IP: *.unknown.uunet.be 23.09.02, 12:09
Czy ktoś może podać przepis na solankę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Niech Re: Salonka IP: 217.197.165.* 23.09.02, 16:49
      Bierzesz dowolna zupe i solisz, solisz, solisz...
      • m-p Re: Sol'anka? 23.09.02, 19:30
        :)) dużo solisz...
        rozumiem, że chodzi Ci o rosyjską sol'ankę? Rybną, mięsną?

Taa... sol'anka, potem pielmieni, kulebiaki, gołąbki, prosię pieczone, na
        zakończenie z 60 blinów z kawiorem - prawdziwym z bieługi, do tego cygańska
        orkiestra, no i te, jak im tam, panienki wesołe!
        I duuuuuuużo wódki... Przy klasycznej wastwie tłuszczu: ok 1cm na powierzchni
        zupy, można sobie na to pozwolić!

link (po angielsku):
        russia-in-us.com/Cuisine/Dadiani/ruindex.htm#Contents
        • Gość: Alka Solianka IP: *.chello.pl 24.09.02, 08:52
          Mięsna: kwas z ogórków połączyć z bulionem wołowym. Pokroić w kostkę: wołowinę
          z tegoż bulionu, kawałek pieczeni cielęcej lub wołowej,ugotowaną pierś kury
          oraz nerkę cielęcą, trochę szynki, dobrej jakości parówki w plasterki. Solone
          lub świeże grzyby oraz kawałek świeżej kapusty pokroić, sparzyć wrzątkiem.
          Pomidory, cebulę, ogórki kiszone pokroić. Wszystko to wrzucić do wywaru i
          zaprawić dobrą śmietaną. Wlać do garnka glinianego (tak w oryginalnym
          przepisie) i wstawić do piekarnika. Można też gotować w garnku zwykłym.
          Przepis podaję za książką rosyjską. W tym przepisie nie ma kaparów, plasterków
          cytryny oraz oliwek, które według mnie są dla solanki, tfu, solianki,
          charakterystyczne. Acha, na talerzu posypuje się ją zieleniną (koperek,
          szczypiorek, w tym przepisie!). A do gotowania daje się pieprz i ziele ang.
          • Gość: Marcin Re: Solianka IP: *.sejm.gov.pl 27.09.02, 16:20
            Przy solance można mocno improwizować. Jadłem solanki w Moskwie, Lwowie i Rydze
            i każda smakowała trochę inaczej :-)
    • algirdas Re: Solanka 01.10.02, 16:17
      Gość portalu: Jagna napisał(a):

> Czy ktoś może podać przepis na solankę?

Solanka jest rosyjska zupą, której nazwa pochodzi od słowa sielanka, a to słowo
      od sioło tzn. wieś. Wyczytałem, że dawniej na rosyjskiej wsi taką zupe gotowano
      jako potrawę składkową czyli każdy przynosił to co mał i wrzucał do wspólnego
      kotła. Dlatego też rodzajów solianek (czyt. z rosyjskiego) jest bardzo dużo.
      Np. solianka moskiewska jest robiona z trzech rodzajów ryb. Ja wole soliankę
      bojarów, która jest solianka mięsną. Danie jest proste, ale wymaga czasu.
      Solianki nie należy jeść tego samego dnia kiedy się ją zrobiło. Musi nabrać
      smaku.
      Najpierw robi sie wywar (rosół) z wołowiny, ale ja robie taki normalny z kostki
      2l. Do tegoż wywaru wrzucam 30dag kurczaka, 30 dag wieprzowej szynki i 30 dag
      cieleciny. Jak się to ugotuje to wyciągam, czekam aż ostygnie, kroje w drobną
      kostkę i wrzucam do garnka. Potem podsmażam na maśle drobno pokrojona cebulę 2-
      3 szt., a kiedy się zarumieni dorzucam trochę mąki rozprowadzonej w szklance
      soku z kiszonych ogórkow i też ją do garnka. Potem smażę na maśle przetarte
      kiszone ogórki, grzybki solone lub marynowane i na koniec smażenia dodaję
      puszeczkę przecieru pomidorowego - i do garnka. Potem wrzucam jeszcze słoiczek
      czarnych oliwek i słoiczek zielonych, a także słoiczek kaparów. Gotuję jeszcze
      z godzinkę i zostawiam do następnego dnia. Wtedy podgrzewam jeszcze raz i
      podaję na talerzu z plasterkiem cytryny i łyzką 36% śmietany.
      Rewelacja. Oczywiście mozna doprawić jeszcze pieprzem, ale nie trzeba dodawać
      soli.
      Życzę smacznego.

Algirdas

ps. Sławetne bliny z kawiorem robi sie jeszcze prościej, ale nie mam już siły
      pisac więc może ktoś mnie zastąpi.
    • Gość: REBEKA Re: Solanka IP: *.cps.pl 01.10.02, 22:10
      Absolutni niezastąpionym składnikiem solianki jest NERKA.Jak jej nie ma w
      zupce,to już nie to.Dalej ogórki kiszone,j.w.Reszta - to warianty i
      improwizacje.
      Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka