Gość: kasia IP: *.aster.pl 01.09.05, 11:18 taką gęstą, pooooooooomidorową?jeśli można to szybciutko poproszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani_momo Re: zupa toskańska jak? 01.09.05, 11:27 Zupa toskańska: Półtora kg bardzo dojrzałych pomidorów cebula, 8 łyżek oliwy 1,5 l bulionu wołowego, drobiowego lub warzywnego - może być z kostki ok. pół kg czerstwego chleba 3 ząbki czosnku garść listków świeżej bazylii sól i pieprz Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię . Dorzucić drobno posiekaną cebulę. Dusić na oliwie na małym ogniu do miękkości (ok. 10 minut). Przetrzeć przez sito lub rozdrobnić na masę w mikserze, przełożyć do garnka, zalać bulionem. Dodać chleb obrany ze skórki i pokrojony w cieniutkie plasterki, zmiażdżony lub posiekany czosnek oraz posiekaną bazylię. Gotować na malutkim ogniu pod przykryciem przez 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zupa nabierze gęstej kremowej konsystencji. Dodać resztę oliwy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. ----------------------------- Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche .... Asche zu Asche Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zupa toskańska jak? 01.09.05, 11:56 Do zrobienia zupy toskanskiej potrzebny jest "cavolo nero". W Polsce chyba nie do dostania, we Wloszech tez nie wszedzie dostepny. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Re: zupa toskańska jak? 01.09.05, 13:35 To rodzaj kapusty? Może ze względu na małą dostępność można ją pominąć. W każdym razie nie spotkałam przepisu, w którym by wystepowała. Ma jakiś zamiennik? ----------------------------- Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche .... Asche zu Asche Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Pytanie 01.09.05, 18:26 Właśnie zrobiłam wielgaśny gar zupy - albo będziemy ją jesć przez tydzień albo coś z nią zrobię.... No właśnie - czy można ją zawekować jak normalne przetwory? ----------------------------- Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche .... Asche zu Asche Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Re: Pytanie 02.09.05, 11:15 Up bo zupka wyszłą niezła i nie chcę jej zmarnować ----------------------------- Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche .... Asche zu Asche Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Re: zupa toskańska jak? 01.09.05, 13:37 Właśnie dostałam wiadro pysznych pomidorów i chyba też zrobię taką zupkę. Robisz ją jako samodzielne danie, czy część obiadu? Co do niej podajesz? ----------------------------- Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche .... Asche zu Asche Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zupa toskańska 01.09.05, 13:58 Pominac mozna, ale to juz bedzie inna zupa. Ja go nie moge kupic, wiec zupy nie robie. Pamietalam, ze niedawno ktos ja pokazywal na zdjeciach. Nawet szybko ja znalazlam: www.coquinaria.it/cgi-bin/ubb/ultimatebb.cgi?/ubb/get_topic/f/4/t/006352.html Sa zdjecia: "cavolo nero" to nie jest wlasciwie kapusta / jest na pierwszym zdjeciu /. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Re: zupa toskańska 01.09.05, 14:11 Hmm...Posprawdzałam i nie spotkałam przepisu na zupę toskańską, w której było by coś takiego. Możesz podać? I fotka mi się nie otwiera :-( ----------------------------- Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche .... Asche zu Asche Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zupa toskańska 01.09.05, 14:19 Sprawdzalas w przepisach wloskich? www.cookaround.com/cucina/artusi/artusi-58.php Masz chyba jakies ustawienia... Mnie sie otwiera. W linku opis jest ogolny, bez proporcji, dot. zdjec. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Re: zupa toskańska 01.09.05, 14:27 Złośliwość rzeczy martwych - zamiast zdjęcia mam krzyżyk.. Ten przepis, który podałam to zupa toskańska inaczej Pappa col Pommodoro. W takim składzie występuje na stronach angielskojęzycznych, tak też podawał chyba Makłowicz. Niestety - włoski jest mi obcy i przepisy w tym języku są dla mnie niedostępne... A mama mówiła - ucz się, dziecko, języków :) ----------------------------- Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche .... Asche zu Asche Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zupa toskańska 01.09.05, 15:12 "Pappa col pomodoro" to cos innegoi wystepuje wlasnie pod taka nazwa. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_momo Re: zupa toskańska 01.09.05, 16:01 No, już chyba jestem mądrzejsza :D Są różne rodzaje toskańskiej zupy pomidorowej. To, co ja podawałam, to zupa ze swieżych pomidorów na chlebie, Twój przepis to przepis na toskańską zupę pomidorową postną w stylu jakimśtam ( problem tłumacza) jest wersja pomidory + papryka, mięta i parmezan. Ta ostatnia mnie intryguje - ale nie mam przepisu... ----------------------------- Heimlich werd ich auferstehen Und du wirst um Gnade flehen Dann knie ich mich in dein Gesicht Und steck den Finger in die Asche .... Asche zu Asche Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zupa toskańska 01.09.05, 16:14 Z tym, ze papa col pomodoro wystepuje w wielu regionach. Wlasciwie kazda rodzina robi ja inaczej. Zupa, o ktorej mowilam, wystepuje pod wlasna nazwa "zuppa toscana". Co nie znaczy, ze jest jedyna zupa pochodzenia toskanskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zupa toskańska 02.09.05, 16:00 Pappa oczywiscie... Ja bym ja raczej zamrozila, ale zawekowac tez chyba mozna. Mysle, jednak, ze z uwagi na chleb lepsz jezt zjedzona od razu. Odpowiedz Link Zgłoś