Gość: da IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 01:11 nie wiem czy to tak sie pisze... hm mam pytanie czy wie ktos jak sie go robi?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ? Re: bef strogonov? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 04:00 nikt nie wie jak ;( Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: bef strogonov? 10.07.05, 05:13 Zadajesz pytanie po 1szej w nocy i o 4tej rano jesteś zdziwiona, że nikt ci jeszcze nie odpowiedział. Dla mnie jest to jednak 6 godz. wcześniej więc może coś tam znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: bef strogonov? 10.07.05, 05:16 No to masz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=26028632&a=26028632 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: bef strogonov? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.05, 15:51 dzieki wam sereczne juz sie zabieram do robienie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: bef strogonov? 10.07.05, 19:46 Przepis w/g Jane Grigson, z ksiazki 'European Cookery' (tlum. moje). Jest to jedyny przepis na Bef Stroganov ktory mi smakuje. Wszystkie inne zawsze gotuja wolowine za dlugo i efekt nienajlepszy. Ok. 1/2 kg poledwicy wolowej, pocietej jak na bitki 2 cebule, drobniutko pokrojone 3 lyzki masla sol, pieprz (swiezo mielony) 1 lyzka maki ok. 3/4 szklanki kwasnej smietany (tak, kwasnej) Najpierw nalezy rozbic mieso na bardzo cieniutkie plasterki, potem pokroic je na podluzne male kawalki. Posypac sola i pieprzem. Usmazyc cebule w masle na duzej patelni, dotad az sie zazloca. Odsunac cebule na bok patelni, wrzucic mieso i smazyc je na duzym ogniu ok. 5-6 minut, obracajac, zeby sie przysmazyly rownomiernie. Posypac lyzka maki i smazyc dodatkowe 2-3 minuty. W koncu dodac smietane i gotowac znowu 2-3 minuty. Przyprawic, posypac szczypiorkiem i podawac. Jedyna poprawka moja do powyzszego przepisu jest to ze zwykle dodaje 1/4 szklanki wody do smietany bo sos wychodzi za gesty ze smietany ktora jest dostepna na amerykanskim rynku (powinien wychodzic gesty, ma sie 'kleic' do miesa). Wszystkich ktorych czestowalam ta potrawa zawsze zachwycala prostota i elegancja. Podawac tradycyjnie, z ogorkiem kiszonym lub konserwowym i okraszonymi ziemniakami lub chlebem. Uwaga: ziemniakow NIE polewa sie sosem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa102 zmaltretowana poledwica IP: 195.41.211.* 11.07.05, 11:09 Jedno mnie dziwi na tym forum, ze bez wzgledu na to, skad ludzie pisza, to maja tendencje do maltretowania miesa czy to cos, co mamy w genach? poledwicy nie powinno sie dusic, bo wlasnie od duszenia zrobi sie lykowata i niezjadliwa, chyba, ze duszenie predluzy sie w taki sposob, ze wszystko bedzie smakowalo jak eintopf z wojskowego garnka ja nie mowie tego, zeby kogokolwiek krytykowac, ale pamietam sama, ze tak kiedys gotowalam sprobujcie tylko zarumienic w srodku, zrobic sos, wrzucic kawalki poledwicy i od razu jesc wtedy mieso jest delikatne, mieciutkie i soczyste sokiem wlasnym a nie smakiem sosu slyszalam od kilku roznych osob, ktore odwiedzaly kraje wsch europejskie, ze tam/u nas podaje sie zmaltretowane/torturowane mieso ostatnia moja uwaga, tluczek do miesa to polepszacz jakosci zlego, zylastego, twardego miesa tak jak wszelkiej jakosci tenderery mnie wlos na glowie staje jak w dobrej restauracji w polsce kiedy zamowi sie stek z poledwicy i pani kelnerka nawet zapyta sie, czy ma byc wysmazony, to dostaje sie kawalek miesa, ktory jest zbity mlotkiem, rozklepany na cienko, rozmemlany i uduszony na patelni Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella strogonoff po grecku 10.07.05, 20:28 ten przepis jest naprawde super i chyba znam jego geneze, robie tak wlasnie takiego pseudo strogonowa od kilkunastu lat i to jeszcze zanim pan kuron zaczal gotowac i wrzucil go do swoich przepisow. ten przepis z pomidorami przyjechal do warszawy z grecji i sie rozmnozyl wsrod znajomych najpierw w warszawce i byc moze dotarl tez do pana kuronia, niech sie wypowie. nasz znajomy cale wieki temu dorabial sobie w grecji w jakiejs tam restauracyjce i zrobil wlascicielom naszego boeuf strogonoffa, tak po polsku poprostu, grek sie zachwycil, ale jak to grek musial to zrobic na swoja modle i tak powstal boeuf strogonoff po grecku w pomidorach i pieczarkach i smazony bardzo szybko, bez zbednego duszenia. aha, jeszcze mozna dolozyc papryki jak kto chce, pozdrawiam niedowiarkow i cmok Odpowiedz Link Zgłoś