Gość: Ania IP: 212.244.54.* 25.07.05, 10:43 czy znacie moze przepis na mase, która by dawała możliwosc wyrobu postaci, kwatów itp takichh do dekoracji tortów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: masy do modelowania IP: *.acn.waw.pl 25.07.05, 14:34 marcepan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgA Re: masy do modelowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 15:39 MASA POMADKOWA Przygotowanie: 30 min Ilość: ok. 0,5 kg Składniki 75g masła roślinnego 3 łyzki soku z cytryny 500g cukru pudru cukier puder do posypania sok z cytryny, 2 łyzki wody oraz tłuszcz umieścić w rondlu, podgrzewać, dopóki tłuszcz się nie roztopi. 2. Przesiac do rondla 275g cukru pudru i zagotować. Mieszać, dopóki nie utworzy się gładka masa. Zdjąć rondel z ognia. Stopniowo dodać i utrzeć pozostałą część cukru. Można użyć miksera: zagotowaną mieszankę wlać do miski, ustawić małą prędkość, dodawać po jednej łżce cukru i ucierać, dopóki cukier nie połączy się z pozostałymi składnikami. 4. Czystą stolnicę posypać niwwielką ilością cukru pudru. Wyłożyć na nią masę pomadkową. Ugniatać, dopóki nie ostygnie. W trakcie oziębiania się będzie sztywnieć i robić się coraz bardziej aksamitna. Masę pomadkową zawinąć w folię spożywczą, aby nie stwardniała. Jeśli stwardnieje, wstawić ją na 20-30s do mikrofalówki, ustawionej na rozmrażanie (30%). W razie potrzeby zabieg powtórzyć, aż masa będzie miękka. Ugniatać przez 5 minut. Masa pomadkowa służy do okładania ciast i tortów. Jest tak plastyczna, że bez problemu można z niej modelować nawet najbardziej skomplikowane elementy dekoracyjne. Źródło: "KUCHNIA bez tajemnic. Nowoczesny poradnik kulinarny" Osobiści eszcze jej nie robiłam, ale bardzo mnie korci aby obłożyć i udekorować taką masą tort na urodziny mojego synka, ale to dopiero w grudniu. Pozdrawiam, AgA Odpowiedz Link Zgłoś