Dodaj do ulubionych

pasteryzowanie przetworów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:00
na czym własciwie polega pasteryzacja?Jestem "zielona" w tych sprawach
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: A wyszukiwarka? 31.08.05, 11:04
      pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja
      www.slownik-online.pl/kopalinski/F8067B548635E558C125657B0069CB2C.php
      www.bio-forum.pl/messages/34/327.html
      w warunkach domowych: garnek + wrząca woda + przetwory w słoikach = pasteryzacja
      • rojew84 Re: A wyszukiwarka? 31.08.05, 11:19
        oczywiscie,ze chodzi mi o warunki domowe.Mam własciwie problem"techniczny".Po
        włozeniu dzemu do słoika,zakrecam słoik i wkładam go np.go goracej wody.Tak?Ale
        czy ma ona przykrywac nakretke?Czy słoik ma byc do gory dnem?Czy woda ma wrzec?
        No i jak długo sie w to bawic?
        Dzieki z gory za Wasze rady.
        • Gość: Babet Re: A wyszukiwarka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:34
          Ja robie tak:
          -zakręcam słoik
          -wkładam go do zimnej wody,wody min 1-1,5cm poniżej nakrętki
          -gotujemy-od momentu wrzenia różnie w zależności co jest w środku (najlepiej
          podpytać kogoś)
          (wrząca woda nie może za mocno się przewracać,najlepiej lekko skręcić gaz)
          -po gotowaniu wyjmujemy słoik i przewracamy do góry dnem
          Niektórych przetworów nie pasteryzuję np: powidła wkładam gorące-wrzące do
          słoika zakręcami i koniec.

• Gość: ada Re: A wyszukiwarka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:45
            Aha,czyli wkłada sie do zimnej wody.Ok.Robie morele do słoikow-podobno nalezy
            pasteryzowac.
            dzieki.
            • ba_nita Re: Czas. 31.08.05, 11:58
              Półlitrowe słoiki średnio 20 min., mniejsze 10-15, litrowe do 30 min.
              Jeżeli włożysz słoik z gorącą zawartością do zimnej wody to go szlag trafi i
              odwrotnie też. Najbezpieczniej jest wkładać słoiki z gorącą zawartością do
              gorącej wody.
              • Gość: Babet Re: Czas. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 12:43
                Słusznie z tym zimne do zimnego, gorące do gorącego.
                Jeszcze napiszę,że na dno garnka,w którym będą się gotować słoiki układam stare
                drewniane klamerki,takie bez sprężynki (mam je w spadku po babci,odziedziczyłam
                po niej mieszkaniem z całym dobrodziejstwem inwentarza). Koleżanka w pracy
                wkłada starą ścierkę kuchenną.
                • ba_nita Re: Fakt - o tym zapomniałem. 31.08.05, 12:58
                  Ale to dlatego, że od lat przetwory sterylizuję w kombiwarze, na sucho.
                  Ścierki na dno garnka koniecznie.
                  • Gość: szmata Re: Fakt - o tym zapomniałem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:04
                    po co te scierki?
    • mama_szefusia Re: pasteryzowanie przetworów 31.08.05, 13:52
      A ja pasteryzuję w piekarniku. Mam elektryczny z opcją pasteryzacji. Wkładam
      słoiki na blachę, do której leję niewielką ilość wody (na około 1 cm).
      Podgrzewam w piekarniku przez różny czas zależny od ilości słoików, ich
      rozmiarów i rodzaju przetworów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka