Dodaj do ulubionych

jak kroić łososia?

04.11.05, 08:27
Za każdym razem mam ten sam problem - od której strony zaczyna się kroić w
plasterki szynkę z wędzonego łososia? Od głowy czy od ogona?
Obserwuj wątek
    • Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 08:29
      od ogona
      • xxwieczna Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 08:40
        dzięki. Jak zrobić żeby zapamiętać do kolejnego razu.
      • ba_nita Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 09:49
        Desi, Desi - nie kroi się pod włos...Nawet własnego męża...;-D Od łebka, od
        łebka...
        • Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 09:56
          bo_nito bo_nito.......nie wiem w jaki on sposob kroi tego lososia. Ja pod
          wlos :). smakuje tak samo.
          • nchyb Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 10:29
            ja też od ogona...
          • ba_nita Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 10:33
            Się uchachałem!!!
            • Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 11:17
              A co Ciebie tak ubawilo, jak moge spytac?
              • xxwieczna Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 12:09
                Przemyslałam sprawę raz jeszcze, przypomniałam sobie poprzednie przygody z
                krojeniem łososia i rady mistrza rybackiego z Półwyspu Helskiego (ale mi się
                zrymowało) i dochodzę do wniosku, że jednak ba_nita ma rację o od łba. Inaczej
                plasterki się bęsą rozpadać i nie da sie ładnie cienko pokroić.
    • yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 12:52
      Tak jak powiedział Ba_nita i Twój mistrz rybacki zdecydowanie od łba ! plasterki
      nie rozpadają się wtedy, bo cięcie idzie w poprzek a nie wzdłuż miomerów
      (mięśnie wyb podzielone są na miomery tworzą - coś jak słoje w drewnie)

Pozdrowionka
      • Gość: S Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 13:00
        A kto kroi w przeg?. Kroje bardzo cienko w zdloz
        • yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 13:07
          osobiście kroję w poprzek, zresztą mięsa raczej ktoimy w poprzek włókien :-)
          • Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 13:26
            losos nie ma wlokien.
            • yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 16:20
              owszem ma - każdy mięsień ma włókna, jednak u ryb są one podzielone na miomery
              • Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 16:56
                Masz ochote bawic sie w chirurga?- wes szklo powiekszajace i oddzielaj
                wlokna od miesnia.
                • yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 23:40
                  nie hihihi :-D
                  poprostu taka jest zasada - mięso plasterkujesz w poprzek włókien :-D

chodzi pewnie o to, aby było bardziej kruche i miękkie - ta zasada jest
                  zwłaszcza ważna jeśli chodzi o sushi (w przypadku ryb) gdyż w przeciwnym wypadku
                  płatek ryby jest twardszy :-D Pozatym schab na kotlety także kroisz w poprzek
                  włókien :-D

Pozdrowionka :-)
      • Gość: Jacek Re: jak kroić łososia? IP: 207.148.162.* 04.11.05, 21:27
        Idz na jakas strone japonska bo oni sa mistrzami w krojeniu ryb (i nie tylko).
        Kroji sie na tzw. 'bias' pod katem. Potrzebny jest tez ostry noz (musi byc
        jak 'brzytwa'. Ci robia prawdziwe sashimi trenuja to latami i nawet dluzej.
        Pzdr
        • yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 23:42
          zgadza się - krojenie ryby na sushi i sashimi to sztuka !
          próbowałem tego pod okiem, może nie mistrza, ale kogoś kto to robi i kto sie
          uczył trochę :-D
    • ampolion Re: jak kroić łososia? 06.11.05, 01:51
      Chyba tak:
      www.ummera.com/Images/slicing.GIF
      www.dlc.fi/~marianna/gourmet/pic/gravlax.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka