i uduszony na patelni
    • bagatella strogonoff po grecku 10.07.05, 20:28
      ten przepis jest naprawde super i chyba znam jego geneze, robie tak wlasnie
      takiego pseudo strogonowa od kilkunastu lat i to jeszcze zanim pan kuron zaczal
      gotowac i wrzucil go do swoich przepisow.
      ten przepis z pomidorami przyjechal do warszawy z grecji i sie rozmnozyl wsrod
      znajomych najpierw w warszawce i byc moze dotarl tez do pana kuronia, niech sie
      wypowie. nasz znajomy cale wieki temu dorabial sobie w grecji w jakiejs tam
      restauracyjce i zrobil wlascicielom naszego boeuf strogonoffa, tak po polsku
      poprostu, grek sie zachwycil, ale jak to grek musial to zrobic na swoja modle i
      tak powstal boeuf strogonoff po grecku w pomidorach i pieczarkach i smazony
      bardzo szybko, bez zbednego duszenia. aha, jeszcze mozna dolozyc papryki jak
      kto chce, pozdrawiam niedowiarkow i cmok

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka