Dodaj do ulubionych

co z kurek ???

IP: *.kolonia.lan / 85.219.200.* 31.07.05, 19:30
Mam duzo grzybow -kurek co mozna z nich zrobic , zupe, sosy ??
macie jakies sprawdzone przepisy- dzieki :O)
Obserwuj wątek
    • althea35 Pyszne kanapki! 31.07.05, 21:07
      Kurki wystarczy podsmazyc na masle, potem umiescic to na grzankach - pycha!
      Druga opcja to sos, tez podsmazyc na masle, pozniej poddusic i zaprawic
      smietana. Podawac z makaronem lub ziemnikami lub jako dodatek do mies. Pierwsza
      opcje kanapkowa tez mozna podawac do miesa. Doprawic wystarczy w sumie tylko
      sola, mozna odrobina pieprzu. Dobrze smakuja ze swierza natka pietruszki Nie ma
      co zabijac ich smaku niepotrzebnymi przyprawami.
      Zupa kurkowa tez jest bardzo dobra. w sumie nie wiem jak sie ja robi, ale
      zrobilabym tak: znowy podsmazyc na masle, wrzucic do wywaru warzywnego (lub
      lekkego bulionu) pogotowac razem, zaprawic smietana, podawac ze spora iloscia
      natki pietruszki.
        • ba_nita Re:Z zamrażaniem kurek bym uważał. 08.08.05, 16:59
          Lubią gorzknieć na potęgę. Marynowane już były a ja polecam kiszone.
          Można większość grzybów tak robić (rydze, gąski, kurki, opieńki).
          2 kg grzybów, 8-10 dag soli, 1 szkl. wody, 4 dag cukru

          Grzyby po oczyszczeniu (za wyjątkiem rydzów) obgotowujemy przez 3 min w gorącej
          osolonej wodzie. Schładzamy przelewając zimną wodą na sicie,układamy w słojach
          spodem kapeluszy ku górze i każdą warstwę przysypujemy solą. Po napełnieniu
          naczynia przykrywamy grzyby talerzykiem i obciążamy. Po burzliwej fermentacji
          na wierzch dajemy warstwę oleju jadalnego. Aby przyspieszyć proces mozna dolać
          do słojów przegotowaną i wystudzoną wodę z cukrem. Przechowujemy w chłodnym
          miejscu.
          Kiedyś to był bardzo popularny sposób przechowywania grzybów, teraz wydaje się
          być zapomniany. Nigdzie się z tym nie zetknąłem. Nadal w ten sposób robi się
          grzyby we wioskach w Borach Tucholskich, okolice Skórcza.
    • sekret_admin Re: co z kurek ??? 09.08.05, 09:08
      Składniki:
      • 1 kg kurek
      • 250g warzyw
      • 2+2 łyżki masła
      • 2 łyżki mąki
      • sól, pieprz
      • 1 szkl. soku z kiszonej kapusty
      • 2l wody

      Sposób wykonania:
      Świeże kurki należy bardzo dokładnie umyć, pokroić w paski i udusić z dodatkiem
      przypraw i 2 łyżek masła. Nastawić wodę, dodać oczyszczone, umyte i
      rozdrobnione warzywa i gotować, a gdy warzywa "zmiękną", dodać uduszone kurki.
      Zupę zagęszczamy "zaklepajką" z mąki i masła. Zasmażkę przed wlaniem do zupy
      rozprowadzamy zimną wodą. Do smaku dodać sól, pieprz, sok z kiszonej kapusty.
      Smak zalewajki powinien być zdecydowanie kwaskowaty. Jako dodatek ziemniaki
      gotowane, okraszone słoniną lub polane gęstą śmietaną.

      zupę lubię, jest smaczna tylko robię mniejszą ilość, bo nie może stać za długo.
    • sekret_admin Re: co z kurek ??? 09.08.05, 09:12
      a sos robię tak:
      podsmażam kurki na maśle ale tylko chwilę, zalewam śmietaną wymieszaną z wodą
      (więcej wody), duszę aż będą miękkie ale nie rozgotowane, jędrne, przyprawiam
      białym pieprzem, solą i koperkiem. sos najlepiej smakuje z upieczoną piersią z
      indyka. palce lizać.
    • cucciolo Re: co z kurek ??? 09.08.05, 11:28
      a ja robie risotto z kurkami i kurczakiem ale przepis - raczej wskazowki moze
      moge dac, bo reszta , to wszytko "na oko" idzie
      podsmażylam kurki (najpierw pogotowalam w wodzie, nie wiem, czy to konieczne, bo
      widze, ze dużo forumowiczow od razu smaży, ale w tym wypadku aromatyczny wywar z
      kurek jest jak znalazl do podlewania ryzu, zamiast bulionu) i kurczaka (osobno)
      i cebulke i troszke cukini w plastrach. potem robie ryz - na rozgrzana oliwe
      wsypuje ryz (najlepszy jest jednak taki specjalnie do risotto - polecam riso
      gallo) i smaze az sie zeszkli, potem zalewam wywarem - w tym wypadku z kurek.
      Dolewam wywar stopniowo duszac ryz na malutkim ogniu. Jak juz troszke
      namiekknie dodaje moje dodatki - w tym wypadku kurki, kurczaka, cukinie i cebule
      - ale moga byc i inne - suszone namoczone grzyby z boczkiem, papryka, groszek,
      krewetki - po prostu wszytko. I tak sobie to dusze dalej, ok 20 min az ryz
      bedzie mieciutki. posypuje parmezanem (ostatnio odkrylam w supermarkecie (nie
      wiem jak z dostepnoscia w innych sklepach) fajny substytut parmezanu - ser
      nazywa sie coregio albo jakos tak (skojarzylomi sie z wloskim solowem 'coragio'
      - 'odwaga', ale na pewno ktoras literka byla podmieniona ;)
      no i oczywiscie natka pietruszki a jesli lubicie to takze posiekana rukola

      a omlet to juz banal - podsmazone kurki z cebulka wykladam na taki prawie sciety
      omlet - skladam na pol , dosmazam jeszcze chwile, zeby jajo w srodku sie scielo
      - i tak samo - z pietrucha i rukola - PYCHA (przepis na omlet - 2 jaja
      rozbeltuje z 2 lyzkami wody (NIE MLEKA) - sol, pieprz i na patelnie - bez
      przewracania !!

      SMACZNEGO !!
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka