Dodaj do ulubionych

Kraków-restauracje

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:37
Witam,
wybieram się z Dziewczną do Krakowa na długi weekend i chciałbym spędzić znią
kilka wieczorów na smacznej kolacji. Czy możecie mi polecić knajpki,
restauracji i inne przybytki z dobrą kuchnią miłą atmosferą, a jednocześnie
niezbyt drogie i położone w miare blisko rynku?
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Kraków-restauracje 02.08.05, 13:44
      polecam kuchnie żydowska, na ul. szerokiej restauracja Klezmer Hois.
      Pyszne jedzenie, piekna muzyka, stylowe wnętrza i miła obsługa.
      Można tam również zanocować. Polecam!
    • Gość: BRy Re: Kraków-restauracje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 13:58
      A ja zawsze wszystkim spoza Krakowa polecam PPP, czyli Piwnice Pałacu
      Pokutyńskich. To jest na Karmelickiej, po prawej stronie idąc od Rynku. Polecam
      szczególnie sznycla wiedeńskiego. Moim zdaniem najbliżej to takiego to można
      zjeść dopiero w samym Wiedniu.
      Pozaa tym niezła jest Galicja na Starowiślnej. Kuchnia myśliwska np. półmisek
      św. Huberta, niezły jest z ziemniakami po krakowsku.
      Piwnice Regenta, też na Kazimierzu, róg Bożego Ciała i Józefa, tam jest niezły
      stek w sosie koniakowo-pieprzowym.
      Można też zajrzeć do Podgórza, na placu Serkowskiego jest Ogniem i Mieczem. Ale
      ostrzegam, nieprzyzwoicie drogo, jednakże jedzenie znakomite.
      Tańsze jedzenie to np. wracając na Kazimierz, pasuje zajrzeć na Plac Nowy, w
      okrąglaku, U Endziora jest tzw. kotlecik z kapustką, to z kolei taki bardziej
      kultowy folklor.
      Podobno jeden z najlepszych kebabów w Europie (twierdził to taki jeden Arab -
      może skurczybyk kłamał) jest na Podwalu, w tym samym budynku co CK Browar (Do
      CK Browaru też warto zajrzeć na własnej roboty piwo - to taka ciekawostka, bo
      widać jak oni to piwo warzą, choć czasem im nie wychodzi zbyt pyszne, za to
      można go wypić wiaderko, bo jest słabe)
      Takich parę przykładów tylko...
      • Gość: nawigator Re: Kraków-restauracje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:22
        Tylko Cherubino W Zaułku Niewiernego Tomasza przy Rynku.Świetna kuchnia,fajne
        wnętrze i romantyczna atmosfera.Obok pyszne desery W Dymie
        • jagienkaa Re: Kraków-restauracje 05.08.05, 13:31
          ja też tam bardzo lubię jeść.
    • Gość: Mała Mi Re: Kraków-restauracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:23
      A ja mam inne typy : bardzo lubię starą, może torchę oklepaną "Chimerę" na Anyy
      ( prawie w samym Rynku). Mozna tam zjeść bardzo tanio, a mozna też poszaleć.
      Można szybko posilić się w ogródku samymi sałatkami ( duzy zestaw full wypas 12
      zł), a mozna w piwnicy raczyć się szaszłykami przy muzyce, często na żywo.
      Cóż poza tym ? Lubicie kuchnię włoską ? Polecam "Trzy papryczki" na Poselskiej
      albo "Corleone" na tejże Anny, zresztą zaraz koło "Chimery". Mozna tez wpaść na
      pyszne francuskie galety do Piwnicy pod Ogródkiem ( Jagiellońska). I wreszcie :
      na Brackiej jest taka super knajpka. Jak ona się nazywała... Zapomniałam. Ale
      pycha, tylko że już z wyższej półki ( ale bez przesady).
      Miłej zabawy!
    • Gość: sumire Re: Kraków-restauracje IP: 213.17.128.* 02.08.05, 17:06
      Znalazłby się zapas restauracji na cały miesiąc - zależy, co lubicie i ile to
      jest to 'niezbyt drogo'? :) Jest parę miłych włoskich - Corleone na Poselskiej,
      Il Calzone na Starowiślnej, Pepe Rosso (ale to już Kazimierz), troszkę tańsze
      są Trzy Papryczki obok Corleone i Soprano na Św. Anny. Znajomy Włoch tam żarł i
      twierdził, że niezłe.
      Smaki Świata na Szpitalnej - jeśli się lubi międzynarodowe przygody kulinarne w
      miłych cenach. Menu się bardzo często zmienia, porcje wielkie, może nie całkiem
      na romantyczne kolacje, ale polecam.
      Na Brackiej - Guliwer i CK Dezerter.
      Cherubino, wspominane już tutaj.
      Są jeszcze te różne Fariny, Orient Expressy i inne, ale nie testowałam, więc
      tylko sygnalizuję, że istnieją :) no i całe mnóstwo innych knajpek -
      gruzińskie, meksykańskie i takie tam. Jest tu gdzie jeść i winko popijać, więc
      na pewno nie będziecie chodzić głodni. Tyle tylko, że gorąco polecałabym
      wyrwanie się poza sam Rynek Główny, gdzie ceny niekoniecznie przystają do
      jakości.
      Ach - plus Endzior :) słusznie wychwalany, chociaż na pierwszy rzut oka trudno
      w to uwierzyć...
      • Gość: looxie Re: Kraków-restauracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 17:43
        Bardzo orginalnie, tanio i smacznie jest w "Momo", barze-restauracji
        wegańskiej przy ulicy Dietla (na rogu Dietla i Krakowskiej).
        Wprawdzie miejsce to nie jest idealne na romantyczną kolację, wystrój nie
        jest wyszukany ale za to czuć bardzo fajny, specyficzny, orientalny klimat.
        Potrawy fantastyczne i zdrowe!! POlecam!
        • Gość: el che Re: Kraków-restauracje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 08:17
          co sądzicie o smakach Ukrainy?
          • sumire Re: Kraków-restauracje 05.08.05, 09:44
            Smak Ukraiński? :) Przyjemne w sumie, porcje dają duże i zdecydowanie dobre. I
            ceny nie zabijają. Osobiście jednak mam jakieś takie ambiwalentne odczucia, bo
            kiedyś tam czekałam straaaaasznie długo...
            • Gość: bagatella Re: Kraków-restauracje IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 05.08.05, 09:54
              a moze jakis adresik podeslesz? bo wlasnie sie wybieram na wakacje a jesc
              gdzies trzeba, drzewa do lasu sie nie wozi wkoncu tzn np coctaile z krewetkami
              mam u siebie i w polsce podziekuje
              • sumire Re: Kraków-restauracje 05.08.05, 14:51
                Tutaj można coś wyszperać: serwisy.gazeta.pl/cjg/0,31907.html
                I dopytać na krakowskim forum restauracyjnym :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka