Dodaj do ulubionych

placek ze śliwkami

26.08.05, 21:42
Jestem noga stołowa jeśli chodzi o gotowanie i pieczenie.
ale ostatnio mnie coś wzięło i mam ochotę na różne pichcenia. A Wy umiecie
chyba wszystko! Jestem pod wrażeniem. I mam kolejną prośbę: kto poda mi
jakiśprosty, udający się przepis na placek ze śliwkami? Z góry dziękuję. Na
razie nie przychodzi mi do głowy żaden przepis, którym modłabym się
zrewanżować (noga stołowa) ale jak tylko na coś wpadnę natychmiast się podzielę.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • barbamamaa A może ten? 26.08.05, 21:46
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28146418
    • fettinia Re: placek ze śliwkami 26.08.05, 21:49
      Albo ten:)
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28050351
    • barbamamaa No i jeszcze ten 26.08.05, 22:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=27862684&v=2&s=0
    • barbamamaa Oooo, to jest pyszne! 26.08.05, 22:04
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=21925909&v=2&s=0
    • multiaga Re: placek ze śliwkami 26.08.05, 22:12
      Może taki - ZAWSZE się udaje i jest pyszny

      Kruchy placek ze śliwkami

      40 dkg mąki
      20 dkg margaryny
      10 dkg cukru
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 żółtka
      2-3 łyżki gęstej śmietany
      1 cukier waniliowy
      śliwki
      cukier puder do posypania

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę , cukier, śmietanę i
      żółtka , wszystko posiekać nożem ,a następnie zagnieść ciasto . Ja to robię w
      dużej misce , dzięki temu nie rozsypuje na około mąki. Następnie dużą
      prostokątną blachę ( 25 x 42) wyłożyć ciastem , ja wkładam do blaszki kulę
      ciasta , spłaszczam ją ręką a następnie też ręką wygniatam ciasto w obu
      kierunkach aż pokryje całą blachę , grubość ciasta powina być tak około 1.5 cm
      ale co kto lubi ( ja robię dosyć cienkie i u mnie w domu ten placek nazywa
      się "deseczka ze śliwkami"). Następnie wkładam blaszkę z ciastem do lodówki na
      około godzinę ( może być trochę mniej lub więcej) . Umyte śliwki , przekrawam ,
      usuwam pestki i układam na cieście skórką do dołu , lekko wciskając je w
      ciasto. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach , ale nie trzymać się czasu pieczenia
      tylko tego , czy placek już jest złoty z wierzchu (patrzeć na miejsca pomiędzy
      śliwkami i na brzegi które będą trochę ciemniejsze) .Po upieczeniu i
      wystudzeniu posypać cukrem pudrem dosyć obficie.

      Mam nadzieję że dokładnie opisałam produkcję tego placka jeszcze kilka słow
      wyjaśnienia zanim zakrzyczą mnie inni:
      -dlaczego margaryna a nie masło - do tej pory zawsze używałam masło i kruche
      jakoś mi nie wychodziło a z margaryną owszem i jest bardzo dobre , więc tego na
      razie się trzymam , jak osiągnę kolejny stopień zaawansowania kulinarnego to
      przerzucę się na masło
      - wiem że kruchego nie zarabia się w misce , ale jak zarabiałam na stolnicy to
      moja kuchnia przypominała później stajnię Augiasza a tak jest w miarę czysto
      - wiem , że raczej najpierw chłodzi się kruche ciasto a później wykłada nim
      blaszkę ale jakoś w tej kolejności ciasto zawsze mi się kruszy a tak jak
      podałam w przepisie jest łatwiej

      pozdrawiam i życzę miłego pieczenia
      Aga
      • Gość: inter Re: placek ze śliwkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 11:47
        Na blachę 40/24
        3 szklanki mąki
        1 kostka masła lub margaryny
        1 szklanka cukru pudru
        2 łyżeczki proszku do pieczenia
        5jajek
        1/2kg śliwek
        kRUSZONKA
        Żółtka od dzielamy od białek.
        Do mąki dodajemy margarynę,1/2szkl. cukru,proszek do pieczenia,żółtka.
        Ucieramy aż zrobi się kruszonka.
        Wykładamy na blachę3/4kruszonki.Roskładamy śliwki.

        Ubijamy białka dodajemy cukier1/2szklanki,na koniec kisiel wiśniowy.
        Rozprowadzamy na śliwkach,na to resztę kruszonki.
        powodzenia!
    • Gość: m najlepszy na świecie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 13:48
      bo na oliwce, więc fajnie wilgotny

      utrzeć 2 jaja, pół szklanki cukru i cukier waniliowy
      dodać szklankę mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia, następnie 1/4 szklanki
      oliwki i olejek zapachowy

      na to ułożyć bardzo gęsto śliwki

      i do lekko nagrzanego piekarnika

      zamiast sliwek mogą być wiśnie, rabarbar (pokrojony w centymetrowe kawałki),
      jabłka

      upieczone posypać cukrem pudrem

      pozdrawiam :-)
      • Gość: m Re: najlepszy na świecie :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.05, 13:50
        acha - na blachę dużą, żeby był raczej cienki

        smacznego :-)
      • rafera Re: najlepszy na świecie :-) 28.08.05, 20:59
        a co to znaczy lekko nagrzany piekarnik? przepraszam, jeśli to pytanie jest
        głupie. Po prostu stan mojej wiedzy kuchennej jest taki.
        • Gość: feline Re: najlepszy na świecie :-) IP: *.w83-195.abo.wanadoo.fr 01.09.05, 18:50
          Up- zebym nie musiala daleko szukac na niedziele ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka