Dodaj do ulubionych

Mogę zasadzic pestkę z Avokado??

01.09.05, 21:52
No wąłsnie mogę?? Ktoś to robił?? Nie wiem czy coś wyrośnie, moczyć ją?
Kurka fajnie by było mieć drzewko :)
Obserwuj wątek
    • Gość: gpsc Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? IP: *.sip.mia.bellsouth.net 01.09.05, 22:16
      Mozesz posadzic. Mi wyroslo. Wsadzilam do ziemi roniez pestke z mango oraz male
      pestki z papaii. Wszystkie wyszly. Probowalam rowniez z korona "ananasu" oraz z
      korzeniami imbiru.
      • kasiulek_mysiulek Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 01.09.05, 22:42
        Mój brat hoduje od kilku lat.
      • Gość: mm Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 11:43
        a ananas ci wyrósł? ja dwa razy próbowałam i dwa zgniły... :-(
    • ampolion Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 02.09.05, 02:07
      Popatrz jak:
      www.avocado.org/kids/activity3.html
      www.indexfresh.com/growing_houseplant.htm
      pics.davesgarden.com/pics/danak_1104979454_620_tn.jpg
      www.avocado.org/faq/
    • igrazka01 Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 02.09.05, 12:00
      Możesz. Moja siostra wysadziła na wiosnę. Teraz ma już 40cm roślinkę i zaczyna
      puszczać boczne pędy.Mam zamiar również posadzić.
    • martusia_25 Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 02.09.05, 13:09
      Ja miałam całą hodowlę, 4 drzewka i w niczym pestki nie moczyłam. Po prostu
      zakopałam w doniczce szpiczastą stroną w dół i polewałam żeby miały wilgotno.
      Po pewnym czasie (nie pamiętam ile trwało ale dość dlugo), wykiełkowały takie
      pędy grubości zapałki mniej więcej. Niestety zeszłego lata moje drzewka zostały
      skolonizowane przez białe muszki a potem zaczęły im schnąć liście i hodowlę
      szlag trafił... :-(
      • jollka2 Ananas 02.09.05, 13:33
        Ktos pytał o ananasa. Otóz mi wyrosł. Ma juz kilka lat, liście ok. 0,5 m, tylko
        kwitnąć nie zamierza.
    • grey_mouse Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 02.09.05, 17:23
      Trzeba dużo podlewać! Avokadowe drzewko bardzo lubi wilgoć!
      • kajasia222 Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 03.09.05, 14:11
        Super!! Dzięki!! A co jeszcze mogę zasadzić?? Jak jest z herbatą?? Kawą??
        Cytrusami?? Piszcie co i jak zasadzałyście! Marzą mi się takie drzweka od
        początku samemu posadzone a nie krzaczki z hipermarketu;/
        Dzięki kochani :*
        Czekam na więcej!
        • ansil Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 06.09.05, 16:06
          ja mialam ananasa.. potem zapomnialam go z auta zabrac w trakcie przeprowadzki,
          przesuszyl sie, na co ja go mocno podlalam i.. zgnil.. cala czesc w ziemi..
          ale sie nie poddalam, ucielam zgnile i zakopalam jeszcze raz- zobaczymy
          mam tez cytrynke, ale to dopiero poczatek upraw.. w dziecinstwie mialam wiele
          cytryn i pomaranczy rozmnazanych na potrzeby papugi, ktora gustowala w tekich
          lisciach..
    • Gość: ola Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 17:36
      możesz
    • Gość: Hanna Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? IP: 206.248.72.* 03.09.05, 14:39
      Co do ananasa to owoc osiaga sie w 7 lat. Czy wersja doniczkowa sie zawiaze-nie
      wiem. Ja czekalam 4 lata -i nic.Roslina padla.Co ja zaatakowalo.
    • ampolion Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 03.09.05, 21:56
      www.google.com/search?hl=en&lr=&rls=com.netscape%3Aen-US&q=%22indoor+growing%22+fruits&btnG=Search
      albo (to samo):
      wexfolet.notlong.com
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Mogę zasadzic pestkę z Avokado?? 06.09.05, 00:13
      moja żona zasadziła i wyrosło ma już ok metra
      co do innych roślin do hodowli w domu - zakład doświadczalny produkcji
      sadowniczej w Skierniewicach produkuje rozsady odmian do hodowli domowej.
      produkowali kiedyś kawę, ananasa, kumkwat, cytrynę, granaty i inne. nie wiem czy
      jeszcze wszystkie odmiany produkują. niedawno kupiłem żonie z tej serii cytrynę
      ale pożarły ją przędziorki podobnie jak kilka innych roślin które stały obok
      siebie na parapecie
      • jasmina_tdi Daktyle i granaty 06.09.05, 15:15
        Daktyle fantastycznie rosną, i szybko dosyć. Posadziłam kiedyś też granaty -
        wyrosły błyskawicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka