IP: 195.94.193.* 13.08.02, 12:30
bardzo proszę opomoc. dostałam zestaw przypraw (z tunezji)ale nie bardzo wiem
co to za przyprawy i do czego je stosować. moze ktos moze mi pomoc?oto
nazwy:harissa, anis, safran, cumin, coriendre, origon, rose marie, 4epices
Obserwuj wątek
    • quba Re: przyprawy 13.08.02, 12:56
      Gość portalu: aqua napisał(a):

> bardzo proszę opomoc. dostałam zestaw przypraw (z tunezji)ale nie bardzo wiem
      > co to za przyprawy i do czego je stosować. moze ktos moze mi pomoc?oto
      > nazwy:harissa, anis
      safran, cumin, coriendre, origon, rose marie, 4epices

wygląda na to że są to :
      poz 1 - nie wiem
      poz2 anyż
      poz 3 szafran
      poz 4 kmin rzymski
      poz 5 kolendra
      dalej oregano
      rozmaryn
      a tego pierwszego i ostatniego nie wiem, ale na pewno Roseanne będzie wiedziec
      pozdrowka
      • marilu Re: przyprawy 13.08.02, 13:56
        harissa to nazwa wlasna i chyba sie jej nie tlumaczy.
        jest to bardzo ostra przyprawa (skladu niestety nie znam)
        uzywana na bliskim wschodzie i w rejonie morza
        srodziemnego. wiem, ze robi sie z jej dodatkiem bardzo
        ostre pasty z chili i czosnku. nadaje sie jako przyprawa
        do miesa i ryby, a arabowie dodaja pasty z harissa do
        couscousu. natomiast 4 epices jest to mieszanka jakis 4
        ziol (epice to po francusku ziolo).

pzr
    • Gość: Miszka Re: przyprawy IP: *.chello.pl 13.08.02, 18:25
      Powiem Ci co wiem.
      Harrisa - pasta z ostrej papryki z dodatkiem czosnku, uzywac tam gdzie chcesz zeby bylo ostro i czerwono :)Bliski Wschod jada ja z dodatkiem kilku kropel oliwy jak my jadamy musztarde, ale uwaga, bardzo ostre jak na polskie podniebienie
      Anyzek - osobiscie nie lubie i dlatego nie wiem co z tym robic. Wiem ze niektorzy zalewaja nasionka woda i robia napar (jak herbatke do picia), wiem ze dodaje sie do niektorych deserow ale to wszystko
      Szafran - pieknie barwi ryz na zolto, zarowno w deserach jak i daniach na slono; mozna jeszcze dodawac do przetworow - taki sam efekt
      Cumin - kminek rzymski; jedna z podstawowych przypraw w kuchni Bliskiego Wschodu; obowiazkowy i rewelacyjny do jajka (kazdego), do ryb i do wszystkich straczkowych (np do hummusu)
      Kolendra - domyslam sie ze sucha; konieczna do wielu tradycyjnych potraw o ktorych nie bede pisala (chyba ze chcesz) bo nie ma do nich na rynku innych skladnikow; mozna do mies i do warzyw wg uznania
      Oregano, rozmaryn - z tym raczej nie bedzie problemu bo to przyprawy u nas znane
      4 spicies - jakas mieszanka ale trudno powiedziec jaka, moglabym strzelac ze moze ta najbardziej w krajach arabskich popularna ale nie wiem czy trafie; jesli to ta, to najczesciej uzywana jest do przyprawiania ryzu ktorym faszeruje sie warzywa; niestety nie wiem na odleglosc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka