Dodaj do ulubionych

a mi to drozdzowe ciasto wyszlo jak gniot :-(

14.08.05, 09:20
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19661865&a=25477363
- moze dlatego ze uzylam za duzo drozdzy? (ale uzylam wedlug przepisu)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: drozdze 14.08.05, 11:11
      Na 1 kg maki wystarczy 50 g drozdzy / piekac chleb mozna uzyc nawet 16 g /...
    • Gość: anew Re: a mi to drozdzowe ciasto wyszlo jak gniot :-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 21:41
      może za krótko wyrabiałaś?
      • anutk_a Re: a mi to drozdzowe ciasto wyszlo jak gniot :-( 14.08.05, 21:47
        a wyroslo jak należy? jak wyrosło to powinno sie udać :/
    • jagoda_no Re: a mi to drozdzowe ciasto wyszlo jak gniot :-( 14.08.05, 22:00
      Ja też myślę, że strasznie dużo tych drożdży.
      Przegarowane. (Nie wiem czy takie określenie funkcjonuje wogóle. Moja mama
      używa).
    • kasiika Re: a mi to drozdzowe ciasto wyszlo jak gniot :-( 15.08.05, 11:20
      ano wyroslo i duzo, ale jak sie upieklo to taki gniot niepuszyste
      • Gość: j Re: a mi to drozdzowe ciasto wyszlo jak gniot :-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.05, 11:34
        Wyrabiane ciasto nie moze byc bardzo zbite.Jesli na 1/2 mąki dasz 1 szklanke
        mleka to bedziesz miala wlasciwa konsystencje. Ciasto musi podwoic swoja
        objetosc po wyrosnieciu. Sukcesem jest tez wlasciwy piekarnik. Wstawiaj do
        lekko nagrzanego i nastaw temp. 160stop.Jesli masz elektryczny piekarnik to
        najpierw upiecz dol przez 15 minut , a pozniej gore , az sie zarumieni .
        Dotyczy to ciasta np. z posypka na plaskiej blaszce. Jesli natomiast to jest
        babka , to nastaw 160 stop i piecz przez okolo 60 minut.
        • Gość: ania Re: a mi to drozdzowe ciasto wyszlo jak gniot :-( IP: *.eburwd8.vic.optusnet.com.au 15.08.05, 23:53
          a czy mniejsza ilosc drozdzy powoduje ze mniej urosnie?
          • linn_linn Re: a mi to drozdzowe ciasto wyszlo jak gniot :-( 16.08.05, 08:59
            Oczywiscie, ze nie. Rosniecie ciasta zalezy od wielu czynnikow: ilosci drozdzy,
            ale takze relacji miedzy cukrem a sola, temperatury otoczenia, wilgotnosci
            powietrza / pory roku /, temperatuty mleka / wody /...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka