Dodaj do ulubionych

jak zrobic espresso???

IP: *.lodz.msk.pl 21.09.05, 10:19
no wlasnie jak zaparzyc espresso? pilam wczoraj i zakochalam sie w tym
smaku!!!
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 10:20
      jaki masz ekspres do kawy?
    • w.szparag Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 10:41
      zobacz
      www.prima.com.pl/pl/Retail/PrzepisyIRady/KawaWysmienita/Espresso/
      • linn_linn Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 10:45
        Kawy nie nalezy ubijac: niektorzy twierdza nawet, ze nalezy zrobic w niej kilka
        dziurek uzywajac do tego celu wykalaczki. Jesli kawa bedzie ubita, woda nie
        wyciagnie aromatu i koloru.
        • invicta1 Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 10:51
          a co na to producenci ekspresów automatycznych, które mimo wszystko ubijaja kawę?
          • linn_linn Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 11:51
            Ja mowie o maszynkach stawianych na gaz. To jednak cos innego niz ekspress
            cisnieniowy. Pisze o tym, czego jestem pewna.
    • redudek Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 10:48
      trzeba kupić ekspres do kawy:)
      • Gość: fizzo Re: jak zrobic espresso??? IP: *.lodz.msk.pl 21.09.05, 11:06
        no tak najlepiej zaczac od podstaw :] jaki ekspres polecacie?
    • marghe_72 Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 11:17
      zalezy od zasobów finansowych

ja tam polecam najzwyklejszy ekspres do stawiania na gazie - tzw mokka
    • Gość: ania Re: jak zrobic espresso??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 12:11
      mo własnie jak je zrobic???
      • bursztyn10 Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 19:44
        Przede wszystki musi to być ekspres ciśnieniowy, którzy parzy kawę z ciśnieniem
        nie mniejszym niz 15 bar.TO SPRAWA ELEMENTARNA. Firma, rodzaj dodatki itd w
        zaleznosci od finansów.
        • Gość: marghe_72 Re: jak zrobic espresso??? IP: *.acn.waw.pl 21.09.05, 21:12
          nie przesadzajmy
          z takich ekspresów też wychodzi b. smaczne espresso
          kwestia wprawy i kawy

www.gboretti.it/
          www.gaggia.it/caffe/macchine-per-espresso-manuali_27_Bonita.htm
          • Gość: kika Re: jak zrobic espresso??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 21:37
            Powiedzcie mi w takim razie czy można gdzieś kupić nie-aluminiowe zaparzacze
            typu mokka. Te aluminium jakoś mnie do tej pory odstraszało, ale mam juz dosyć
            picia rozpuszczalnej kawy. Powiedziłam basta i chcę nabyć taką mokkę.
            • linn_linn Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 21:45
              www.galeriakuchenna.pl/index.php?&id3=3&id4=1&sid=4038249c8c7faf5c88b1eee23a621442
              • aloalo2001 Re: jak zrobic espresso??? 21.09.05, 23:44
                Jesli ktoś kiedys próbował prawdziwe ekspresso we Włoszech trudno mu będzie
                zapokoić te niepowtarzalny smak jakimikolwiek substytutami. Prawda jest taka,
                że jak napisał bursztyn10 potrzeba do tego eksperesu, który robi kawe pod
                bardzo wysokim ciśnieniem. Takiego eksperesu zwykle nie można kupić do
                stosowania w warunkach domowych. Można spróbowac z tygielkami. Nalepiej kupić z
                lepszego materiału niż aluminium, bo wtedy uzyskujemy wyższą tem i ciśnienie.
                Do tego dobra, najlepiej włoska kawa, specjalnie mielona. Zawsze wsypuje 3-4
                łyżeczki czubate na 2 małe filiżanki. Musi być mocna, garąca i słodka. Życzę
                powodzenia!
                • linn_linn Re: jak zrobic espresso??? 22.09.05, 08:58
                  Plus woda z Neapolu i mamy juz ideal...
                  • Gość: zuza Re: jak zrobic espresso??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 07:53
                    polecam ciekawą stronę dla kawoszy kawa-online.com
            • ann_mart Re: jak zrobic espresso??? 23.09.05, 11:17
              commed.of.pl/
              www.kawa.dikappa.pl/
              www.kawaiakcesoria.pl/
              Mniej więcej to samo jest w sklepach na Świętokrzyskiej w Warszawie. Po prawej
              stronie, idąc od marszałkowskiej, dwa obok siebie z akcesoriami kuchennymi.
              Tyle, że nieco drożej
    • Gość: werbena Re: jak zrobic espresso??? IP: 172.16.4.* / 217.76.104.* 23.09.05, 09:45
      ja uzywam zez aluminiowego ekspresu na gaz, mam drugi z innego metalu zbiornik
      na wode i gora ze szkla, ale nie widze roznicy.

a wychodzi naprawde dobre, gdy nie daje zbyt duzo wody, pije tylko ta pierwsza
      najmocniejsza kawe, bo potem juz popluczyny :)

a najlepsze espresso pilam w Hiszpanii, tam kawa ma jakis delikatniejszy smak
      • linn_linn Re: jak zrobic espresso??? 23.09.05, 10:29
        trzeba ja wymieszac przed wlaniem do filizanek. Wlasnie wczoraj szukajac
        linku "suszarki" do makaronu przypomnialam sobie o maszynce majacej wlasnie
        takie mieszadelko. Musze jej poszukac. I tak chce kupic nowa moke.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka