ela2225 29.10.05, 18:44 Jakie lubicie najbardziej? A jakich dziwnych używacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KiTTy.DK Re: Przyprawy IP: 85.218.155.* 29.10.05, 18:49 Ja najbardziej lubie curry..:) Odpowiedz Link Zgłoś
giga28 Re: Przyprawy 29.10.05, 19:09 Curry, cynamon, papryka słodka, oregano, bazylia, majeranek..... tych najczesciej uzywam .... a i jeszcze VEGETA i JARZYNKA CZERWONA bardzo dobra !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fun Re: Przyprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 20:30 to mam taka propozycje:jak piszecie o swoich ulubionych przyprawach to piszcie z czym je łaczyc.Bo ja np. mam z tym rpblem.Zaczynam od tego ,co pewne: dynia + imbir! doskonale dobrana para! A moze macie pomysl co do marchewki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja do marchewki: sól, cukier, tłuszcz IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 29.10.05, 20:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja flaki+gałka muszkatołowa IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 29.10.05, 20:59 Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Przyprawy 30.10.05, 17:48 do marchewki? imbir czosnek chrzan cytryna nie wszystko jednoczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
ela2225 Re: Przyprawy 29.10.05, 21:09 pieprz cytrynowy a mój mąż pieprz kajeński Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karla Re: Przyprawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:21 sól ziołowa, koperek - wszystko co warzywne bazylia- pomidory, pomidorowa, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mart Re: bakłazany + tymianek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 22:25 bakłazany + tymianek Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Przyprawy 29.10.05, 23:10 cynamon - do kawy zwlaszcza, rowniez do grzanca z piwa lub wina, wtedy w polaczeniu z gozdzikami majeranek, tymianek do zup z jarzyn straczkawych, marynaty do wieprzowiny ktora ma isc na ruszt czosnek - wiekszosc miesc oregano - drob estragon do ryb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cynamonka Re: Przyprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 09:26 A ten cynamon?Wrzucasz do kawy taki w proszku z torebki? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Przyprawy 30.10.05, 15:11 posypuje troszke po wierzchu, niezaleznie czy z dodatkiem mleka czynie albo jak robiew z ekspresu kapanego, nie cisnieniowego to dodaje do szufladki razem z kawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajala Re: Przyprawy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.05, 16:16 Bazylia , bazylia, bazylia uwielbiam. A na drugie moze byc chili. A na deser... bazylia. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Przyprawy 30.10.05, 16:24 czosnek, lubczyk, szczypiorek, seler naciowy, bazylia nienawidzę CYNAMONU, beee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iks Re: Przyprawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 16:54 o to ciekawe:rozwiń watek selera naciowego z ta mieszanka. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Przyprawy 30.10.05, 17:37 Ale to nie mieszanka do jednego garnka. Tak tylko szybciutko wymieniłam co lubię, a czego nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra boaly pieprz,galka muszk. - sos beszamelowy IP: *.chello.pl 30.10.05, 17:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: boaly pieprz,galka muszk. - sos beszamelowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 15:58 a do czego karkuma?/?/ Odpowiedz Link Zgłoś
sikoreczka91 mniam 31.10.05, 17:41 curry do ryżu, zioła prowansalskie, chilli i pieprz do twarożka, cynamon do ryżu z jogurtem i owocami, kminek do chleba lub ciasta na pizzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: mniam IP: *.cust-adsl.tiscali.it 31.10.05, 17:45 Mozecie pokazac mi na zdjeciu .. co to jest IMBIR? Odpowiedz Link Zgłoś
sikoreczka91 Re: mniam 31.10.05, 17:47 Imbir to taki korzeń, można go kupić w całości, ale taniej wychodzi zmielony w torebkach...naprawdę nie wiesz co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: mniam 01.11.05, 16:56 sikoreczka91 napisała: > Imbir to taki korzeń, można go kupić w całości, ale taniej wychodzi zmielony w > torebkach...naprawdę nie wiesz co to jest? Imbir (ang.ginger) tylko w korzeniu, mielony i suszony nie ma takiego aromatu, a wyglada tak: tnij.org/nqa Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: kurkuma: 01.11.05, 16:58 www.pk.linux.gda.pl/przyprawy/kurkuma.html kłamią, że jest prawie nieznana w Europie. Może 20 lat temu ale nie teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: boaly pieprz,galka muszk. - sos beszamelowy 03.11.05, 04:33 kurkuma, zolty proszek o bardzo delikatnym smaku, stosowany glownie dla nadania zoltego koloru, zamiast drogiego precika krokusa, czesto stosowany w kuchni indyjskiej jako dodatek do masali, razem lub osobno. Mozna np uzywac do ryzu, warzyw duszonych, posypac tym jogurt, dodac do ciast (np do drozdzowego - bedzie mialo intensywniejszy kolor), do roznych sosow, mies... Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Przyprawy 31.10.05, 17:50 Bardzo lubie chilli (lubie pikantne i chyba ostatnio jestem fanka kuchni malezyjskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Przyprawy 31.10.05, 17:50 A takich mniej nuklearnych to czosnek, szczypior. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Przyprawy IP: *.chello.pl 01.11.05, 16:51 Używam dużo przypraw w mojej kuchni. Właściwie to nie wyobrażam sobie gotowania bez nich.Kardamon używam do wypieku chleba i do kawy oczywiście.Ma wspaniały zapach.Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Przyprawy 03.11.05, 04:46 A ja uzywam: (nie znam niektorych nazw polskich) sol, czarny pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy, kminek, kumin, sonf/fennel, nasiona selera, slodka papryke, chili czerwone, chili zielone, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, mieta, estragon, lubczyk, szalwia, kolendra liscie suszone, kolendra nasiona, czarnuszka, mak, nasiona sezamu, cynamon, kurkuma, szafran, kardamon zielony, kardamon czarny, anyz,gorczyca biala, mieszanka garam masala, mieszanka tandoori masala, czosnek, szczypior,imbir w korzeniu, tamarynd, savory, gozdzik, galka muszkatalowa... i rozne inne masale domowej roboty, ktorych nazw nie pomne Odpowiedz Link Zgłoś