dethy 23.10.05, 12:15 Na co zwrocic uwage przy zakupie? Czy firma Alaska jest dobra i czy piec tej firmy w cenie 199zl+przesylka to jest duzo czy malo.No i jak to jest z tymi automatami:macie i pieczenie czy macie i zbieraja kurz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cipcipkurka Zapraszamy tu: 23.10.05, 12:23 www.domowe.forumer.pl/ (niech Cię nie odstrasza chwilowa przerwa techniczna :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
dethy Re: Zapraszamy tu: 23.10.05, 12:24 Dzieki ! Szkoda tylko,ze juz tam wejsc nie moge,bo ja chce juz te maszyne kupic ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Zapraszamy tu: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 12:54 za alaske 199 to drogo taniej jest w makro(byla w promocji za 140 pare,nie wiem ile kosztuje teraz) i na stronie chlebapolskiego-175 zł Kupno maszyny to dobry pomysł:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dethy juz kupilam-prosze o przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.05, 19:39 Juz kupilam :) Do makro mam ponad 80km w jedna strone,wiec podliczajac koszty benzyny,to na aukcji wyszlo taniej.Teraz musze pogrzebac w necie za przepisami.Chyba,ze Wy jakies wyprobowane macie,to prosze podzielcie sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: juz kupilam-prosze o przepisy 23.10.05, 19:40 Wszystko znajdziesz na forum, do którego adres podałam. Byle je szybko uruchomili :-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 23.10.05, 22:47 mam maszyne, pieke dosc czesto, firma ci raczej nic nie powie, bo to nie w PL zwroc uwage na to , jaka jest pojemnosc michy - lepiej taka, ktora ma mozliwosc pieczenia 3 wielkosci nie odwazylam sie jeszcze robic chlebka na zakwasie ,ale wsyzstkie na drozdzach, wg dolaczonej ksiazeczki wychodza dobre Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 24.10.05, 08:08 O przpisach z ksiazeczki radze jednak zapomniac: tylko sprawdzone z netu. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 24.10.05, 11:55 A czemu zapomnieć, skoro jak widać z poprzedniej wypowiedzi, przepisy z instrukcji się jednak sprawdzają? Czyżby była jedyna słuszna linia pieczenia chleba? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 24.10.05, 13:56 To zapytajmy najpierw Roseanne jakiej marki ma maszyne... Znam wiele forow maszynowo-chlebowych i niestety powszechna opinia jest taka, ze producenci zalaczaja przepisy neiwiele warte. Moja maszyna jest np. holenderska, a o dobrym chlebie to Holendrzy duzo nie wiedza. Co innego, jesli doczekamy sie maszyny super polskiej od A do Z. Watpie jednak, aby do tego doszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 24.10.05, 14:05 Ja mam maszynę no-name, zakupioną w niemieckim plusie, a przepisy były całkiem sensowne. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne maszyna moja to 24.10.05, 14:27 Breadman*Pro pojemnosc misy do 2 funtow, misa podluzna, w calosci pokryta wastwa nieprzylegajaca, smigielko wyjmowane mozliwosc 3 stopni dopieczenia skorki ilosc programow14 w tym rowniez mozliwosc mieszania ciasta na makaron, pizze i robienie dzemu uzywalam rowniez maszyny do wyrabiania ciasta na brioszki :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna moja to 24.10.05, 14:43 Juz widac, ze to inna polka. 3 programy wyrabiania ciasta... Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: maszyna moja to 24.10.05, 14:58 linn_linn napisała: > Juz widac, ze to inna polka. 3 programy wyrabiania ciasta... Którą masz na myśli? Bo moja co prawda nie ma programu do dżemu, ale poza tym, specjalnych różnic nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna moja to 24.10.05, 15:57 Ja poszikalam maszyny przez google'a: ma wyrabianie ciasta na chleb, na pizze i na bajgle. Inne maszyny maja tylko jeden / tylko Panasonic chyba 2 /. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: maszyna moja to 24.10.05, 16:21 bajery rowery nie są przydatne. Robię w maszynie (Clatronik) ciasto makaronowe, na pizzę, chleby różnego rodzaju, bułki i inne "gady" korzystając cały czas z dwóch programów: teig (wyrabianie ciasta) i backen (pieczenie) - to drugie tylko przy pieczeniu chleba, reszta włazi do piekarnika (piekarnik też bez bajerów zresztą). To moja druga maszyna więc mam porównanie. Pierwszą kupiłem "z drugiej ręki" dla wypróbowania przydatności "w domu i zagrodzie". Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: maszyna moja to 24.10.05, 19:37 ba_nita napisał: > bajery rowery nie są przydatne. Robię w maszynie (Clatronik) ciasto makaronowe, > > na pizzę, chleby różnego rodzaju, bułki i inne "gady" korzystając cały czas z > dwóch programów: teig (wyrabianie ciasta) i backen (pieczenie) Popieram - pizza, pierogi, pampuchy i ciasta drożdżowe z mojego no-name'a są znakomite. W użyciu na codzień jest program Teig - w zależności od rodzaju ciast pozwalam mu popracować do końca lub przerywam robotę w połowie :D Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna moja to 24.10.05, 19:48 Nie twierdze, ze inne maszyny nie sa dobre. Wprost przeciwnie: zdecydowana wiekszosc rozni sie designem i cena. Co innego natomiast przepisy producentow: wiele nie nadaje sie do pieczenia / czesto nawet ilosc wody jest nieodpowiednia /. Lepiej uczyc sie na cudzych bledach i korzystac z przepisow sprawdzonych, ale oczywiscie mozna piec z instrukcji. Ja tego nie robilam i zepsulam przez rok 2 chleby: za kazdym razem z mojej winy. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: W 100% się zgadzam z linn_linn 24.10.05, 19:54 Na szczęście 1 maszynę miałem bez instrukcji, a że piekłem cleb dużo wcześniej, że tak powiem "przemysłowo" tak więc na forum chlebowym pomysłów mi przybyło, chleba spaprać się nie udało, a że w maszynie robota, łatwa, lekka i przyjemna można sobie spokojnie i bez obaw eksperymentować z mieszankami, dodatkami itp, co nad wyraz cieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: maszyna moja to 10.11.05, 10:04 Ba_nito! Mam pytanie do Ciebie, jako szczęśliwego (?) posiadacza maszynki Clatronic. Czy poleciłbyś jej zakup? Przymerzam sie do modelu BBA 2867, cczkolwiek w grę wchodzi jeszcze model BBA 2866. Choć na dobrąsprawę, nie mogę doczytać sie zbyt wielu różnic międzuy nimi, za wyjątkiem pojemnośći. Mozesz mi polecić jakiś model (reklamacji co do rekomendacji nie będę składać. Obiecuję) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piek Re: maszyna moja to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 11:11 nie ba_nita,ale też mam clatronica -model 2605,jest ok,dałem 199zł. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: maszyna moja to 10.11.05, 11:43 Dzięki. Dla mnie każda opinia jest ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: maszyna moja to 16.11.05, 12:16 Ba_nito, ponawiam pytanie.... Ja jestem bliska kupna modelu BBA 2867. Może akurat ten model masz? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Modelu Ci nie polecę. 16.11.05, 13:42 Mój Clatronik już trochę stary to model BBA 2787 ale nie narzekam na niego. Myslę (patrząc na to co jest dostępne na rynku), że ta firma umocniła swoją pozycję i robi sprzęt dużo lepszy niż jeszcze kilka lat temu. Jedyne co mi przeszkadza to pojedyńcze mieszadło. Moja poprzednia maszyna miała dwa i następna jaką kupię to na 100% z dwoma mieszadłami. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Modelu Ci nie polecę. 16.11.05, 13:47 Dziękuję. Model 2867 ma dwa mieszadła. No cóż. Wysyłam zamówienie! Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 24.10.05, 11:58 Ja akurat ostatnio mocno zaniedbałam pieczenie chleba jako takiego, natomiast kocham maszynę za inne drożdżowe cuda - ciasto na pizzę, pampuchy, ciasto drożdżowe i ciasto na pierogi. W tygodniu maszyna "chodzi" średnio 3-4 razy, a ja mam ręce czyste i niczym nie zmęczone ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Ja mam Alaskę, 24.10.05, 19:57 w sumie nie pamiętam ile kosztowała, ale chyba mniej niż 200 zł... nie wiem jakie masz możliwości to lepiej kupić w Makro. Ja ją sobie bardzo chwalę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dethy pytanie do lunatiki 30.10.05, 20:35 Pieke dzis chyba juz (albo dopiero) z 8 chlebek i wychodza mi one coraz smaczniejsze.Pieknie rosna,ale po upieczeniu boki zostaja wysokie,a srodek sie zapada :( Juz nie mam pomyslu co zrobic,aby tak sie nie dzialo.Probowalam na roznych programach,ale na wszystkich jest tak samo.Poradz dobra kobieto,bo juz mi rece opadaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze IP: *.acn.waw.pl 24.10.05, 21:03 Straszna szkoda, ze zlikwidowano forum o pieczéeniu chleba w Gazecie (podobno bylo prywatne i zalozyciele zlikwidowali). Na nowym, do ktorego ktos tu podaje napiary, NIC nie ma. A bylo takie fajne forum... :(( Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Jak to nic nie ma?Ale będzie. 24.10.05, 21:09 Spokojnie - przechodzą na nowy serwer. To tylko przerwa techniczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Jak to nic nie ma?Ale będzie. IP: *.acn.waw.pl 25.10.05, 00:02 Bylam tam wielokrotnie, kiedy strona dzialala. Rzecz w tym, ze nic tam nie ma i niewiele sie dzieje. Wielka szkoda, ze bogactwo podforum o pieczniu chleba zniknelo bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plik Re: Jak to nic nie ma?Ale będzie. IP: *.caribsurf.com 25.10.05, 01:12 Nie siej defetyzmu. Wyświetla się komunikat o przerwie technicznej spowodowanej przenoszeniem forum na szybszy serwer. Popraw sobie w przeglądarce poziom zabezpieczeń to i Tobie się objawi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Jak to nic nie ma?Ale będzie. IP: *.acn.waw.pl 27.10.05, 16:43 Mowie, ze tam BYLAM i forum jest BARDZO UBOGIE w porownaniu z tym, ktore zniknelo bepowrotnie. Nowe ma wiele "podforow", tyle ze pustych. I malo kto tam zaglada. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Do mi 27.10.05, 19:25 Gość portalu: mi napisał(a): > Mowie, ze tam BYLAM i forum jest BARDZO UBOGIE w porownaniu z tym, ktore > zniknelo bepowrotnie. Nowe ma wiele "podforow", tyle ze pustych. I malo kto tam > > zaglada. W imieniu administracji Domowego bardzo dziękuję za ocenę forum i docenienie naszej pracy. I chciałam się spytać czy zamieściłaś tam choć jeden przepis?I czy wiesz że forum tworzą forumowicze a nie admini?No chyba że się chce na gotowe przyjść to proszę bardzo,ale od tego są inne miejsca w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Do mi 27.10.05, 20:56 Nic dziwnego. To tak jak w domu: kiedy sie posprzata, pouklada na miejsce, mieszkanie wydaje sie puste. To na gazecie bylo obszerne, ale chaotyczne. A wspolpracowac trzeba... Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka To ja też podziękuję, co MI tam. 28.10.05, 13:03 Faktycznie chwilowo jest przerwa techniczna, ale jakoś nie przypominam sobie, żeby obecne forum było uboższe od tego, co zostało zamknięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Do mi IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 16:23 Moje przeslanie jest stale i jednoznaczne: OGROMNA SZKODA ze ktos zlikwidowal forum z tysiacami wypowiedzi. Skasowal je jednym kliknieciem myszy. :( Ten "ktos" to chyba byla ktoras z Was... Szkoda i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: spokojnie 28.10.05, 16:32 Forum obroni sie samo, miejmy nadzieje niedlugo. Mimo wszystko, zacznijmy od tego, ze bylo to forum prywatne. Juz to wiele wyjasnia. Najwazniejsze jednak, ze forum, co byc moze jednak nie jest jasne, istnieje. Jest przerwa techniczna. Badzmy cierpliwi i wdzieczni innym, za to, co robia. Robia to glownie dla innych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: spokojnie IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 20:39 Jasne. Jak tysiace ludzi wystukaja od nowa tysiace postow to bedzie jak nowe. Tamto sie podobno wyczerpalo, bo powtarzaly sie watki, wiec zostalo zlikwidowane. W nowym, oczywiscie, nic sie nie bedzie powtarzac. No i miejmy nadzieje, ze nowi - starzy wlasciciele sie nie znudza i nie zlikwiduja... Ehhhh, szkoda gadac. Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 a ja sie zawiodlam ... 28.10.05, 20:52 na maszynie do chleba. kupilam niemieckiej firmy AFK uzywana. upieklam juz 5 chlebow i niestety, nie jest tak jak sobie to wyobrazalam 1) maszyna nie zagniecie dobrze ciasta, zreszta jak moglam sie ludzic, ze takie jedno wiertlo cos zdziala, a po 2) to nawet jak nastawie funkcje ciemna skorka to wychodzi prawie biala :-( a moze to ta maszyna jest nie calkie sprawna? jak jest z waszymi maszynami? dobrze zagniata ciasto? czy "dzialaj" te funkcje przyrumienienia skorki? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 24.10.05, 21:09 Podobno ma byc. Juz dzialalo, ale byly problemy z otwieraniem sie stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenka Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze IP: *.sm-rozstaje.pl 26.10.05, 20:28 Ja mam Clatronica i choc z poczatku bylas sceptyczna to faktycznie chleb jest super - moze i wychodzi drozszy niz kupiony ale satysfakcja tez sie liczy. Nie robilam jeszcze samodzielnie, ale z gotowych mieszanek - sa do kupienia w wiekszych sklepach lub do zamowienia przez internet (wole nie podawac adresu strony) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 26.10.05, 20:52 Pewnie, że wychodzi Ci drożej i to znacznie skoro używasz kupnych mieszanek. Robiony własnoręcznie jest o wiele tańszy od tego co w handlu no i bezapelacyjnie zdrowszy. A dajesz do niego co sobie chcesz. Właśnie piecze mi się chleb pszenno-żytni z dodatkiem dyni, pestek z dyni i na pozostałości soku z sałatki ogórkowo, pomidorowo kapuścianej. Żadna mieszanka tego mi nie da co własna wyobraźnia. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 27.10.05, 11:12 A przepis jest gdzies dostepny? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Już jest ;-) 27.10.05, 12:21 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=31071464 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dethy Re: Już jest ;-)przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 23:01 ba_nita rzuc jeszcze jakims przepisem,bo mam juz moja machine i bede namietnie piec.Juz nastawilam skladniki i zobacze co z tego wyjdzie.Szwagierka dala mi przepis na chleb pszenny z 0,5kg maki i 5dkg drozdzy.W instrukcji natomiast jest przepis tez na 0,5kg maki,ale tylko na 1,1dkg drozdzy!! Jak to jest z tymi proporcjami?? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Już jest ;-)przepis 27.10.05, 23:40 Moje chleby: mojegotowanie.onet.pl/16786,ksiazka_przepis.html mojegotowanie.onet.pl/16534,ksiazka_przepis.html mojegotowanie.onet.pl/16157,ksiazka_przepis.html mojegotowanie.onet.pl/16141,ksiazka_przepis.html mojegotowanie.onet.pl/16052,ksiazka_przepis.html mojegotowanie.onet.pl/15988,ksiazka_przepis.html mojegotowanie.onet.pl/15936,ksiazka_przepis.html Na początek chyba wystarczy. Wszystkie pieczone w maszynie i większość na jasnej skórce, bo taka żońcina mania.;-) Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piek Re: Już jest ;-)przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 00:01 zajrzyj na forum cincin,duzo fajnych przepisów: sys21.de/viewforum.php?f=7 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Już jest ;-)przepis 28.10.05, 11:08 Na 500 g maki daje sie 25 g swiezych drozdzy. Praktyka mowi, ze mozna dac polowe, a nawet 1/3. Ja robilam to stopniowo, gdyz nie moglam sie przekonac. Teraz daje 8 g sweizych drozdzy na 500 g maki. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne z drozdzami roznie bywa 28.10.05, 17:25 moja maszynka poleca suche, wiec takie dostaje ale ilosc do chlebka tradycyjnego, 2 funty, oscyluje pomiedzy 2 a 5 lyzeczek, w zaleznosci od rodzaju skladnikow i tego, jak szybko ma chlebek byc gotowy te, z dodatkiem maslanki lub maki z pelnego przemialu, chca okolo 3 lyzeczek chleby, wypiekane w cyklu rapid, gdzie nie ma podwojnego mieszania i czasu na wyrastanie i chlebek robi sie 1 godzine chca 5 lyzeczek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz mieszanki.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 06:21 www.mieszanki.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dethy Re: mieszanki.pl 30.10.05, 20:36 Gość portalu: tomasz napisał(a): > www.mieszanki.pl Fajna strona i atrakcyjne mieszanki,ale wcale to nie wychodzi tanio,zwazywszy,ze trza jeszcze koszt wysylki doliczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 17.11.05, 10:24 Czytam ,gdyż coraz większa mnie ochota bierze na taka maszynę ! A szczególnie, że święta za pasem! Niestety- forum o pieczeniu chleba juz nie ma. Ciekawa jestem jak się robi zakwas. A jeśli nie zakwas to czy piecze się na zwykłych drożdzach? I czy taka maszyna sie opłaca? Czy ktoś moze robił symulacje ile kosztuje bochenek chleba wypieczony takim domowym sposobem. I jeszcze jedno. Czy można wieczorem wrzucic składniki i rano ( po obudzeniu się) mieć świeży chlebek? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Jest forum: 17.11.05, 10:37 domowe.forumer.pl/ Piekę i na drożdżach i na zakwasie. Częściej na drożdżach. Biorąc pod uwagę, że (przynajmniej u mnie) w tej chwili 500g bochenek "bylechleba z byleczym" kosztuje około 90 gr. i znika w ciągu jednego dnia, za to ten upieczony w domu tak syci, że 3 dni to żaden rekord (nie wspomnę o tym, że o wiele dłużej zachowuje świeżość) - wychodzi taniej. Chyba, że używasz gotowych mieszanek - dla mnie są nie do przyjęcia. W dodatku (jeśli używasz) resztę chleba zostawiasz do wysuszenia, przekręcasz przez maszynkę i masz coś o wiele lepszego od tartej bułki ze sklepu, bo bez polepszaczy a za to z ziarnami i innymi dodatkami obecnymi w wypieczonym domowo chlebie. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re:Jest forum: 17.11.05, 10:46 Dzięki z odpowiedz! Gotowe mieszanki nie wczodza w grę, to za drogie:). Chodzi mi o najzwyklejszy chleb, bez dodatków. Bo taki lubią moi domownicy. U mnie kosztuje 1 zł 60 gr. Kupno najtańszej (no może nie najtańszej) maszyny (takiej z 2 mieszadłami) byłoby dla mnie super, gdyż często piekę drożdzowe ciasta i robię pizze. A to wszystko mozna robić w takiej maszynie. Zreszta mój synek uwielbia piec:), co niewątpliwie by mu pomogło w "zabawie":) Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re:Jest forum: 17.11.05, 11:10 Forum ok! ale chodzi mi o przepis na zwykły chlebek, a tam tylko takie smakowo- przyprawowe. Tak się zachęciłam, ze jutro do media markt podjadę :))) obejrzeć te cuda. Te cisto na pizze :) itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Jest forum: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 11:14 Przejżyj net najpierw i wybierz model,a potem podzwoń gdzie maja taką ,jak sobie upatrzyłaś. W pojedynczych sklepach sa 2 góra 3 rodzaje,bo to jeszcze niespejalnie chodliwy towar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Jest forum: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 11:19 przejrzyj oczywiście:))),za długo juz dzis przy kompie pracuję, na mózg mi się rzuciło. Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re:Jest forum: 17.11.05, 11:24 a masz może przepis na taki zwykły...chlebek?:)? co do maszyn...to nie może kosztowac więcej niz 300 zł, clatronika mi sie podobają..są własnie około 300 zł..z dwoma mieszadłami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Jest forum: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 11:32 Zwykły tzn. jaki? Najzwyklejszy-taki bułkowy-500g mąka pszenna(najlepiej chlebowa tzn.numer powyzej 650), 300ml woda,sól,pół op.drozdzy instant(albo odpowiednio więcej zwykłych)- ja uzywam instant,ciut cukru(niekoniecznie) a jeśli chodzi ci o taki typu baltonowski to wstukam wieczorem,teraz musze popracować poza biurem:) Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re:Jest forum: 17.11.05, 11:34 Dzięki, własnie chodzi mi o taki baltonowski:)!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re:Jest forum: 17.11.05, 14:44 Właśnie dostałam wiadomość, że przyszła maszyna, którą wczoraj (!!!) zamówiłam na www.mieszanki.pl! Lecę do domu, obejrzeć to cudo i ,oczywiśćie, wypróbować!A ponieważ od jutra mam urlop - mam mnóstwo czasu na eksperymentowanie.... Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 do momas ! 17.11.05, 16:17 No to licze na Twoje opinie bardzo!!!!! Ciekawe jaką kupłaś.. Udanych wypieków!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: do momas ! 21.11.05, 11:00 Kupiłam model BBA 2867. Zamówienie zostało zrealizowane w tempie ekspresowym. Dorzucili mi jeszcze gotową mieszankę chleba. Pierwsze pieczenie - mieszanka. Smakowo ok, wygląd gorzej, bo nie nabrałam jeszcze wprawy z wyjmowaniem mieszadeł... Drugi piekłam taki "baltonowski" - podobny przepis do tego co podał/a "g". Ja miałam suchy zakwas (kupiony w sklepie ze zdrową żywnością. Smakowo wyszło bardzo dobrze, tak, że nbie zdążyłam sprawdzić jak długo trzyma świeżość, bo chlebek poszedł w mig. Wyrobiałam ciasto na placek drożdżowy. (Piekłam w piekarniku.) Zadowolona jestem z zakupu.! Swietna sprawa... Tyle tylko, że dzisiaj na stronie mieszanki.pl nie znalazłam tego modelu. A miałam zamówić go swojej znajomej, która obserwowała moje poczynania (a właściwie poczynania maszyny) i też zapałała chęcią posiadania takiego cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Jest forum: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:27 chleb "baltonowskopodobny" 500g mąki-30%-50% żytniej chlebowej,reszta pszennej chlebowej 300ml wody-wodę można w całości albo częściowo zastapić mlekiem łyżeczka soli,trochę cukru(niekoniecznie),łyżka oleju(niekonicznie) opakowanie drożdży instant(lub odpowiednio więcej świeżych) Dużo lepszy jest,gdy makę żytnią dodasz w postaci zakwaszonej-musisz najpierw wyhodować zakwas(woda + maka zytnia)-szczegóły pomijam, bo jest dokładnie opisane na forach chlebowych.Wtedy nie dodaje się drozdży. Można też zrobić wersję pośrednią tzn.kupić i dodać "suchy kwas piekarniczy"- widziałam w sklepach ze zdrową żywnoscią.W tej wersji dodajesz i kwas(proporcje bedą na opakowaniu) i drożdze. Makę żytnią chlebową cięzko dostać:(-ja kupuję na bazarku,można spróbować w piekarni,czasami sie zlitują i sprzedadzą.Podobnie z pszenną chlebową-można zamiast chlebowej użyć bułkowej(nr.650)-bywa w marketach(tania,ponizej 1 zł za kg) Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Jest forum: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 20:32 Do poczytania w wolnych chwilach: sys21.de/viewforum.php?f=7&sid=d5b490ae41d29d6049a57e1826db2e29 www.chleb.info.pl/ Naprawdę warto ,bo to kopalnie wiedzy o pieczeniu chleba Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re:Jest forum: 17.11.05, 22:15 No no...przeraziłam się nie na żarty!!!! Spróbuje na razie upiec chleb własnoręcznie.... bez użycia maszyny. Pracowicie to wygląda. Nawet jeśli robione w maszynie. A i składniki trudno - jak piszecie- dostępne. . Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re:Jest forum: 18.11.05, 09:54 Pracowicie? Zalezy jak chcesz robic. Za mnie robi wszystko maszyna, lacznie z pieczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 10:45 Z tym chlebkiem na rano to trudniejsza sprawa-jest mozliwość zaprogramowania timera,ale: -albo ustawiasz koniec pieczenia na godz.,o której wstajecie,ale wtedy jest gorący i trzeba odczekać. -albo pieczenie kończy się wcześniej,wtedy chleb masz wystudzony ,ale niestety mokry.Po upieczeniu trzeba niestety chleb dosc szybko wyjąc z foremki,zeby odparował.A jak śpicie sam z foremki nie wyjdzie:( Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re: maszyna do chleba-poradzcie prosze 17.11.05, 10:49 Dzięki ..za newsa o pieczeniu na rano chlebka. Akurat wstaję wcześniej niż domownicy. Będę miała czas, żeby wyjąc taki chleb upieczony nad ranem. Dla mnie to dobra wiadomośc! Odpowiedz Link Zgłoś