Gość: ada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:00 na czym własciwie polega pasteryzacja?Jestem "zielona" w tych sprawach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: A wyszukiwarka? 31.08.05, 11:04 pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja www.slownik-online.pl/kopalinski/F8067B548635E558C125657B0069CB2C.php www.bio-forum.pl/messages/34/327.html w warunkach domowych: garnek + wrząca woda + przetwory w słoikach = pasteryzacja Odpowiedz Link Zgłoś
rojew84 Re: A wyszukiwarka? 31.08.05, 11:19 oczywiscie,ze chodzi mi o warunki domowe.Mam własciwie problem"techniczny".Po włozeniu dzemu do słoika,zakrecam słoik i wkładam go np.go goracej wody.Tak?Ale czy ma ona przykrywac nakretke?Czy słoik ma byc do gory dnem?Czy woda ma wrzec? No i jak długo sie w to bawic? Dzieki z gory za Wasze rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: A wyszukiwarka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:34 Ja robie tak: -zakręcam słoik -wkładam go do zimnej wody,wody min 1-1,5cm poniżej nakrętki -gotujemy-od momentu wrzenia różnie w zależności co jest w środku (najlepiej podpytać kogoś) (wrząca woda nie może za mocno się przewracać,najlepiej lekko skręcić gaz) -po gotowaniu wyjmujemy słoik i przewracamy do góry dnem Niektórych przetworów nie pasteryzuję np: powidła wkładam gorące-wrzące do słoika zakręcami i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: A wyszukiwarka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:45 Aha,czyli wkłada sie do zimnej wody.Ok.Robie morele do słoikow-podobno nalezy pasteryzowac. dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Czas. 31.08.05, 11:58 Półlitrowe słoiki średnio 20 min., mniejsze 10-15, litrowe do 30 min. Jeżeli włożysz słoik z gorącą zawartością do zimnej wody to go szlag trafi i odwrotnie też. Najbezpieczniej jest wkładać słoiki z gorącą zawartością do gorącej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babet Re: Czas. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:43 Słusznie z tym zimne do zimnego, gorące do gorącego. Jeszcze napiszę,że na dno garnka,w którym będą się gotować słoiki układam stare drewniane klamerki,takie bez sprężynki (mam je w spadku po babci,odziedziczyłam po niej mieszkaniem z całym dobrodziejstwem inwentarza). Koleżanka w pracy wkłada starą ścierkę kuchenną. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Fakt - o tym zapomniałem. 31.08.05, 12:58 Ale to dlatego, że od lat przetwory sterylizuję w kombiwarze, na sucho. Ścierki na dno garnka koniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szmata Re: Fakt - o tym zapomniałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:04 po co te scierki? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: pasteryzowanie przetworów 31.08.05, 13:52 A ja pasteryzuję w piekarniku. Mam elektryczny z opcją pasteryzacji. Wkładam słoiki na blachę, do której leję niewielką ilość wody (na około 1 cm). Podgrzewam w piekarniku przez różny czas zależny od ilości słoików, ich rozmiarów i rodzaju przetworów. Odpowiedz Link Zgłoś