Dodaj do ulubionych

potrawy w garnku na parze

IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.02, 21:34
No wlasnie, czy gotuje sie w nim tylko jarzyny czy mozna tez mieso? I czy do
garnka daje sie wode czy mozna tez np smazyc cebulke a u gory wrzucic
ziemniaczki? Prosze o jakis konkretny przepis, z gory dziekuje!
Obserwuj wątek
    • Gość: kluba1 Re: potrawy w garnku na parze IP: *.we.client2.attbi.com 26.09.02, 22:50
      Gość portalu: saba napisał(a):

> No wlasnie, czy gotuje sie w nim tylko jarzyny czy mozna tez mieso? I czy do
      > garnka daje sie wode czy mozna tez np smazyc cebulke a u gory wrzucic
      > ziemniaczki? Prosze o jakis konkretny przepis, z gory dziekuje!
      Mieso mozna tez, np. kaczka po szeczuansku ( pierwsza czesc przygotowania)
      powinna byc zrobiona na parze. Aby byla para to potrzebna jest woda lub inny
      plyn np. rosol, wino itp. Nie bardzo rozumiem tego pytania o cebulce i
      ziemniaczkach ? Czy masz garnek wielowarstwowy i chcesz w jednej czesci
      przygotowywac ziemniaki na parze a w drugiej smazyc cebulke ?
      • Gość: saba Re: potrawy w garnku na parze IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.02, 23:26
        Mam garnek z takim jakby sitkiem i na to nakrywka. O tej cebulce na dole i
        ziemniaczkach na gorze przeczytalam w ksiazce kucharskeij ale nijak sobie tego
        nie moge wyobrazic dlatego pytam. Przeciez para wydobywa sie nie tylko z samej
        wody ale z czegos co tez wode zawiera np. cebula, wiec moze na dole mozna ja
        podsmazyc a kartofle gotownae na gorze beda paqchniec ladnie:) Moze o to
        chodzi? Ale poniewaz nie mam zupelnie doswiadczenia z garnkiem na parze, a
        dostalam go w prezencie slubnym, to pytam:)
        Pozdr i czekam na dalsze wskazowki:)
        • Gość: kluba1 Re: potrawy w garnku na parze IP: *.we.client2.attbi.com 27.09.02, 04:42

> Mam garnek z takim jakby sitkiem i na to nakrywka. O tej cebulce na dole i
          > ziemniaczkach na gorze przeczytalam w ksiazce kucharskeij ale nijak sobie
          tego
          > nie moge wyobrazic dlatego pytam. Przeciez para wydobywa sie nie tylko z
          samej
          > wody ale z czegos co tez wode zawiera np. cebula, wiec moze na dole mozna ja
          > podsmazyc a kartofle gotownae na gorze beda paqchniec ladnie:) Moze o to
          > chodzi? Ale poniewaz nie mam zupelnie doswiadczenia z garnkiem na parze, a
          > dostalam go w prezencie slubnym, to pytam:)
          > Pozdr i czekam na dalsze wskazowki:)
          Ten garnek , ktory masz to jest jednak chyba do czego innego. Cebula nie ma
          wystarczajaco wody aby ugotowac na niej ziemniaki, wiesz , ile do ziemniakow
          potrzeba wody. To, co ty masz to zdaje sie jesst do przygotowywania jarzyn na
          parze. Mozesz w ten sposob przydotowywac brokuly, kalafior, fasolke,itd.
          Pamietaj, ze zawsze musi byl wystarczajaco duzo wody w dolnym garnku aby calosc
          sie nieprzypalila ale nie tyle, zeby to, co gotujesz dotykalo wody. Jak
          doprowadzisz wode do wrzenia to zmniejsz ogien. Pod przykrywka bedzie sie w
          dalszym ciagu wytwarzala para i proces gotowania bedzie w dalszym ciagu
          zachodzil. Tak, jak powiedzialam, mozesz dodawac np cytryne do wody gdy
          gotujesz brokuly lub krewetki lub dodac troche wina do wody gdy cos innego
          bedziesz gotowala cos innego, co bedzie dobrze smakowalo przesiakniete aromatem
          wina. Eksperymentuj !! Powodzenia !!
          • Gość: saba Re: potrawy w garnku na parze IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 27.09.02, 10:16
            Hmmm, sama juz nie wiem, to jak wyglada klayczny garnek do gotowania na parze? Serio sie pytam. Ten
            co ja mam jest kupiony w Krakowie, jest produkcji wloskiej....
            Z ta cebula to myslalam. cebulke drobno posiekac, zezlocic, podlac woda i dalej gotowac...bo oczywiscie
            racje masz, ze same "opary" z cebuli miesa i ziemniakow nie ugotuje...chyba musze ten garczek w koncu
            wyprobowac, to wtedy bede mogla powiedziec cos wiecej:)
            Dzieki:)
            Pozdr.
    • ithilhin Re: potrawy w garnku na parze 27.09.02, 00:04
      ja ostanio wlozylam filety z lososia, na ktorego polozylam plasterki cytryny,
      oblozylam brokulami i bylo pieknie i smacznie.
      mysle, ze mozna na pewno gotowac ryby i drob. nie mam pojecia jak inne
      miesa.
      pozdrawiam
      • Gość: olivia60 Re: potrawy w garnku na parze IP: HUPROXY* / 193.178.168.* 27.09.02, 12:05
        Ja zrobilam ostatnio pulpeciki rybne. Zmielilam rybe z porem, marchewka, natka
        i dodalam surowe jajko. Ulepilam z tego kuleczki i ugotowalam na parze.
        rewelacyjne! Moj garnek wyglada tak: Garnek na wode, pierwsze pietro z
        dziurkami, drugie pietro z dziurkami i przykrywka.
        • Gość: saba Re: potrawy w garnku na parze IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 27.09.02, 13:00
          aha, czyli sa garnki z jednym lub z dwoma sitkami, pewnie chodzi o rozgraniczenie warzywa-mieso. Wiec
          juz sie balam a teraz mysle ze moj garnek to tez ten "na pare". Kulki rybne sprobuje, brzmia
          smakowicie:=)
          • kropka8 Re: potrawy w garnku na parze 18.11.02, 20:01

> aha, czyli sa garnki z jednym lub z dwoma sitkami, pewnie chodzi o
            rozgraniczen
            > ie warzywa-mieso. Wiec
            > juz sie balam a teraz mysle ze moj garnek to tez ten "na pare". Kulki rybne
            spr
            > obuje, brzmia
            > smakowicie:=)
            podciagam temat
          • Gość: sabba Re: potrawy w garnku na parze IP: *.dip.t-dialin.net 18.11.02, 23:46
            Juz troche minelo czasu, garczek cieszy sie nadal moja sympatia, choc miesa
            jeszcze nie parzylam w nim. Bezkonkzrencyjne sa pazone oberzynki, uprzednio
            posolone, popieprzone, natarte czosnkiem i sosem sojowym.
            Pozdr.
            • Gość: Senin Re: potrawy w garnku na parze IP: 144.138.125.* 19.11.02, 08:59
              szparagi, bok choy lub kapusta pekinska, brokuly, kalafior
              i inne warzywka mozna wyprobowac. Nie traca z pewnoscia tylu witamin ile w
              gotowaniu. Juz na talerzu mozna to skropic sosem sojowym i olejem sezamowym,
              posypac czyms tam, moze serem, moze przyrzadzic jakis sos z czosnku oliwy i
              ziol jakichs, albo zupelnie swojsko - bulka tarta i maslo

podawalam kiedys przepis na rybe na parze po kantonsku z imbirem - b. latwa (
              watek "ryba pieczona")
              • Gość: kama Re: potrawy w garnku na parze IP: 195.117.68.* 19.11.02, 21:02
                2 lata temu odchudzałam się -z efektem -30 kg. na parze robiłam wszystko
                w garnku woda itylko woda a na sicie wszystko; ziemniaki, kurczak,
                i kopa warzyw , nadają się wszystkie. po ugotowaniu do warzyw można dać
                trochę masła . przed gotowaniem posypuję wszystko jarzynką nie solą.
                pyszne . Jutro zrobię takie jedzonko.męża odchudziłam 20 kg.
                SMACZNEGO
                • Gość: Senin Re: potrawy w garnku na parze IP: *.prem.tmns.net.au 20.11.02, 11:48
                  Gość portalu: kama napisał(a):
                  > przed gotowaniem posypuję wszystko jarzynką nie solą.

S:Ja tez, jarzynka (vegeta)zupelnie wystarczy).

PS.Musze dodawac troche "ump" (goraco, z przytupem/smakiem, bo mam takiego meza
                  ( wymagajacego,kurde, singapurczyka) Oj, wiedza oni, co to dobrze zjesc, ale
                  zona... nawet wysilac sie nie warto, lepiej lezec na tapczannie i ladnie
                  pachniec...
                  bo by dogodzic im gotowaniem...... trudna sprawa,

Niemniej, trawi te warzywka z Vegeta i sosem sojowym na parze OK, byle nie byla
                  to marchewka, bo marchewka mu sie z angielska kuchnia (???? czy jest cos
                  takiego???) kojarzy.
                  • Gość: kropka8 Re: potrawy w garnku na parze IP: 195.205.242.* 31.12.02, 11:02
                    podciagam temat moze jeszcze ktos zna jakies ciekawe przepisy mysle ze po
                    swiateczno-noworocznych rozpustach bedzie bardzo aktualny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka