Dodaj do ulubionych

suszone grzyby

22.08.05, 18:36
w tym tygodniu zebralismy sporo prawdziwkow, wiekszosc od razu poszla na suszenie. dzis w wadze 1 kg juz sa suche i gotowe do przechowywania, mam zatem pytanie w jaki sposoba najlepiej je przechowywac- tak by sie nie zepsuly i nie stracily zapachu
Obserwuj wątek
    • wedrowiec2 Re: suszone grzyby 22.08.05, 18:48
      Suszone grzyby przechowuję w szczelnie zamykanych metalowych puszkach (po
      herbacie:)).
      • dziuunia Re: suszone grzyby 22.08.05, 18:57
        Zwykłe szklane słoiki też się nadają :) Ważne właśnie żeby pojemnik był
        szczelny.
    • rudeboys Re: suszone grzyby 22.08.05, 19:04
      a co sadzicie o lnianych woreczkach, slyszalem ze sa lepsze od sloikow bo grzyby maja przewiew i "oddychaja" . tyle tylko ze pewnie zapach z czasem traca
      • dziuunia Re: suszone grzyby 22.08.05, 19:09
        One nie muszą oddychać.Muszą być tylko dobrze wysuszone,bo jak nie są o wtedy
        mogą spleśnieć.Woreczki to zły pomysł.
    • e._ Re: suszone grzyby 22.08.05, 19:06
      Lniane woreczki, nawet z najgęstszego lnu, to niezawodny sposób, by zaległy się
      w grzynach obrzydliwe mole i wszystko było do wyrzucenia. Zdecydowanie
      odradzam. Poza tym będą wietrzały!
    • althea35 Re: suszone grzyby 22.08.05, 19:15
      Tez sie nad tym zastanawialam... i wsadzilam je w koncu do sloika.
    • rudeboys Re: suszone grzyby 22.08.05, 19:38
      ok, włoże je do pojemników. dzięki za szybkie porady :)
      • Gość: ja Re: suszone grzyby IP: *.pl 22.08.05, 19:59
        Mam pytanie, czy dużo było robaczywych grzybków? bo u mnie na 10 prawdziwków
        były dwa nierobaczywe? Z wielkim zalem musiałam wyrzucic.
        • ba_nita Re: suszone grzyby 22.08.05, 20:21
          Do suszenia mogą być robaczywe (oczywiście nie takie,że robal na robalu siedzi
          a po grzybie pozostało samo wspomnienie), trzeba tylko pamiętać o tym aby
          początkowa faza suszenia przebiegała spokojnie. Oczywiście suszarki i
          piekarniki odpadają. W miarę kurczenia się grzyba robaczki same dają dyla.;-D
          • Gość: aga Re: suszone grzyby IP: *.internet.radom.pl 22.08.05, 20:28
            Nie wyobrażam sobie suszyć z robalami.Może przy suszeniu robale dają dyla ale
            wc zostawiają.
            • ba_nita Re: suszone grzyby 22.08.05, 20:29
              Nie ten metabolizm. Czyste, przetworzone białko o smaku grzybowym.:-)
              • Gość: aga Re: suszone grzyby IP: *.internet.radom.pl 22.08.05, 20:35
                To jest problem wyobrażni.
        • rudeboys Re: suszone grzyby 22.08.05, 20:45
          Gość portalu: ja napisał(a):

          > Mam pytanie, czy dużo było robaczywych grzybków? bo u mnie na 10 prawdziwków
          > były dwa nierobaczywe? Z wielkim zalem musiałam wyrzucic.

          bylem 3 razy w zeszlym juz tygodniu. w czwartek w dwie osoby zebralismy okolo 60 prawdziwkow z czego moze 4 z robakami- do wyrzucenia. znalazlo sie tez kilka kozakow - ale one wszystkie byly robaczywe.
          w piatek jak jeszcze bylo w miare mokro w innym lesie znalezlismy 230 prawdziwkow i kilka podgrzybkow - z tego zbioru rowniez niewiele bylo zepsutych jakas 1/10.
          zas w niedziele w lesie bylo juz naprawde sucho i znalezlismy kolo 120 , z czego 1/3 byla niestety do wyrzucenia.
          odnosnie suszenia grzybow z robakami to dla kogos kto uzywa suszarki elektrycznej - jaka wyzej podalem nie polecam. przeoczylem kilka robaczywych kapeluszy i po suszeniu ich jakies 4 godziny robaki zaczely chodzic po grzybach -temp w suszarce je nie zabija
    • wedrowiec2 O "robakach" w grzybach 22.08.05, 20:53
      Robaki w grzybach to czerw będące larwami muchówek i błonkówek. Składają one
      jajeczka w grzybach, z których wylęgają się "robaki", a następnie powstają
      dorosłe owady. Jeśłi w grzybach suszonych pozostaną jajeczka, to
      przekształacają się one w larwy (robaki), a potem otrzymujemy "mole" w
      suszonych grzybach;)
    • jarek_zielona_pietruszka Re: suszone grzyby 22.08.05, 21:08
      ja suszone grzyby przechowuję w takich 4 litrowych słojach i w puszkach
      metalowych 30-40 litrów z takim szczelnym deklem. a z części kapeluszy i nóg
      robię proszek który służy mi jako świetna przyprawa do wielu potraw.
      grzyby suszę na takiej kuchni na drewno a 4 fajerkami układam na niej kostki
      wycięte z cegieł i natych cegłach układam kratki od starej lodówki a na tych
      kratkach układam grzyby, jak dobrze napalę to nawet gdy trafi się jakiś robak to
      ucieka w popłochu. grzyby szybko się suszą i są dobrze wyschnięte. dwa lata temu
      przywieźliśmy z żoną dwa worki (takie jak do kartofli 50kg) suszonych.
      w tym roku czekamy na wysyp i chyba lada dzień trzeba będzie jechać jak się
      zaczną. dzwonimy codziennie do znajomych którzy tam mieszkają i pytamy czy już
      się grzyby zaczęły. pozdrawiam
      • roseanne Re: suszone grzyby 22.08.05, 21:15
        jacku - dokladnie ta soama metode suszenia- kratki na ceglach stosowal moj tata
        i tez przemielal czesc suszu na proszek - a potem konstrnacja na twarzach
        jedzacych rozne portaw smakujace grzybkiem, a grzybka nie widac :)
    • grzybysuszone Re: suszone grzyby 22.09.23, 23:06
      rudeboys napisał:

      > w tym tygodniu zebralismy sporo prawdziwkow, wiekszosc od razu poszla na suszen
      > ie. dzis w wadze 1 kg juz sa suche i gotowe do przechowywania, mam zatem pytani
      > e w jaki sposoba najlepiej je przechowywac- tak by sie nie zepsuly i nie straci
      > ly zapachu

      u nas zakupy to tylko suszone grzyby na stronie grzybysuszone-sklep.pl Grzyby suszone to doskonały dodatek do wielu potraw, ceniony zarówno za intensywny smak, jak i aromat. Suszenie jest jednym z najstarszych sposobów konserwacji grzybów, pozwalając na ich przechowywanie przez dłuższy czas bez utraty wartości odżywczych.

      W kuchni, grzyby suszone często są używane do przygotowywania zup, sosów, gulaszów czy pierogów. Przed użyciem zaleca się namaczanie ich w ciepłej wodzie, by odzyskały swoją pierwotną konsystencję. Woda, w której moczyły się grzyby, nie powinna być wylewana – stanowi doskonały, aromatyczny bulion.
    • grzybysuszone Re: suszone grzyby 22.09.23, 23:08
      grzybysuszone-sklep.pl zawsze zapewniają duze ilości każdego rodzaju suszonych grzybów. nieważne jaki wysyp w danym roku jest
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka