Gość: asia IP: *.pronet.lublin.pl 14.07.05, 11:47 czy znacie jakies przepisy na takie ciasto bez maki bo nie mam maki mam jajka i masla troche i jakies proszki do pieczenia itp i mam ochote na ciasto ale nie wiem jak je mam zrobic :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: ciasto bez maki 14.07.05, 12:02 jeśli masz gorzkie keakao, to możesz zrobić wytrawny czarny biszkopt na każde jajko, wychodzi łyżka czubata cukru i tego kakao-tzn ucierasz zółtka z cukrem odzielnie białaka na sztywno-łączysz delikatnie mieszając i do pieczenia-to jest gorzki mocny podkład do nawet bardzo słodkich kremów-ja jadam i bez kremu, ale mało kto lubi sam a jak nie masz kakao, to musisz chyba iśc do sklepu po makę i wtedy możliwości się rozszerzą:) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt invicto, przepis hardcorowy nad wyraz ;-) 14.07.05, 12:05 lubię takie charakterne smaki.. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: invicto, przepis hardcorowy nad wyraz ;-) 14.07.05, 12:26 naprawdę warto zrobić zwłaszcza, jesli komuś krem wyjdzie zbyt słodki-ostatnio często tu się pojawiał ten problem (kajmak itd), a jeśli wyda sie komuś zbyt hardcorowy:), to może np dać połowę kakao i połowę mąki Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt fenomenalny pomysł 14.07.05, 21:58 z tym 50/50 kakao/mąka to dopiero wychodzi "murzyn" ;-)) (no bo jak inaczej nazwać takie ciasto? "murzynek"?? do murzynka to się 2-3 łyżka kakao daje przecież...) Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: ciasto bez maki 14.07.05, 12:37 czyliż podkład do tortu czekoladowego polskiego! Dla amatorów połączenia czekolady z mięta - można takie coś przełożyć krmrm miętowym (do masy kremoej dodać kilka kropli olejku miętowego lub likieru miętowego i krem zabarwić dobrze przecedzonym sokiem ze szpinaku. Wychodzi (ponoć) dobre. Tak mówia ci, co go jedli. Ja nie probowałam, bo czekolada nie dla mnie...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyza Re: ciasto bez maki IP: *.dip.t-dialin.net 16.07.05, 19:41 mam przepis na ciasto bez maki,ale za to z orzechami,moze ci sie spodoba Ciasto:300g orzechow wloskich(startych),250g cukru pudru,7 jaj,1 lyzeczka proszku do pieczenia Krem:1/2 litra smietany kremowki,3 usztywniacze do smietany,2 cukry wanil zoltka utrzec z cukrem,orzechami i proszkiem do piecz,na koniec dodac ubite bialka,piec okolo 40 min (180°C) skladniki kremu dobrze ubic mikserem. ciasto dobrze wystudzic i przekroic,przelozyc bit smietana,troche kremu posmarowac wierzch ciasta i posypac grubo mielonymi orzechami pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś