Dodaj do ulubionych

Przyjęcie na słodko - burza mózgów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:50
Przyjęcie rodzinne (urodziny mojej gorszej połowy) z założenia ma być tylko
deserowe. Żadne mięcha, wędliny, sałatki. Jak skomponować menu oprócz tortu,
żeby ludzi nie zmuliło. Coś muszę w końcu podać. Na półmisek zrobię
pomarańcze "rajskie" z karmelem z galerii potraw, ale brak mi czegoś
wiodącego i dodatków. Wymyślcie coś mądre głowy. bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • invicta1 Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów 23.08.05, 10:10
      wielki kosz świeżych owoców
      może jeszcze jakieś sorbety, lody
      Sangria do picia
    • e_katt trochę pooszukuj ;-) 23.08.05, 10:16
      zrób owoce na wytrawnie (jakaś gruszka w syropie na czerwonym winie albo na
      balsamico) albo jarzyny na słodko/w powszechnie akceptowanej przy słodkich
      daniach formie (np. sorbet pomidorowy)
      • invicta1 Re: trochę pooszukuj ;-) 23.08.05, 10:20
        o jeszcze galaretki mi się przypomniały
        jakieś lekkie kremy z twarożku z bakaliami
    • alienor Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów 23.08.05, 11:02
      Moze deska serow i oliwki, dla odmiany po slodkosciach.
      • e_katt Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów 23.08.05, 11:05
        deska serów jak najbardziej ok (francuskim zwyczajem podaj na zakończenie
        obiadu - jakikolwiek by on nie był ;-)
        • matemi Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów 23.08.05, 22:10
          Sery z pororzucanymi gdzieniegdzie winogronkami, świetnie wygląda i smakuje:)
    • Gość: ciastko Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów IP: 81.210.69.* 23.08.05, 12:41
      Przepyszne kluski na parze z sosem truskawkowym lub konfiturką malinową ,lub
      borówkami ,lub żurawiną (Lowicz) ,lub z cynamonem ,masełkiem i cukrem
      waniliowym-wszystkie odmiany pyyyyszneeeee!!!
      Krązki ananasa w cieście naleśnikowym(o0czywiście swieżego ananasa) , jabłka
      zapiekane z cukrem waniliowym , cynamonem lub także smażone w ciaście
      naleśnikowym.SMACZNEGO!!!
      Acha!kromki czerstwego chleba namoczone w mleku , obtoczone w
      jajku "rozbełtanym" usmażone na masełku na złoto i podawane z konfiturami ,
      swieżymi owocami,bitą śmietaną(tak a'la gofry)
      • Gość: kaba Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 12:53
        Dzięki, dzięki za pomysły. Kurcze, chciałabym, żeby to było coś jednak
        wykwintnego, przynajmniej wizualnie ;-P. Myślałam o naleśnikach z owocami
        fantazyjnych, ale ten ananas w cieście brzmi ciekawie. Poza tym to musi być coś
        co można z piekarnika zaserwować, bo nie bede miala czasu przy gosciach rzeźbić
        rożków naleśnikowych.
        Proszę o jeszcze.
        • invicta1 Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów 23.08.05, 13:21
          mini rogaliczki z ciasta francuskiego z różnym nadzieniem (masa makowa,
          twarożek, owoce) na goraco i rumiano z piekarnika
        • Gość: ciastko Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów IP: 81.210.69.* 23.08.05, 13:55
          Oj, przy tych ananasach to trzeba stać:(((Chlebuś jest bardzo wykwintny można
          go bajerrandzko udekorowac ze szprycy lub efektownie owockami sezonowymi!!!!W
          1000000% polecam !!!!
          Lub tort naleśnikowy!
    • fettinia Wariacja na temat fondue-czyli "fondue czekoladowe 23.08.05, 12:50
      Wlasnie wczoraj robilam-a moczymy w sosie owoce,wiec nie bedzie jak okreslilas
      "mulace".Sezon owocowy w pelni-brzoskwinie,sliwki,winogrona,jezyny,nawet kiwi:)
    • Gość: werbena Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów IP: 172.16.4.* / 217.76.104.* 23.08.05, 13:19
      a ja znam takich, co ze slodkiego to najbardziej sledzie lubia :)) wiec moze
      jednak nie tylko na slodko...
      • e_katt Werbeno, ale jakby 23.08.05, 14:01
        tego śledzia ze słodką bitą smietaną zapodać..?
        No niech by po szwedzku coś na stole się pojawiło, a co tam.
        • Gość: cistko Re: Werbeno, ale jakby IP: 81.210.69.* 23.08.05, 14:04
          Cha , cha:)))No i polewa czekoladowa!Oni to lubią.Mają też taki paskudny
          brązowy ser z mleka chyba skondensowanego(tylko , że to Norwedzy)
          • e_katt Ooo, a nie którzy 23.08.05, 14:12
            bardzo go lubią...
            przedpadają wręcz;)
        • Gość: werbena Re: Werbeno, ale jakby IP: 172.16.4.* / 217.76.104.* 23.08.05, 15:01
          Wybaczcie, ale na taka ilosc cukru to az mnie zemdlilo...

Jak ukladam menu na przyjecie, to zawsze patrze, zeby byla jako-taka rownowaga -
          slodkie-konkretne, warzywa- mieso, nowoczesne-tradycyjne. Dla kazdego cos
          milego... Bo bylam na takich przyjeciach, gdzie wszystko jednakowe i nic nie
          mialam ochoty tknac oprocz paluszkow solonych :))
          Chyba, ze organizatorka jest pewna, ze wszyscy goscie tylko chca na slodko...

Ale moze tak przesadzam, bo jestem w ciazy :)) Ciagnie mnie raczej do kiszonego
          ogorka :))
          • e_katt Nieee 23.08.05, 15:05
            Gość portalu: werbena napisał(a):

> Wybaczcie, ale na taka ilosc cukru to az mnie zemdlilo...
            > Ale moze tak przesadzam, bo jestem w ciazy :)) Ciagnie mnie raczej do
            kiszonego ogorka :))

nie przesadzasz, Werbeno.
            Oj, nie!
            • werbena11 Re: Nieee 23.08.05, 15:14
              :)))))))))))))))))))))))
              • Gość: kaba Re: Nieee IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 15:32
                Problem polega na tym, że to ma być zaproszenie "na tort i kawę". Nie chcę
                wprowadzać rytuału kolacyjno obiadowego. A ponieważ siedzieć cały wieczór o
                jednym torcie nie uchodzi, no to co mam zrobić?
                • e_katt Re: Nieee 24.08.05, 07:38
                  Gość portalu: kaba napisał(a):

> Problem polega na tym, że to ma być zaproszenie "na tort i kawę". Nie chcę
                  > wprowadzać rytuału kolacyjno obiadowego. A ponieważ siedzieć cały wieczór o
                  > jednym torcie nie uchodzi, no to co mam zrobić?

Zrób stół przekąskowy. Skoro "o jednym torcie nie uchodzi", widać chcesz się
                  narobić.. ;-)) - więc podaj wybór różnych przekąsek na jeden ząb (no, niech już
                  będą na słodko): jakieś babeczki z kremem, biszkopty (małe) z owocami,
                  tartinki, szaszłyki owocowe, ciastka owsiane, jakieś małe czekoladki, babeczki
                  ponczowe itepe. Się może jeszcze pobawcie w fondue czekoladowe.
                  A tort możesz (zwł. latem) sobie darować (chyba, że będzie w miarę niekremowy).

• Gość: kaba Aaaaaaaaaaaaaaaaale znalazłam strone! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:19
      Zobaczcie na desery

images.google.pl/imgres?
      imgurl=www.papaja.pl/pliki/przepis_101.jpg&imgrefurl=http://www.papaja.pl
      /index.php%3Fsection%3Dprzepisy%26id%
      3D101&h=212&w=283&sz=38&tbnid=8YstZ7whecoJ:&tbnh=82&tbnw=110&hl=pl&start=46&prev
      =/images%3Fq%3Ddeser%26start%3D40%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26sa%3DN
      • Gość: kaba Re: Aaaaaaaaaaaaaaaaale znalazłam strone! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:21
        Trzeba wejsc w ksiege przepisow jakby sie komus calego linka nie chcialo
        kopiowac
    • roseanne Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów 23.08.05, 15:12
      z dan slodkosycacych to mi jeszcze bread pudding przychodzi do glowy, albo
      tosty francuskie

i obowiazkowo wrecz salatka z owocow surowych
      • Gość: Oliwia czekoladowy problem kulinarny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 15:42
        słuchajcie mam ogromny problem. naoglądałam się filmu "czekolada" i naszla mnie
        ochota na robienie czekoladek w domu. Czy ktoś ma przepis na domową czekoladę,
        a najchętniej na czekoladki np. nadziewane jakimś słodkim nadzieniem (nie
        wiem :różane(?)). Jeśli tak bardzo proszę o podanie tego przepisu na tym forum.
        pliiiiiiiiiiiiiis...
        • cynamoon6 Re: czekoladowy problem kulinarny 23.08.05, 16:18
          Oliwio- mowisz-masz :-)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=19352864&a=19352864
        • sinistra80 sporo pomysłów 25.08.05, 16:37
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=27541974&a=27541974
    • matemi Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów 23.08.05, 22:18
      Sałatka owocowa jest zawsze dobrym pomysłem po sycącym torcie:) poza tym robię
      tez galaretki owocowe z owocami oczywiście i może bita śmietaną...w pucharkach:)
      albo tzw. ptasie mleczko-serki homogenizowane z galaretką wymieszane i
      schłodzone:)
      • Gość: x Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 18:46
        tiramisu
    • Gość: j Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.05, 07:31
      Zaproszenie gosci na kawe i tort w godzinach wieczornych bez podawania kolacji
      to nieporozumienie. Najpierw kolacja , a na deser ten "rzeczony tort"
      • Gość: zubida Re: Przyjęcie na słodko - burza mózgów IP: *.fbx.proxad.net 25.08.05, 16:47
        Tez tak uwazam. Jezeli przyjecie jest wieczorem tu musisz im podac cos do
        jedzenia. Nie musza to byc cieple dania ale wystarcza jakies zakaski, kanapki,
        salatki. Dopiero potem mozna jesc slodkosci.Wyobraz sobie tych zglodnialych i
        nie przepadajacych za slodyczami i wczuj sie w sytuacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka