kasiulek_mysiulek 11.10.05, 21:29 Ostatniona spotkaniu rodzinnym teść wspominał jak jego mama robiła, z ucieranych gotowanych ziemniaków i z czegoś jeszcze...nie wiecie jak je zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: Kluski żelazne 11.10.05, 21:47 Prawdopodobnie chodzi o kluski czarne: 1.5 kg ziemniaków, sól. Ziemniaki myjemy, obieramy i dzielimy na dwie części. Jedną część gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, drugą trzemy na tarce. Surowe ziemniaki bardzo mocno odciskamy a wodę z nich odstawiamy na chwilę w celu osadzenia się na dnie naczynia krochmalu, następnie ją zlewamy, a krochmal dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Ziemniaki ugotowane po odcedzeniu przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub skręcamy w maszynce do mięsa. Gorącą masę łączymy z ziemniakami surowymi i krochmalem, dobrze wyrobiamy i formujemy z niej kluski, podobnie jak kluski śląskie. Gotujemy do miękkości w dużej ilości osolonej wody. Jeśli ziemniaki są zbyt mało mączne dodajemy dodatkowo makę ziemniaczaną. Ach - i jajko jeszcze bym zapomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: Kluski żelazne 12.10.05, 08:12 a ja ni edodaje gotowanych!!!! Robie z samych tartych:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Tak - to to samo. 11.10.05, 21:51 Zajrzałem w googla i okazuje się, że noc mnie nie mylił: czarne to to samo co żelazne. Osobiście mam z czarnymi jedno niudane spotkanie. Dawno, dawno temu na początku małżeństwa żona chciała mnie uraczyć. I uraczyła, nie powiem - zjadłem, chociaż gdyby jedna taka wpadła w tłum to połowę by wytłukła, tak więc z mąką ziemniaczaną lepiej nie przesadzić... A może to dlatego żelazne??? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Tak - to to samo. 11.10.05, 22:20 trzeba zelaznych zębów, zeby to pogryźć:) nawet złote ruskie zeby nie dałyby rady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pistacja Re: Kluski żelazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.05, 15:42 A u nas mówią na te kluski - "włochate" Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Kluski żelazne 13.10.05, 16:52 Gość portalu: pistacja napisał(a): > A u nas mówią na te kluski - "włochate" To znaczy jak? Bez brzytwy nie podchodź? ;-D Odpowiedz Link Zgłoś