Gość: KiTTy.DK IP: 85.218.155.* 20.10.05, 12:21 Mam do Was pytanko:Czy da sie zastapic twarog w pierogach ruskich czyms innym (np innym serem)? bo tu gdzie mieszkam NIE MA twarogu :(( co robic? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: *Ruskie Pierogi * 20.10.05, 12:44 W Danii chyba można kupić serek Philadelphia?Może to by było jakieś wyjście. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: *Ruskie Pierogi * 20.10.05, 12:49 To niemożliwe, że nie ma twarogu. To u Ciebie nie da się upiec sernika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KiTTy.DK Re: *Ruskie Pierogi * IP: 85.218.155.* 20.10.05, 12:53 Nie widzialam tu nigdy twarogow ani sernikow...A serek Philadelphia jest...Robilas kiedys pierogi z tym serkiem?, jak tak to czy pierogi z nim smakuja podobnie do pierogow z twarogiem? Odpowiedz Link Zgłoś
anuteczek Re: *Ruskie Pierogi * 20.10.05, 22:52 W Holandii nie ma:(. Serek philadelphia średnio się nadaje. Ja zazwyczaj robiłam z hutten kaas odsączonym lub lekko odciśniętym w pielusze ania Odpowiedz Link Zgłoś
myszake Re: *Ruskie Pierogi * 20.10.05, 12:51 a gdzie jestes??? bylam kiedys w austrii i tam nie bylo twarogu, a koniecznie chcialam pierogi zrobic.... kupilam ser FETA!!! i byly calkiem smaczne!!! Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KiTTy.DK Re: *Ruskie Pierogi * IP: 85.218.155.* 20.10.05, 12:57 ja jestem w Danii...To z feta tez ciekawa propozycja..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaka Re: *Ruskie Pierogi * IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 20.10.05, 13:01 A jest quark? To takie niemieckie cos, przypomina twarog. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KiTTy.DK Re: *Ruskie Pierogi * IP: 85.218.155.* 20.10.05, 13:07 Hmmm...jest kvark ale czy to sie nadaje do pierogow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: *Ruskie Pierogi * IP: 213.17.230.* 20.10.05, 13:12 W Niemczech pełno pysznych serników. Dania nie jest daleko:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: *Ruskie Pierogi * IP: *.pools.arcor-ip.net 20.10.05, 13:09 .ja robie wlasnie z Qarkiem. Wieczorem wrzucam qark na chusteczke do cedzaka,noca osacza mi sie cala woda i otrzymuje polski prawie twarozek:) sprobujcie! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: *Ruskie Pierogi * IP: *.kolonianet.pl 20.10.05, 13:12 Jezu, to Wy biedne jesteście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KiTTy.DK Re: *Ruskie Pierogi * IP: 85.218.155.* 20.10.05, 13:18 Wielkie dzieki za wszystkie porady :) Odpowiedz Link Zgłoś
patyska Re: *Ruskie Pierogi * 20.10.05, 13:19 moim zdaniem nie da. to znaczy ja wiem, ze nie da sie tylko parasola otworzyc w pewnych miejscach ;) ale to juz nie bedzie to samo. a tam, gdzie mieszkasz jest swieze mleko? to znaczy nie "uhate"? takie co to trzeba wypic szybko? z takiego mleka sama mozesz zrobic twarog. moja mama w czasach peerelu gotowala i odsaczala na sitku zsiadle mleko i mielismy twarog ;) Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 do KiTTy 20.10.05, 13:26 A czy masz możliwość kupienia mleka prosto od krowy? Bo u nas można takie mleko kupić od babeczki, która przyjeżdża ze wsi i zrobić samemu cudowny pyszny twarożek, palce lizać. Do tego jeszcze miód akacjowy, no niebo w gębie po prostu. Tak trochę odbiegłam od tematu, przepraszam. Jutro lecę po takie mleko na rynek, więc kupiłabym Ci, ale co dalej? Z serka Philadelfia nigdy nic nie robiłam, bo nie musiałam , ale jadłam i wiem, że jest smaczny, taki krem-puszek twarożkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
byhanya FETA 20.10.05, 13:31 jest najlepsza. przetestowlam z mama wszystko co mozliwe i niemozliwe feta jest najlepsza. uwazaj tylko przy soleniu, bo feta jest slona sama od siebie. powodzenia z polnocnej zelandii Odpowiedz Link Zgłoś
maggi9 Re: FETA 20.10.05, 20:38 ja dodaje bryndze...ale pewnie tego tam tez nie dostaniesz.A btw pomysł z fetą wydaje mi sie całkiem smaczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: *Ruskie Pierogi * IP: *.c206.msk.pl 22.10.05, 12:26 Samo, no właśnie, ruskie z ricottą mi wyjdą dobre? Ja z Włoch będę nadawać za tydzień i już się martwię bo uwielbiam ruskie:( Odpowiedz Link Zgłoś
senseeko Re: *Ruskie Pierogi * 22.10.05, 17:10 Moim zdaniem ricotta jest za delikatna. Twaróg powinien być kwaskowaty nieco. Cottage cheese też pewnie nie do dostania? Bo te "grudki" w pierogach to sam smak. Można jeszcze zaryzykować zrobienie twarogu z kefiru lub jogurtu albo z mieszanki tychże (byle nie przegrzać, bo się zrobią wiórki) Co do "własnego" twarogu ze świeżego mleka, to najsmaczniejszy wychodzi gdy do 1 części zsiadłego mleka wleje się 1 część gorącego mleka. Można też zmieniać proporcje: im więcej zsiadłego tym ostrzejszy (ale kiedy jest 3/4 do 1/4 to już trzeba lekko ogrzewać, bo przy 1/2 na 1/2 wystarczy wlac wrzące mleko i odstawić.) Im więcej słodkiego mleka do kwaśnego tym bardziej kremowa konsystencja. Do ruskich nie za bardzo ale do chlebka jak najbardziej. Chociaż prawdę powiedziawszy u mnie w domu rodzinnym robiło się głownie pierogi z kapustą i dodatkami i moje ruskie, jak się już do nich zabiorę na prośbę męża wychowanego na ruskich, miewają dziwny smak. :) Odpowiedz Link Zgłoś