xxwieczna 04.11.05, 08:27 Za każdym razem mam ten sam problem - od której strony zaczyna się kroić w plasterki szynkę z wędzonego łososia? Od głowy czy od ogona? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 08:29 od ogona Odpowiedz Link Zgłoś
xxwieczna Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 08:40 dzięki. Jak zrobić żeby zapamiętać do kolejnego razu. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 09:49 Desi, Desi - nie kroi się pod włos...Nawet własnego męża...;-D Od łebka, od łebka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 09:56 bo_nito bo_nito.......nie wiem w jaki on sposob kroi tego lososia. Ja pod wlos :). smakuje tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 11:17 A co Ciebie tak ubawilo, jak moge spytac? Odpowiedz Link Zgłoś
xxwieczna Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 12:09 Przemyslałam sprawę raz jeszcze, przypomniałam sobie poprzednie przygody z krojeniem łososia i rady mistrza rybackiego z Półwyspu Helskiego (ale mi się zrymowało) i dochodzę do wniosku, że jednak ba_nita ma rację o od łba. Inaczej plasterki się bęsą rozpadać i nie da sie ładnie cienko pokroić. Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 12:52 Tak jak powiedział Ba_nita i Twój mistrz rybacki zdecydowanie od łba ! plasterki nie rozpadają się wtedy, bo cięcie idzie w poprzek a nie wzdłuż miomerów (mięśnie wyb podzielone są na miomery tworzą - coś jak słoje w drewnie) Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 13:00 A kto kroi w przeg?. Kroje bardzo cienko w zdloz Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 13:07 osobiście kroję w poprzek, zresztą mięsa raczej ktoimy w poprzek włókien :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 13:26 losos nie ma wlokien. Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 16:20 owszem ma - każdy mięsień ma włókna, jednak u ryb są one podzielone na miomery Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: jak kroić łososia? IP: *.cust-adsl.tiscali.it 04.11.05, 16:56 Masz ochote bawic sie w chirurga?- wes szklo powiekszajace i oddzielaj wlokna od miesnia. Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 23:40 nie hihihi :-D poprostu taka jest zasada - mięso plasterkujesz w poprzek włókien :-D chodzi pewnie o to, aby było bardziej kruche i miękkie - ta zasada jest zwłaszcza ważna jeśli chodzi o sushi (w przypadku ryb) gdyż w przeciwnym wypadku płatek ryby jest twardszy :-D Pozatym schab na kotlety także kroisz w poprzek włókien :-D Pozdrowionka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: jak kroić łososia? IP: 207.148.162.* 04.11.05, 21:27 Idz na jakas strone japonska bo oni sa mistrzami w krojeniu ryb (i nie tylko). Kroji sie na tzw. 'bias' pod katem. Potrzebny jest tez ostry noz (musi byc jak 'brzytwa'. Ci robia prawdziwe sashimi trenuja to latami i nawet dluzej. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko Re: jak kroić łososia? 04.11.05, 23:42 zgadza się - krojenie ryby na sushi i sashimi to sztuka ! próbowałem tego pod okiem, może nie mistrza, ale kogoś kto to robi i kto sie uczył trochę :-D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jak kroić łososia? 06.11.05, 01:51 Chyba tak: www.ummera.com/Images/slicing.GIF www.dlc.fi/~marianna/gourmet/pic/gravlax.gif Odpowiedz Link Zgłoś