Gość: agusia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 20.07.05, 11:08 czy jak pasteryzuje sloiki z przetworami jakimis to w garnku zalewam je woda cale, tak zeby przykrylo i zakretki, czy tylko do zakretek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: reala Re: pasteryzacja - jak? IP: 194.146.128.* 20.07.05, 11:25 Nakrętki słoików -off i szyjki butelek muszą wystawać ponad poziom wody, natowiast weki mogą być całe zakryte wodą. Życzę udanych przetworów. Jak ci podoba sie ten test osobowości? www.mp3s.pl/testosobowosci/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reala Re: pasteryzacja - jak? IP: 194.146.128.* 20.07.05, 11:27 chodzi o słoiki twist-off Odpowiedz Link Zgłoś
selena11 Re: pasteryzacja - jak? 20.07.05, 15:32 a mi sie wydaje ze zwyklae sloiki tez mozna zalac woda nad zakretki Odpowiedz Link Zgłoś
selena11 Re: pasteryzacja - jak? 20.07.05, 15:33 niech ktos sie jescze wypowie jak przeprowadza pasteryzacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: pasteryzacja - jak? IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 20.07.05, 15:45 Ja robie troche inaczej - moim zdnaiem mniej klopotliwie i rownie trwale. Przetwory, ktore chce zachomikowac, gotuje samodzielnie w garnku (bez sloikow). Sloiki podgrzewam w piecu lub goracej wodzie. Potem przekladam gorace przetwory do sloikow, zakretki od srodka smaruje spirytusem, podpalam i szybko zakrecam. Palacy sie spirytus "zabiera" cale powietrze nad np. konfitura a stygnaca masa dodatkowo zasysa sloik. Przy odrobinie wprawy wychodzi to bardzo szybko i bezblednie, tylko trzeba uzywac kuchennych krekawic, zeby sie nie oparzyc. Zaczelam tak robic po tym, jak mi sloik eksplodowal podczas gotowania. Brrr... Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literki Re: pasteryzacja - jak? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 21:11 a ja robię wg przepisu Agnieszki Kręglickiej: wyparzone (najczęściej wygotowane) słoiki napełniam przetworem, wkładam do prostokątnej formy do pieczenia ciasta wyłożonej ściereczką, nalewam kilka cm wody i wkładam do zimnego piekarnika. Nastawiam temp. na 140 st. C, gdy zostanie osiągnięta, wyłączam piekarnik i zostawiam wszystko do ostygnięcia (najczęściej na noc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reala Re: do literki IP: 194.146.128.* 20.07.05, 21:52 Nie sądzę że pęknie słoik , skoro wstawia się nienagrzanego piekarnika i ogrzewa się tylko do 140 st. Dobra sprawa, tylko sądzę że nakrętki słoików do powtórnego użycia nie będą sie nadawały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literki zakrętki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 08:26 czemu sądzisz, że nie będą się nadawały do powtórnego użycia? piekarnik grzeje się tylko od dołu. To wygodny dla mnie sposób pasteryzacji, ale bardzo doświadczona w tej kwestii nie jestem, więc chętnie się czegoś dowiem. Odpowiedz Link Zgłoś