anula731 28.07.05, 20:54 Czy ktoś wie jak zrobić kabaczki marynowane? Podobno robi się jak ogórki, ale czy zupełnie tak samo? Słyszałam że świetnie smakują i mam chęć zrobić , ale nie bardzo wiem jak. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aintno1 Re: Kabaczki marynowane 28.07.05, 21:28 Małe kabaczki tnę w plastry około 1,5-2 centymetrowe, duże w kostkę - razem ze skórą. Układam w słoikach dosyć ciasno. Przedtem na dno każdego słoika daję koper- kwiatostan z ziarenkami - bo jest najbardziej aromatyczny, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i jak mam to kawałek świeżego estragonu. Zalewam zalewą. Zalewa - 1 porcja: 1 szklanka octu 10 %, 6 szklanek wody, 1 szklanka cukru, 4 łyżeczki soli, liscie laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach - dosyć dużo tego daję.Zalewę zagotować i ostudzić przed wlaniem do słoików. Pasteryzuję 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
hgl cukinia a la ananas 29.07.05, 10:33 Jest to słodko-kwaśne. bardzo pyszne. Myslę, że z kabaczka tez się da zrobić. Ja robię z cukinii żółtej- wygląda pieknie, smakuje też 1kg cukru 1l wody 1/4l octu goździki zagotować,wyjąć gożdziki(bo zabarwiają na czarno warzywa jak zostaną w słoiku- sprawdziłam!)Włożyć cukinię pokrojoną w plastry lub kostkę Gotować ok. 15 min. Zakręcać na gorąco. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
anula731 Re: Kabaczki marynowane 03.08.05, 14:30 Dziękuję, wczoraj zrobiłam marynowane, dziś będę robić a la ananas. Mam nadzieję że oba będa pyszne:) Odpowiedz Link Zgłoś