Gość: asiulka IP: *.kolonia.lan / 85.219.200.* 31.07.05, 19:30 Mam duzo grzybow -kurek co mozna z nich zrobic , zupe, sosy ?? macie jakies sprawdzone przepisy- dzieki :O) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
althea35 Pyszne kanapki! 31.07.05, 21:07 Kurki wystarczy podsmazyc na masle, potem umiescic to na grzankach - pycha! Druga opcja to sos, tez podsmazyc na masle, pozniej poddusic i zaprawic smietana. Podawac z makaronem lub ziemnikami lub jako dodatek do mies. Pierwsza opcje kanapkowa tez mozna podawac do miesa. Doprawic wystarczy w sumie tylko sola, mozna odrobina pieprzu. Dobrze smakuja ze swierza natka pietruszki Nie ma co zabijac ich smaku niepotrzebnymi przyprawami. Zupa kurkowa tez jest bardzo dobra. w sumie nie wiem jak sie ja robi, ale zrobilabym tak: znowy podsmazyc na masle, wrzucic do wywaru warzywnego (lub lekkego bulionu) pogotowac razem, zaprawic smietana, podawac ze spora iloscia natki pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: co z kurek ??? 31.07.05, 22:14 Możesz zamrozić w zimie jak znalazł i do sosu i do zupy. Poza tym dobre sa też kurki marynowane. Odpowiedz Link Zgłoś
heidiklum Re: co z kurek ??? 01.08.05, 09:21 Zupa-krem z porow; podawana z duszonymi kurkami. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: co z kurek ??? 01.08.05, 12:42 Risotto z kurkami (pycha - a że pych to grzech to po tym moja wątroba pokutowała, ale i tak pewnie wkrótce znów zrobię) Odpowiedz Link Zgłoś
barkraw Re: Jajecznicę z kurkami - pycha!! 02.08.05, 08:49 Tak jajówa z kurkami - palce lizać! Podsmażasz cebulkę, dodajesz kurki i jajka. Proste, a smak wyśmienity! Smacznego! Beka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebay Re: Tartę z boczkiem n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 12:16 a przepisik można? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Tartę z boczkiem n/t 06.08.05, 16:49 A jak robisz flaki? Tak samo tylko inne "mięso". Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: co z kurek ??? 06.08.05, 12:44 polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanie. PYcha! Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka1976 Re: co z kurek ??? 07.08.05, 12:34 Dzieki myslalam ze przepisiki podacie :o( no nic poszukam jak na razie zamrozone sa :O) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evvik Re: co z kurek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 13:54 pierogi z nadzieniem z łososia, do tego okraska z cebulki i KUREK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ruthie Re: co z kurek ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 16:41 A można prosić o dokładny przepis na to nadzienie? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Z zamrażaniem kurek bym uważał. 08.08.05, 16:59 Lubią gorzknieć na potęgę. Marynowane już były a ja polecam kiszone. Można większość grzybów tak robić (rydze, gąski, kurki, opieńki). 2 kg grzybów, 8-10 dag soli, 1 szkl. wody, 4 dag cukru Grzyby po oczyszczeniu (za wyjątkiem rydzów) obgotowujemy przez 3 min w gorącej osolonej wodzie. Schładzamy przelewając zimną wodą na sicie,układamy w słojach spodem kapeluszy ku górze i każdą warstwę przysypujemy solą. Po napełnieniu naczynia przykrywamy grzyby talerzykiem i obciążamy. Po burzliwej fermentacji na wierzch dajemy warstwę oleju jadalnego. Aby przyspieszyć proces mozna dolać do słojów przegotowaną i wystudzoną wodę z cukrem. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Kiedyś to był bardzo popularny sposób przechowywania grzybów, teraz wydaje się być zapomniany. Nigdzie się z tym nie zetknąłem. Nadal w ten sposób robi się grzyby we wioskach w Borach Tucholskich, okolice Skórcza. Odpowiedz Link Zgłoś
sekret_admin Re: co z kurek ??? 09.08.05, 09:08 Składniki: • 1 kg kurek • 250g warzyw • 2+2 łyżki masła • 2 łyżki mąki • sól, pieprz • 1 szkl. soku z kiszonej kapusty • 2l wody Sposób wykonania: Świeże kurki należy bardzo dokładnie umyć, pokroić w paski i udusić z dodatkiem przypraw i 2 łyżek masła. Nastawić wodę, dodać oczyszczone, umyte i rozdrobnione warzywa i gotować, a gdy warzywa "zmiękną", dodać uduszone kurki. Zupę zagęszczamy "zaklepajką" z mąki i masła. Zasmażkę przed wlaniem do zupy rozprowadzamy zimną wodą. Do smaku dodać sól, pieprz, sok z kiszonej kapusty. Smak zalewajki powinien być zdecydowanie kwaskowaty. Jako dodatek ziemniaki gotowane, okraszone słoniną lub polane gęstą śmietaną. zupę lubię, jest smaczna tylko robię mniejszą ilość, bo nie może stać za długo. Odpowiedz Link Zgłoś
sekret_admin Re: co z kurek ??? 09.08.05, 09:12 a sos robię tak: podsmażam kurki na maśle ale tylko chwilę, zalewam śmietaną wymieszaną z wodą (więcej wody), duszę aż będą miękkie ale nie rozgotowane, jędrne, przyprawiam białym pieprzem, solą i koperkiem. sos najlepiej smakuje z upieczoną piersią z indyka. palce lizać. Odpowiedz Link Zgłoś
cucciolo Re: co z kurek ??? 09.08.05, 11:28 a ja robie risotto z kurkami i kurczakiem ale przepis - raczej wskazowki moze moge dac, bo reszta , to wszytko "na oko" idzie podsmażylam kurki (najpierw pogotowalam w wodzie, nie wiem, czy to konieczne, bo widze, ze dużo forumowiczow od razu smaży, ale w tym wypadku aromatyczny wywar z kurek jest jak znalazl do podlewania ryzu, zamiast bulionu) i kurczaka (osobno) i cebulke i troszke cukini w plastrach. potem robie ryz - na rozgrzana oliwe wsypuje ryz (najlepszy jest jednak taki specjalnie do risotto - polecam riso gallo) i smaze az sie zeszkli, potem zalewam wywarem - w tym wypadku z kurek. Dolewam wywar stopniowo duszac ryz na malutkim ogniu. Jak juz troszke namiekknie dodaje moje dodatki - w tym wypadku kurki, kurczaka, cukinie i cebule - ale moga byc i inne - suszone namoczone grzyby z boczkiem, papryka, groszek, krewetki - po prostu wszytko. I tak sobie to dusze dalej, ok 20 min az ryz bedzie mieciutki. posypuje parmezanem (ostatnio odkrylam w supermarkecie (nie wiem jak z dostepnoscia w innych sklepach) fajny substytut parmezanu - ser nazywa sie coregio albo jakos tak (skojarzylomi sie z wloskim solowem 'coragio' - 'odwaga', ale na pewno ktoras literka byla podmieniona ;) no i oczywiscie natka pietruszki a jesli lubicie to takze posiekana rukola a omlet to juz banal - podsmazone kurki z cebulka wykladam na taki prawie sciety omlet - skladam na pol , dosmazam jeszcze chwile, zeby jajo w srodku sie scielo - i tak samo - z pietrucha i rukola - PYCHA (przepis na omlet - 2 jaja rozbeltuje z 2 lyzkami wody (NIE MLEKA) - sol, pieprz i na patelnie - bez przewracania !! SMACZNEGO !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justka Re: co z kurek ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.05, 13:07 fajne przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
bea123456789 Re: co z kurek ??? 13.08.05, 13:44 a powiedzcie czy kurki są robaczywe, bo niestety ostatnio połakomiłam się na rydze i wszystkie wywaliłam do kosza. Niestety nie zbierałam nigdy kurek bo na naszym terenie ich nie ma. Dawno temu jak byłam dzieckiem to jeszcze jakieś widziałam Odpowiedz Link Zgłoś