Dodaj do ulubionych

SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :)

23.09.05, 11:55
jak robicie spagetti ?? chce od podstaw zrobic sama.
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 23.09.05, 12:08
      Spaghetti najlepiej kupić gotowe,polecam firmy Barilla,De Cecco lub Agnesi.Ja
      np.lubię te z nr.3,a Marghe woli 5.
      Robienie samemu spaghetti w Polsce to pomyłka,semolina droga,maszynki takiej
      raczej też nie kupisz.
      • ewcialinka Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 23.09.05, 12:10
        wow ale wypieki !!!!!!
        • jacek1f to nie tak... 23.09.05, 13:24

lekcja 1.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29377503&a=29399087
          jeśli jednak sama chcesz zrobic makaron:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=29346705
          a sosy, to inna sprawa:
          szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html
      • aloalo2001 Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 23.09.05, 13:29
        Ja kupuję te same Barilla, Agnesi. Polecam.

Czasami jak mnie coś odbije robię ręcznie, ale to tylko do polskiego rosołku z
        kury.
    • Gość: Bety Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:26
      Proponuję szybkie spaghetti. Mięso mielone (ja miele sama w malakserze-polecam)
      wrzucam na patelnię z odrobiną oleju, smażę dodając różne suszone zioła
      majeranek oregano bazylia (międzyczasie gotuję mmakaron) i pokrojoną cebulkę,
      smaże a na koniec dodaję wyciśnięty czosnek, sól, pieprz po czym wlewam do tego
      pomidory z puszki (kupuję w Lidlu 1,35) takie całe trochę je na patelni
      rozdrabniam można też dodać trochę przecieru pomidorowego i duszę tak ze 20-
      25minut na koniec przyprawiam i dodaję dużo czosnku oraz coś ostrego np.
      tabasco.Można na talerzu posypać startym żółtym serem (najlepiej parmezan)
      Polecam

• linn_linn Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 23.09.05, 13:28
        Jak na szybkie, to stanowczo za dlugie. Szybkie, to z sosem, ktory da sie
        zrobic w czasie, gdy makaron sie gotuje / 8 minut, jesli tem ulubiony Marghe /.
      • Gość: marghe_72 Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 13:43
        to co robisz potem z ugotowanym w "międzyczasie" makaronem
        skoro sos sie dusi przez kolejne 15 min..
        • linn_linn Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 23.09.05, 14:03
          To do mnie? Ja robie tak: wstawiam wode, zaczynam robic sos, wrzucam makaron i
          dalej robie sos. Wszystko gra. Z tym, ze moje sosy sa szybkie: zadne tam 1000
          skladnikow...
          Natomaist ragù alla bolognese / mniej lub bardziej / robie o innej porze:
          skladniki pomnozone przez 4 i potem 3/4 zamrazam.
          • Gość: marghe_72 Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 15:30
            nie Linn, nie do Ciebie

to do autora "szybkich"spagetti
            • linn_linn Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 23.09.05, 15:36
              No a juz bym pomyslala, ze przestajemy sie rozumiec. :) A tak w ogole to zaleta
              makaronu jest wlasnie to, ze mozna zrobic go szybko. Na takie przepisy
              zwracalabym uwage w pierwszej kolejnosci. Niewiele skladnikow i krotki czas. W
              pol godziny to da sie zrobic cos innego.
    • dziuunia Ja myślę 23.09.05, 13:45
      że Ewcialinka będzie bardzo z Twojego przepisu zadowolona.
      ;)
      • Gość: marghe_72 Re: Ja myślę IP: *.acn.waw.pl 23.09.05, 13:48
        dziuuuniu :))))
        • dziuunia PNMSP czyli 23.09.05, 13:50
          Przepraszam nie mogłam się powstrzymać :)))
    • ewcialinka Re: Proszek? 23.09.05, 21:30
      JESTEŚCIE KOCHANI !!! DZIĘKUJE ZA PRZEPISY !!!!
    • jagoda85 Re: Ewcialinka! Daje! 23.09.05, 22:43
      Oj coś z tą pisownią nie tak. Ciężko zrozumieć o co chodzi. Pisz po polsku a
      nie po polskiemu.
      • e_katt Padre, jest takie forum 23.09.05, 22:49
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20430
        Tam by cię widzieli...
        A już na pewno Jagoda85 by cię tam przetransportowała.
        ;)
    • Gość: iza Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.go.retevision.es 24.09.05, 17:43
      Wlasnie niedawno kupilam maszynke do spagetti i wychodzi mi idealnie rowne,ma
      tez dodatkowy waleczek do walkowania ciasta na pierogi.Nie musz sie martwic ,ze
      bedzie za grube lub za cienkie,tylko ustawiam pokretlo na odpowiedni stopien i
      gotowe
      • linn_linn Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 24.09.05, 18:21
        Do spaghetti czy tagliolini / o tagliatelle /?
    • Gość: iza Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.go.retevision.es 24.09.05, 19:19
      do spagetti
      • linn_linn Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 24.09.05, 19:43
        Mozesz ja opisac?
    • Gość: iza Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.go.retevision.es 24.09.05, 20:02
      Pamietasz wyzymaczke w pralce Frani?Zasada dzialania i wyglad sa podobne,tylko
      gabaryty oczywiscie ma mniejsze.Moja jest przykrecana od spodu do
      stolu.podobnie jak maszynki do miesa.Do ciasta na pierogi sa dwa gladkie walki
      a do spagetti walki z rowkami.
      Pozdrawiam
      • linn_linn Re: maszynka 24.09.05, 20:36
        Tak myslalam: ta maszynka robi tagliolini, tagliatelle, pappardelle ecc.
        Tak wyglada:
        www.marcato.net/mod-ContentExpress-display-ceid-2.phtml
        Spaghetti mozna zrobic przy pomocy Pastamatic:
        www.buycentral.it/qsh/simac+pastamatic.html
        Roznica polega na tym, ze spaghetti maja przekroj kola / np. tagliolini sa
        plaskie /.
    • Gość: ewa Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: 82.146.247.* 24.09.05, 20:19
      wstaw makaron
      Wrzuć mięso mielone na patelnię z olejem,dodaj pokrojoną cebu i
      podsmaż.Następnie dodaj mrożone warzywa pokrojone w paski (1/2 torebki)cały
      czaas podsmażając dodaj koncentrat pomidorowy.Na końcu dodaj 2-3 ząbki czosnku
      i bazylię.Odlej makaron i smacznego.Właśnie dzisiaj miałam taki obiad.
      • linn_linn Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 24.09.05, 20:37
        Z tym wstawianiem makaronu poczekalabym...
    • Gość: storkok najprościej i najszybciej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 20:28
      ugotowany makaron (preferuję też Agnesi) wrzucasz na patelnię z dobrą oliwą z
      oliwek i czosnkiem, dorzucasz dużo bazylii. chwilkę to trzymasz na ogniu, po
      czym na talerz i dużo parmezanu.
      jak ktoś lubi można dorzucić na przykład kapary. ja lubię brokuły albo kalafior
      romanescu.
      aaaa. zapomniałbym - oczywiście butelka wina do tego :)
    • Gość: woody Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.05, 22:16
      Zeszklić cebulę , podsmażyć zmielone mięso(najlepszy boczek)mięso,dodać starte
      lub zmielone warzywa , póżniej czosnek i sos sojowy.Zalać sokiem pomidorowym ,
      dodać ziół, vegety i co najważniejsze stłuczony gożdzik(ok.5-8 szt.)
      Poddusić.Super!Prawdziwe bolonese.
      • Gość: marghe_72 Re: teraz chyba ja IP: *.acn.waw.pl 25.09.05, 16:49
        PNMSP

dobra, spróbuję chociaż
    • Gość: aga.s Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.05, 11:34
      Z TUŃCZYKIEM SZYBKIE:
      1.składniki: PUSZKA tuńczyka w oleju, cebula, czosnek, oregano, pieprz, vegeta,
      śmietanka uht 12 %, parmezan tarty;
      2. cebulę pokrojaną w kostkę szklę na oliwie z tuńczyka, dodaję czosnek, zioła,
      pieprz;
      3. dodaję tuńczyka i smażę, w tym czasie wstawiam makaron; tuńczyk podsmażony z
      cebulką- zalewam śmietanką , dosmaczam vegetą i energicznie mieszam na
      jednolitą masę - smażę sos aż zgęstnieje;
      4.w tym czasie mam już ugOtowany makaron, więc zalewam sosem z tuńczykiem+
      parmezan na wierzch;
      bardzo smaczne, przyprawy dozuj według uznania; czas przygotowania - 15-20
      minut.
      • Gość: anka Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) IP: *.148.98-84.rev.gaoland.net 25.09.05, 15:09
        wystarczy rozpuscic ser typu rokpol z odrobina masla i smietanki .. i jest
        super sos do spagetti .
    • ula76 Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 29.09.05, 12:24
      a oto fajna stronka
      www.makaron.website.pl/przepis/archiwum/AD200.html
      • ula76 Re: SPAGETTI - dawajcie przepisy !! :) 29.09.05, 12:30
        korekta:
        www.makaron.website.pl/przepis/archiwum/AD2000.html
    • przeciwcialo Jak ktos lubi szpinak 29.09.05, 13:06
      Szpinak przesmażyc na masełku, dodac przeciśniety czosnek, sól i pieprz. Dodać
      jogurt naturalny. Wymieszac z makaronem.
      • jota.40 Re: Jak ktos lubi szpinak 29.09.05, 14:28
        Szybki sos może być też tuńczykowy - podsmażona na oliwie, posiekana cebulka, do
        tego ze dwa ząbki czosnku, chwilę podsmażyć razem - i bęc, puszkę tuńczyka
        (odcedzonego), zamieszać, podgrzać i dodać parę łyżek śmietany, pieprz, sól. I
        na ugotowane kluchy. Ja jem z parmezanem, chociaż Włosi krzyczą na to z oburzenia...
    • olabogga torześ przyszpanił:-) nt. 29.09.05, 13:10
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka