Dodaj do ulubionych

PROSTE wg Liski

21.09.05, 19:04
czyli wszystkie proste przepisy Liski

--
Jeśli życie nie jest proste - upiecz proste ciasto Liski!
Obserwuj wątek
    • lis_ka Re: Daktylowo-jabłkowe ciasto z chrupiącym kokose 30.09.05, 14:45
      za: www.nigella.com/recipes/recipe.asp?article=832
      skladniki:

      2 zielone jablka, obrane, bez gniazdek, pokrojone na kawalki
      1 filizanka posiekanych daktyli
      1 lyzeczka sody oczyszcz.
      1 filizanka goracej (albo wrzacej;)) wody
      125 gram masla
      1 filizanka cukru (szczerze mowiac nie wiem, czy castor sugar rozni sie czyms
      od zwyklego;)
      1 jajko
      1 lyzeczka aromatu waniliowego
      1,5 filizanki maki (przesianej)

      Na wierzch:
      60 gram masla
      pol filizanki brazowego cukru (ma byc zbity jesli dobrze rozumiem)
      pol filizanki wiorkow kokosowych
      2 lyzki mleka

      Jak?

      zalac jablka, daktyle i sode wrzaca woda i odstawic do ochlodzenia
      ubic maslo z cukrem na kremowa, gesta mase, dodac jajko i wanilie
      dodawac make i cala mase z jablkami (lacznie z sokiem)
      wlac do foremki (pisza nawet jakie ma miec wymiary;)
      piec w srednio rozgrzanym piekarniku (180 st) przez 45 minut

      Polewa:
      maslo, mleko,kokos i cukier wrzucic do garnuszka i podgrzewac caly czas
      mieszajac az cukier i maslo sie rozpuszcza
      wyjac ciasto z piekarnika i polac rownomiernie polewa.Piec jeszcze 15 minut,az
      polewa bedzie zloto-brazowa a patyczek suchy;))

      trzeba mu pozwolic wystygnac w foremce i juz;)

      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Śliwkowo-cynamonowe do góry nogami 30.09.05, 14:46
      1/2 kg śliwek
      1/2 szkl cukru
      80 g masła


      1 szkl mąki pszennej (ciasto na zdjęciu jest z mąki orkiszowej)
      1/4 szkl mąki kukurydzianej
      100 g masła
      1/2 szkl cukru
      1/2 łyżeczki cynamonu
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/4 szkl maślanki lub jogurtu
      2 jajka
      cukier waniliowy

      patelnia ze stalową rączką lub tortownica


      Piekarnik nastawić na 180 st C.

      Na patelni rozpuścić masło z cukrem, mieszać, aż zacznie się robić karmel.
      Śliwki przepołowić i wypestkować, dodać do karmelu. Zdjąć z ognia.
      Przestudzić.

      Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, następnie maślankę i pozostałe
      składniki. Masę przełożyć na śliwki, wyrównać powierzchnię.
      Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest
      suchy.
      Po upieczeniu wyjąć, przestudzić. Następnie na wierzchu patelni położyć
      talerz i jednym ruchem odwrócić ciasto.

      Podawać z sosem karmelowym albo/i lodami waniliowymi.

      Smacznego
      __________
      Liska

      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Chrrrrupiący Chleb na piwie (bez drożdży) 30.09.05, 14:47
      zakwas:
      250 g piwa
      50 g pszennej mąki
      4 łyżeczki zakwasu

      piwo podgrzać, dodać mąkę, energicznie zamieszać. iedy ostygnie, dodać
      zakwas, przykryć i zostawić na noc.

      Rano dodać:
      200 g wody
      500 g mąki pszennej (ja mieszam pół na pół białą i pełnoziarnistą),
      1,5 łyżeczki soli

      zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Uformować bochenek,
      naciąć wierzch i zostawić do wyrośnięcia - ja używam do tego celu wiklinowego
      koszyczka wyłożonego ściereczką. Czas rośnięcia zależy od temperatury. U mnie
      rósł ok. 1 h.

      Piekarnik nagrzać do temp. 210 st C. Wstawić chleb, spryskać wodą i piec 40-
      50 min.

      Chleb jest chrupiący, pachnący, ładnie wyrośnięty, absolutnie nie gniotowaty.

      Na zdjęciach 1-3 chleb rośnie w piekarniku, na następnych - po upieczeniu.
      Polecam, bo roboty z nim niewiele, a jest pyszny.


      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Prosty tort makowy 30.09.05, 14:48
      ciasto:
      6 jajek - osobno białka i żółtka
      160 g cukru
      160 g maku mielonego
      50 g siekanych orzechów włoskich
      50 g rodzynek lub suszonych żurawin
      kilka kropli olejku rumowego


      polewa:
      200 g masła
      200 g gorzkiej czekolady 70% połamanej na kawałki
      4 łyżki wody


      Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.
      Dno tortownicy o średnicy 26 cm. natłuścić masłem i wyłożyć papierem do
      pieczenia. (to b. ważne, bo ciasto lubi przywierać do blaszki i nie można go
      później wyjąć).

      Polewa:
      masło stopić w garnuszku, dodać czekoladę i wodę. Poczekac aż się wszystko
      rozpuści. Odstawić.

      Ciasto:
      Białka ubić z solą na sztywną pianę. Dodać połowę cukru. Ubić. Odstawić do
      lodówki.
      Żółtka ukręcić z pozostałym cukrem na kogel-mogel, dodać 4 łyżki polewy.
      Mak wymieszać z orzechami i rodzynkami. Dodać do masy jajecznej, wlać olejek
      migdałowy.
      Połączyć wszystko z pianą z białek - uwaga NIE MIKSOWAĆ, bardzo delikatnie
      wymieszać. Wszystko ma sie delikatnie połaczyć. Piana z białek sprawi, ze
      ciasto urośnie.
      Przelac do torownicy. Piec 40-45 minut.
      Po ostudzeniu polać lekko podgrzaną polewą czekoladową.

      Smacznego
      ___________
      Liska
      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Prosty tort czekoladowy 30.09.05, 14:50
      180 g ciemnej czekolady 70%
      175 g miękkiego masła
      125 g brązowego cukru
      200 g zmielonych migdałów
      4 jajka, osobno żółtka i białka

      wierzch: 100 g czekolady 70%+50 g masła - stopić w garnuszku umieszczonym nad
      garnkiem z gotująca się wodą

      Piekarnik nagrzac do temp. 150 st C
      Formę o średnicy 25 cm wyłożyć folią alu i posmarować masłem, wysypać tartą
      bułką.
      Rozpuścić czekoladę. Masło ubić z cukrem na białą masę, dodac mielone migdały,
      żółtka i czekoladę. Dokładnie ubić.
      Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
      Przełożyć do formy i piec ok. 45 cm.
      Po upieczeniu, pozwolić, by wystygł, następnie lekko ciepła masą posmarować
      wierzch i boki.

      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Jagodzianki 30.09.05, 14:52
      zaczyn:
      20 g drożdży
      1/2 szklanki* mleka
      1/2 szkl mąki
      1/4 łyżeczki cukru

      ciasto:
      120 g masła o temp pokojowej
      3/4 szkl cukru
      3 żółtka
      1/2 szkl mleka
      cukier waniliowy z prawdziwą wanilią lub olejek waniliowy
      1/4 łyżeczki soli
      skórka z cytryny (2 łyżki)
      3,5 szkl mąki

      nadzienie:
      jagody (ok. 30 dag)
      cukier do smaku (ok. 3/4 szkl - trzeba pamiętać, że jagody po upieczeniu są
      kwaśne, więc lepiej dać więcej cukru niż mniej)
      cukier waniliowy

      Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier i dokładnie
      wymieszać. Owinąć plastikową folią i zostawić na 30 minut.

      W dużej misce ubić masło, dodać stopniowo cukier, następnie zaczyn.
      Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i
      mąkę.
      Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjąć, uformować kulę i owinąć w plastikową
      folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, ok. 40-60 minut.

      Następnie podzielić ciasto na 15 części, z każdej z nich zrobić placuszek,
      wypełnić jagodami wymieszanymi z cukrem i cukrem waniliowym. Uformować
      bułeczkę, posmarować jajkiem i posypać z wierzchu cukrem.

      Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. C. Wstawić jagodzianki i piec ok. 30
      minut, lub do czasu zarumienienia.

      *używam szklanki o pojemności 200 ml


      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Proste ciasto ze śliwkami 30.09.05, 14:53
      450 g śliwek, mogą być mrożone
      pół masła
      3 jajka
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      50 g orzechów laskowych posiekanych lub zmielonych
      200 g mąki
      100 g brązowego cukru
      cukier waniliowy

      Masło utrzeć z cukrem i wanilią na gładką masę, następnie dodawać po jednym
      jajku. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i śliwki.
      Okrągłą formę o śr. 20 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, następnie
      przełożyć do niej ciasto, którego wierzch obsypać orzechami.

      Piekarnik nagrzać do temp 190 st C, wstawić ciasto i piec ok. 50 min.
      Sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy jest upieczone (patyczek powinien być
      suchy).

      Po upieczeniu i wystygnięciu, obsypać ciasto cukrem pudrem.

      Smacznego!


      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Piegusek z owocami 30.09.05, 14:54
      1 szkl maku
      1 szkl mleka
      200 g masła
      2i1/4 szkl cukru
      5 dużych jajek (osobno żółtka)
      cukier waniliowy
      3,5 szkl mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki soli
      maliny (tak ok. 30 dag)

      W miseczce zalać mak mlekiem i zostawić na cała noc.
      Na drugi dzień piekarnik nagrzać do temp. 170 st C.
      Dużą formę wysmarowac masłem i wysypac bułką tartą. To ciasto bardzo rośnie,
      więc radzę użyć takiej formy, aby ciasto w postaci surowej zajmowało w niej nie
      więcej jak 1/2 wysokości.

      Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i wanilię.

      W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek i sól. Dodać mak. Połaczyć z masą
      maślaną.

      Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać w masę, przełożyć do formy, posypać
      malinami i cukrem i piec 40-50 min, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone.

      Smacznego
      __________
      Liska

      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Ciasto bananowo-marchewkowe z orzechami 30.09.05, 14:55
      Banalnie proste i bardzo smaczne. Wilgotne i pachnące.

      260 g mąki
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody
      1 łyżeczka cynamonu
      1/2 łyżeczki imbiru
      1 łyżeczka przyprawy do piernika
      120 g cukru
      90 g posiekanych orzechów włoskich

      3 jajka lekko ubite
      200 ml oleju lub oleju pół na pół z oliwą
      3 duże banany - obrane i ugniecione widelcem
      4 średniej wielkości marchewki (ok. 300 g) starte na tarce (niezbyt grubo)

      Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st C. Blaszkę (tortownica o średnicy 24
      cm lub blaszka kwadratowa o boku 24 cm) wysmarować masłem i posypać tartą
      bułką.
      Suche składniki wymieszać w miseczce. Następnie dodać pozostałe składniki.
      Dokładnie wymieszać, przełożyć do formy i piec ok. 11/4 h. trzeba sprawdzać
      patyczkiem Ciasto powinno być wilgotne, ale nie mokre i nie zakalcowate.

      po upieczeniu i ostudzeniu można lekko polac sosem toffi albo innym
      wynalazkiem albo po prostu posypać cukrem pudrem.

      smacznego
      ____________
      Liska

      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Muffinki cappuccino 30.09.05, 14:56
      z rozpływającą się w ustach czekoladą...

      100 g masła
      2/3 szkl cukru
      1/4 łyżeczki soli
      1/2 szkl mleka
      1,5 łyżeczki proszku
      1 i 3/4 szkl mąki
      cukier waniliowy
      duże jajko lub 2 małe
      2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
      12 kawałków czekolady (to ok. 3/4 tabliczki)

      Piekarnik na temp. 180 st C
      W dużej misce zmiksować masło z cukrem, dodać jajka, rozpuszczoną kawę o
      temp. pokojowej, wanilię.
      W innej misce wymieszać suche składniki i połączyć obie masy, delikatnie,
      masa musi być grudkowata.
      Foremki muffinowe wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Wypełnić je masą do
      połowy, włożyć do każdej foremki kawałek czekolady, przykryć pozostałą masą i
      piec ok. 20 minut.
      ______________
      Smacznego, Liska


      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Kokosowo-jogurtowe muffinki z jagodami 30.09.05, 14:57
      2 szkl mąki
      1 szkl cukru
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      szczypta soli

      wymieszać, a następnie dodać zmiksowane:
      100 g masła
      2 jajka
      200 ml jogurtu
      50 g wiórków kokosowych
      cukier waniliowy

      na końcu wmieszać 1 szkl jagód lub innych sezonowych owoców. Uwaga: masa
      powinna być gęsta, ale nie sucha. Różne są jogurty i dlatego ważne jest, żeby
      dać taką ilość, zeby masa miała odpowiednią konsystencję - nie za rzadką i
      nie za gęstą. Jogurt można zastąpić zsiadłym mlekiem.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C, foremkę wysmarować masłem i
      wysypać tartą bułką.
      Masę przełożyć do foremek i piec ok. 20 minut.

      ____________________
      Smacznego,
      Liska

      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Bardzo karmelowe muffinki 30.09.05, 14:57
      2 szkl mąki
      szczypta soli
      łyżeczka proszku do piecz.
      1/2 szkl brązowego cukru
      2 jajka
      2/3 szkl mleka
      cukier waniliowy
      75 g masła
      100 g białej czekolady, drobno pokrojonej
      12 malin (opcjonalnie)

      Wierzch:
      3 łyżki masła
      3 łyżki brązowego cukru
      3 łyżki bialego cukru
      3 łyżki śmietany-kremówki
      pół cukru waniliowego


      Piekarnik nagrzać do 200 st C. Formę muffinkową wysmarować masłem, wysypać
      tartą bułką.

      W misce wymieszać mąkę, sól, proszek. Dodać cukier.
      W drugiej misce zmiksować jajka, mleko, wanilię, masło i czekoladę.
      Połaczyć obie masy.
      Przelać fo foremek, ułożyć na wierzchu po 1 malinie, lekko wciskając ją do
      środka. i piec ok. 20 minut.

      Wierzch: wszystkie składniki podgrzać w garnuszku tak długo, aż zacznie
      gęstnieć i zrobi się karmel. Posmarować nim wierzch ostudzonych muffinków
      (mogą być lekko ciepłe, ale nie gorące).

      __________________
      smacznego,
      Liska

      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Trudniejsze - ciasto maślano-drożdżowe z owoc 30.09.05, 14:59
      Zakwas pszenny:
      Dzień 1

      ok. 50 g szklanki wody (ma jej być tyle, by po wymieszaniu z mąką uzyskać
      konsystencję niezbyt gęstej śmietany)
      2 łyżeczki jogurtu naturalnego
      2 łyżeczki rodzynek

      Dzień 2
      50 g wody
      2 łyżeczki mąki żytniej
      2 łyżeczki mąki pszennej

      Dzień 3
      100 g wody
      4 łyżeczki mąki białej
      4 łyżeczki mąki żytniej

      Dzień 4
      Odlać 3/4 zakwasu wraz z rodzynkami. Zostawić 1/4, do której dodać:
      100 g wody
      125 g mąki pszennej

      Dzień 5
      100 g wody
      125 g białej mąki

      Od dnia 6 zakwas jest gotowy do użycia.
      Jeśli ktoś ma zakwas żytni, to można szybko uzyskać zakwas pszenny, biorąc taką
      samą część wody i mąki i dodając łyżeczkę zakwasu żytniego. Trzeba to dobrze
      zamieszać, przykryć ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na min. 24 h.


      Prostsza metoda polega na tym, żeby wymieszać mąkę z wodą (w równych
      proporcjach, do konsystencji śmietany) i łyżeczką jogurtu . Codziennie mieszać,
      co 2 dzień dokarmiać. Mój zakwas został wyprodukowany wg pierwszejmetody, mam
      go już kilka miesięcy i ma się dobrze. Piekę na nim również chleby.
      Powodzenia (to tylko na pierwszy rzut oka wyglada na bardzo pracochłonne. Po 5
      dniach mamy piękny zakwas, a ciasto drożdżowe naprawdę dzięki niemu dużo
      zyskuje)



      Zakwas pszenny robimy w podobny sposób jak żytni. Ja na początku dodałam
      łyżeczkę jogurtu i łyżeczkę rodzynek.

      Ciasto jest wspaniałe, a dzięki dodaniu masła, jest aksamitne i wilgotne.
      Można robić je z różnymi owocami albo kremem budyniowym.
      Po zagnieceniu obowiązkowo powinno poleżeć w lodówce zawinięte w folię
      minimum 18 godzin.

      Ciasto:
      2 łyżeczki świeżych drożdży
      1 jajko
      2 żółtka
      125 g cukru pudru
      500 g mąki
      200 g zakwasu pszennego
      125 g śmietany
      1 łyżeczka soli
      175 g miękkiego masła

      Wszystko oprócz masła zagnieść i zostawić na 10 minut.
      Następnie masło pokroić w malutkie kawałeczki i delikatnie zagnieść ciasto.
      Zawinąć w folię posmarowaną oliwą i włożyć do lodówki, do jakiegoś dużego
      pojemnika - uwaga, ciasto BARDZO rośnie, więc nie może być zawinięte zbyt
      ciasno. Można też włożyć je do dużej miski i miskę owinąć folią. To bardzo
      ważna czynność, bo ciasta z dużym dodatkiem masła bardzo chłoną zapachy.
      Zostawiamy w lodówce na minimum 18 h, potem:

      dużą blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, wykładamy ciastem i
      układamy dowolne owoce, które obficie posypujemy brązowym cukrem. Odstawiamy,
      by wyrosło, tak na ok. 30-40 minut.
      Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wstawiamy ciasto. Po 15 minutach
      zmniejszamy do 170 st C i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.
      Po upieczeniu i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
      Smacznego!
      __________
      Liska


      --
      Forum Zdrowe życie
    • lis_ka Ciasto bananowo - orzechowe Delii Smith 30.09.05, 15:01
      4 srednie banany
      175g orzechow wloskich
      szczypta soli
      czubata lyzeczka proszku do pieczenia
      plaska lyzeczka cynamonu
      110g maki zwyklej
      110g maki razowej
      otarta skorka z 1 cytryny i 1 pomaranczy
      110g masla
      175g brazowego cukru
      1 duze jajka

      na wierzch:

      lyzka brazowego cukru demerara

      Nagrzac piekarnik do temp. 180C (gaz 4). Rozlozyc orzechy na blaszce i podpiec
      lekko, 7-8 minut, uwazac by nie spalic. Gdy wystygna, posiekac. W misce
      rozgniesc 3 banany widelcem, a czwartego pokroic na kawalki grubosci 1 cm.
      Do osobnej miski przesiac maki, oraz dodac wszystkie pozostale skladniki
      oprocz pokrojonego banana i orzechow. Miksowac na wolnych obrotach ok 1 min,
      potem zwiekszyc predkosc az masa bedzie gladka. Ostroznie wmieszac pokrojonego
      banana i orzechy. Jesli trzeba, dodac troszke mleka - masa powinna odpadac od
      lyzki. Wlozyc do foremki (keksowej, o pojemnosci 900g), wyrownac wierzch lyzka
      i posypac cukrem demerara. Piec na srodkowej polce przez ok 1 1/4 - 1 1/2
      godziny.

      --
      Forum Zdrowe życie
    • nobullshit Fruit and Carrot 01.11.05, 15:53
      175 g startej drobno marchwi
      175 g rodzynek (różnych)
      100 ml syropu klonowego
      125 g ciemnego brązowego cukru
      125 g masła
      1 łyżeczka cynamonu
      150 ml wody

      te składniki umieścić w garnuszku i podgrzać, aż do rozpuszczenia. Ostudzić,
      następnie dodać:
      1 lekko ubite jajko
      250 g mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      Dokładnie wymieszać, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w temp. 180
      st C ok. 50-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości blaszki) - ciasto
      musi pozostać lekko wilgotne.

      Moja uwaga - następny razem dam mniej cukru :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka