marghot 26.09.05, 10:47 Wyprałam moja ulubina torebkę (na metce jak wół zanaczono iż ręcznie prać można), jednak metalowe części puściły rdzę na beżowe uszy torebki :( Jak mogę się pozbyć tych upiornych rdzawych zacieków?? Ratujcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gośka Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 10:53 ja rdze z ubrań usuwam odrdzewiaczem kupionym w sklepie z farbami nie wiem tylko czy na skórę można to zastosować spróbuj ostrożnie może się uda Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy 26.09.05, 10:54 to nie skóra, jeno jakis materiał typu bawełnianego Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy 26.09.05, 10:53 marghot napisała: > Jak mogę się pozbyć tych upiornych rdzawych zacieków?? Ratujcie! A moze potraktowac vanishem czy czyms takim, wyprac, ale przy metalu suszyc suszarka? Naszyc pasek ozdobny z podobnego koloru i materalu? Pomalowac odpowiednia farbka? Odpowiedz Link Zgłoś
annarea Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy 26.09.05, 10:59 kiedys udalo mi sie usunac rdze ( za radoa mojej tesciowej) sola i cytryna. Miejscu gdzie jest rdza pokropic sokiem z cytryny - wystarczy kilka kropel - na tym rozetrzec troche soli i poczekac 5 minutt ( okolo) . Wyplukac dokladnie i wyprac w proszku. Mojej bawelnianej bluzce pomoglo. Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy 26.09.05, 11:01 Rdzę generalnie usuwa się kwasem. Spróbuj jakimś kuchennym - octem lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym (i już nie jest OT :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy 26.09.05, 11:09 Kobiety, jesteście wielkie :) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 11:10 jeżeli materiał to powinno się udać;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy 26.09.05, 11:18 gorzej być nie może, więc spróbuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qd Re: Totalny OT/pozbyć się rdzy IP: *.system.szczecin.pl 26.09.05, 19:07 kwas szczawiowy! Do nabycia w sklepach "Chemii" jako krysztalki. Miejsce zaplamione zmoczyc, posypac kwaskiem, polać wrzątkiem. albo - moze "Cilit" kamien i rdza"? zdjae sie latwiej dostepne niz kwas szczawiowy qd Odpowiedz Link Zgłoś