Dodaj do ulubionych

Pasteryzować czy nie pasteryzować

02.08.05, 08:06
Moje pytanie dotyczy kiszenia ogórków.

Ile przepisów przeczytałam, usłyszałam tyle opinii na tytułowy temat.
Niestety moja babcia, mistrzyni świata w kiszeniu nie zdążyła przekazać mi
swoich sekretów.

Od lat dążę do uzyskania tamtego smaku.

No to jak w końcu Wy robicie?
Zalewacie gorącą zalewą, czy zimną?
Pasteryzujecie, czy nie?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 02.08.05, 08:14
      Jeśli zalejesz gorącą zalewą i postawisz na nakrętkach zassają się. Z kolei
      pasteryzując masz pewność, że zawartość się nie zepsuje a co najważniejsze nie
      powstanie jad kiełbasiany.
      • Gość: ewana Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: 62.89.124.* 02.08.05, 10:15
        W życiu nie słyszałam o pasteryzowanych ogórkach! Co nie oznacza oczywiście, że
        nikt tak nie robi :) Ogórki, dawnymi czasy, kisiło się w wielkich dębowych
        beczkach.
        • ba_nita Re:Służę uprzejmie: 02.08.05, 10:24
          inż.K.Pyszkowska,"Przetwory w gospodarstwie domowym",Wydanie X, Państwowe
          Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, W-wa 1989, str.87

Ogórki kwaszone pasteryzowane

Znacznie dłużej można przechowywać ogórki kwaszone, jeżeli po prawidłowym
          zakwaszeniu poddane zostaną pasteryzacji. W tym celu ogórki do kwaszenia układa
          się w litrowych, a nawet 2 litrowych wekach.(tutaj odnośnik do przepisu
          podstawowego na kiszenie ogórków) Gdy ogórki są już kwaśne, należy sprawdzić
          czystość słojów i szczelność gumek (teraz oczywiście słoiki t.TWIST), nałożyć
          sprężynki i pasteryzować w temp. 95 'C 20 min.
          • Gość: aga Re:Służę uprzejmie: IP: *.235.c77.petrotel.pl 22.08.15, 13:06
            Pdstawowa różnica kwaszone a kiszone. Ja tam kiszę ogórki a nie kwaszę, a to baaardzo duża różnica.
      • Gość: Gośka Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:17
        jad kiełbasiany w ogórkach?
        • ba_nita Re: Nie tylko w ogórkach: 02.08.05, 10:56
          kryzys.kielce.uw.gov.pl/opinie/Podstrony/jad.html
          pl.wikipedia.org/wiki/Toksyna_botulinowa
          Smacznego jakby co.
          • linn_linn Re: Nie tylko w ogórkach: 02.08.05, 18:56
            Nie sadze... Nawet w pomidorach jest za kwasne srodowisko, tym bardziej w
            ogorkach.
            • ba_nita Re: Nie tylko w ogórkach: 02.08.05, 23:54
              Moja Teściowa: dyrektor SANEPID-u w jednym z miast wojewódzkich ma trochę inne
              zdanie na ten temat, ale po 39 latach pracy w tej istytucji może się mylić, w
              końcu przez tyle lat można wiele zapomnieć.
              • linn_linn Re: ryzyko zatrucia 03.08.05, 09:38
                Mieszkam na poludniu Wloch, gdzie tzw. salse pomidorowa robi sie tradycyjnie od
                wielu lat. Nie slyszlam, aby ktos zatrul sie takim pzretworem: wlasnie ze
                wzgledu na fakt, ze juz pomidory wytwarzaja srodowisko kwasne / tym bardziej
                ogorki, chco tu musze sie mylic /. Czeste zatrucia sa natomiast skutkiem
                zpozywania przetworow typu gzryby w oliwe / tak robia je Wlosi /, baklazany w
                oliwe czy inne robione bez octu lub z minimalna jego iloscia.
                Co do Sanepidu, ma tez inne zdanie na temat swiezosci wedlin w supermarketach,
                wiec pozwole sobie miec pewna watpliwosc.
                • linn_linn Re: ryzyko zatrucia 03.08.05, 09:38
                  ...oczywiscie moge sie mylic, a nie musze...
    • Gość: zadumana Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: 213.17.230.* 02.08.05, 10:39
      Po włożeniu wszystkich składników do słoika i nasypaniu soli (odpowiednia ilość
      na oko) zalewam ogórki kranówą i psuje się jeden słoik na 20.
    • filip123451 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 02.08.05, 13:58
      Ja zalewam wrzątkiem :)
    • Gość: Asia I gdzie je przechowywac? IP: *.28.internet.uqam.ca 02.08.05, 17:09
      moje pierwsze w tym roku ogorki kompletnie rozmiekly, juz po trzech dniach -
      czy to dlatego ze bylo za goraco? Nastepna porcje zakiszonych ogorkov (zalalam
      ciepla przegotovana woda)wstawilam do lodowki... na probe. sa twarde ale jakby
      mniej "zakiszone", delikatniejsze w smaku. Gdzie najlepiej przechowywac ogorki?
    • Gość: bajeczka04 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.303.krakow.pl 02.08.05, 18:39
      Ja też zalewam ogórki wrzącą wodą. Następnie stoją 2-3 dni w świetle dziennym
      (najczęściej na podłodze w kuchni) i po tym czasie wędrują do piwnicy. Zawsze
      się udają! :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04
      • jadwiga_r Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 02.08.05, 19:16
        Moi rodzice w latach 60, mieli na wsi ziemną piwnicę/sklep w której
        przechowywali zakiszone ogórki.
        Do piwnicy przenosili od razu napełnione słoiki wecka.
        W chłodzie ogórki były jędrne i bardzo smaczne.
        Moje ogórki ,które przechowuję w piwnicy w bloku,nigdy nie były tak smaczne jak
        u rodziców, pomimo,że wkładam te same składniki co rodzice.
    • jadwiga_r Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 02.08.05, 19:20
      Pasteryzowanie ogórków przerywa proces ich kiszenia.Takie ogórki mogą być
      dłużej przechowywane i nie zrobią się bardzo kwaśne.Można pasteryzować tylko
      dobrze ukiszone ogórki.
    • Gość: Etta2 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.eia.pl 02.08.05, 23:21
      Podstawowa sprawa, to JAKOŚĆ OGÓRKÓW. Mam przydomowy ogródek i świeżo zerwane
      kiszę:
      po zapełnieniu słoika, dodaniu sporej ilości czosnku, korzenia chrzanu i kopru
      (również świeżego), zalewam wrzątkiem. Wynosze od razu do piwnicy. Stoją 2-3
      lata bez problemów, choć zdarza się jakiś jeden "nieudany"....
      • Gość: Etta2 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.eia.pl 02.08.05, 23:23
        Aaaa i jeszcze....używam soli nie jodowanej.
        • mama_szefusia Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 03.08.05, 07:46
          Ja też mam ogórki z własnego ogródka (pyszne, nawet na surowo).

Natomiast zainteresowała mnie sól niejodowana. Dlaczego to ma znaczenie? I skąd
          wziąć taką sól, myslałam, że w Polsce jest obowiązek jodowania każdej soli i
          innej po prostu nie ma w sklepach?
          • jollka2 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 03.08.05, 08:34
            Ja akurat nie pasteryzuje i czasem jakiś słój jest zepsuty. Mam wrażenie, że
            podstawa to jakość ogorków. Bo czasem cała seria jest ok, a czasem parę słojów
            rozmięknie. Niestety kupuje ogóry na rynku, więc nie wiem co gospodarz dodaje
            do gleby i jakiej są świeżości.
            A to pasteryzowanie po ukiszeniu to nie jest zły pomysl, tylko skąd wiedzieć, ż
            są już ogórki "akuratne"?
          • Gość: Etta2 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.eia.pl 03.08.05, 16:10
            Z tą solą, to nie bardzo wiem, co odpowiedzieć. Gdy używałam soli
            jodowanej, "trefnych" słoików było duuużo więcej. Ktoś ze znajomych mi
            powiedział, że takiej soli nie powinno się używać do przetworów. Odkąd zaczęłam
            używać soli niejodowanej, faktycznie rzadko zdarza się nieudany egzemplarz.
            Masz rację, że prawie zawsze spotyka się w sklepach sól jodowaną, ale
            niejodowaną też można kupić. Ona się nazywa "sól do przetworów" i na opakowaniu
            pisze, że bez jestjodu, o ile pamiętam w jakimś supermarkecie ją kupiłam (w
            Gdańsku).
          • jagoda85 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 15.08.05, 12:14
            Najlepsza do przetworów jest sól kamienna. Ona nie jest jodowana. Pierwszy raz
            słyszę, żeby w Polsce był obowiązek jadowania soli. Nie wiem, gdzie ty
            mieszkasz, ale w Krakowie prawie w każdym sklepie jest dostępna Kłodawska sól
            kamienna niejodowana, zawierajaca mikroelemnty.
          • jagoda85 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 15.08.05, 12:21
            Od lat robię ogórki, zalewając je ciepłą zalewą, dając na 1 litr wody łyżkę
            soli. Ogórki kiszę tydzień, nie dłużej, bo nie lubimy bardzo kwaśnych i
            pasteryzuję 10 minut. Jeśli ktoś mieszka w domu i ma dobrą chłodną piwnicę nie
            musi pasteryzować, ale mieszkając w bloku, trzeba, bo piwnice są ciepłe. Czasem
            zdarzy się, że ogórki robią się miekkie, ale to zależy od gatunku ogórka, lub
            od ilości użytego do ich produkcji nawozu.
    • mieszkowamama Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 03.08.05, 11:51
      U mnie od wieków robi się tak: ogórasy zalewasz zimną wodą, wstawiasz do zimnej
      piwnicy na 2-3 dni, następnie, po tych kilku dniach, pasteryzujesz ok. 20 minut.
      Smacznego
    • anna451 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 03.08.05, 18:31
      zawsze miałam problem z kiszeniem ogórków.Ale kiedy zaczęłam używać soli
      niejodowanej problem zniknął.Jest jeszcze jedna sparawa -proporcja soli do
      wody.Ja daję na 5 l wody przegotowanej 1 szklankę soli i ogórki u mnie stoją 2
      lata bez gotowania.Natomiast może ktoś robi ogórki na zupę to poproszę o
      przepis.
      • Gość: BARBARA OGORKI NA ZUPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.13, 19:20
        DUZE OGORKI TARKUJE NA GRUBEJ TARCE.WSZYSTKO TO SOLE DOSC MOCNO.MUSI POSTAC KILKA GODZIN.PO TEM ODCEDZAM TO NA DURSZLAKU I WKLADAM DO MALYCH SLOIKOW,DO KTORYCH WKLADAM KOPER,CZOSNEK.ZAKRECAM I WYNOSZE DO PIWNICY.ZIMA PYSZNE ZUPY
        TZW.KACOWKI.GOTUJAC ZUPE NIE SOL PRZED DODANIEM PRZECIERU.
        POZDRAWIAM
        BARBARA
        • Gość: ilonka1 Re: OGORKI NA ZUPE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.14, 20:33
          tez tak robie tylko nie odcedzam a z sokiem do sloikow na wierzch koper zakrecam sloiki i do zimy.
    • zlotoslanos Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 03.08.05, 19:13
      Mam taki przepis od mamy wschodniaczki.moje ogorki kiszone sa zawsze
      twarde,kwasne i maja cudowny smak przypraw.Standardowo laska spora
      chrzanu,zabek spory czosnku,baldaszek spory kopru na litr zalewy 3 dag
      soli.Zalewam ogorki wrzatkiem zalewy zostawiam otwarte na 24 godz.To ma rowniez
      swoja zalete bo po myciu ogorkow,slojow,ukladaniu ciasno przewaznie padamy i
      na zalaniu mamy koniec pracy na dzis.Na nastepny dzien zlewam te zalewa,gotuje
      powtornie,powstajaca piane,szlam zbieram lyzka.To sa pozostalosci
      bakterii,niedomytych ogorkow(nikt mi nie powie,ze umyl porzadnie,czasy kiszenia
      w beczce minely wraz z zanieczyszczeniem srodowiska i chlorowana woda).Zalewam
      sloje powtornie wrzatkiem.Moja mama robila tak trzy razy.Ja zmodyfikowalam do
      dwoch.Jesli zajdzie a zachodzi,potrzeba uzupelniam w garze wode i sol.I dopiero
      w ten sposob zaparzone powtornie ogorki zakrecam.zareczam nigdy mi sie nie
      psuja,nie sa puste w srodku.Trzymia twardosc przez 2 lata nawet i sa
      przysmakiem do obiedow,kanapek,parowek.Jako ciekawostke lodygi z kopru
      pozostawiam zawieszone w kuchni.Wysychaja by w listopadzie ulozyc nimi dno
      sloika do kiszenia kapusty.Smacznego :P
      • Gość: ala Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:08
        Mam pytanie :czy pierwsza zalewa to tylko przegotowana woda z solą, czy ze
        wszystkimi przyprawami?? Poza tym czy wlewając drugą zalewę ponownie dajesz
        nowy chrzan, koper i czosnek, czy to są dodatki po wylaniu pierwszej wody?
        • emma4 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 04.08.05, 10:33
          Witam, moja babcia zawsze zalewała ogórki zimną wodą z kranu i uzywała do
          kiszenia wyłącznie soli kamiennej. Poza tym w słoiku musiały sie znależć,
          koper, chrzan, czosnek, liście wiśni i czarej porzeczki.Prporcja:łyżka stołowa
          soli na 1 litr wody. Jest jeden warunek, ze słoika nie może nic wystawać ponad
          poziom zalewy. Taki sam przepis znalazłam 2 lata temu w Vivie, był to przepis
          znanej restauratorki Magdy Gesler. Słoiki zaraz po napełnieniu, wynosze do
          piwnicy, psuje się może 1 na 20 zrobionych. Ogórki wychodza pachnące i
          twarde.Pozdrawiam i zyczę smacznego.
        • zlotoslanos Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 04.08.05, 17:34
          Ogorki razem z przyprawami sa w sloju.Gotujesz wode z sola i tym wrzatkiem
          zalewasz te przygotowane sloje.Za 24 godz zlewasz sama zalewe bez
          przypraw.Przyprawy czekaja sobie z ogorkami w pustych slojach juz lekko
          podkiszone.Ja ponownie gotujesz,zbierasz te wstretna piane,troszke uzupelniasz
          woda pamietajac o posoleniu odpowiednio do dodanej wody (na 1 litr 3 dag soli)
          i ponownie zalewasz te sama wrzaca zalewa.Zakrecasz sloje.I to wsio :-)
          • Gość: nasty1 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.connect.netcom.no 29.01.17, 15:14
            przecież soli się nie da odparować, więc po co dodadawać sół skoro jej ilość się nie zmieniła?
            • Gość: x Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 29.01.17, 18:17
              tutaj prawa naukowe nie obowiązują
    • Gość: Ola Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.devs.futuro.pl 04.08.05, 14:39
      Zalewam gorąca zalewą i to wystarczy. Jednak ,jeżeli zależy mi ,by ogórki Się
      nie "przekisiły" przerywam po jakimś czasie proces kiszenia pasteryzujac je w
      odpowiednim czasie.
      • Gość: spoxx Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 02:00
        <A href="http://https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32444/">kliknij</A>
        • Gość: spoxx Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 02:06
          <A href="https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=32444/">a oto moje
          forum...</A>
          • googoo3 Re: Pasteryzować czy nie pasteryzować 05.08.05, 02:15
            Przetwory na zimę powinna robić kobieta po klimakterium. Tak mówiła moja babcia.
            Jak ci nie wyszły to może tego dnia miałaś okres.
            • Gość: klara Re: konserwowe? IP: *.netg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 17:20
              a ogórki konserwowe należy pasteryzować ,czy można sobie odpuścić zalewają
              wrzątkiem?
              • jagoda85 Re: konserwowe? 15.08.05, 12:23
                Ogórki konserwowe należy pasteryzować. Nie polecam pozostawienia ich bez
                pasteryzacji, bo nie będą się nadawać do jedzenia. Nie dość, że będą z octem to
                jeszcze ukisną, no chyba, że ktoś gustuje w takich ogórkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka