Gość: anka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:37 Mam ochote na kuchnie chińska i makaron ryżowy.Podajcie jakiś przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kakui Re: Kuchnia chińska 07.11.05, 22:46 usmazone warzywka (albo mieszanka chinska), sos sojowy, czosnek i co tam chcesz i lubisz, wszystko na patelnie potem dodajesz do srodka makaron ryzowy i czakasz az zmieknie i masz gotowe jedzonko(acha wczesniej dolewasz wody do warzyw zeby makaron mial co wchlonac). no to chyba wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Kuchnia chińska IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 08.11.05, 08:47 namocz makaron ryzowy w bardzo cieplej wodzie przez ok pol godziny i odcedz przed wrzuceniem do warzyw wiele jest sposobow na chinskie makarony jeden z nich to: przesmaz na b. goracym oleju drobno posiekany czosnek, imbir chilli, dodaj jakies mieso pokrojone w cienkie plasterki (kurczak, wieprzowina) smaz ok 3-4 minut dodaj warzywa, najlepiej zielone - fasolka, brokuly, kapusta (niekoniecznie pekinska) mozna troche mlodziutkiej kukurydzy, cebulke dymke/ szczypior skrop obficie sosem sojowym, dodaj oleju sezamowego mozna, nawet nalezy dodac sosu ostrygowego mozna dodac kielki i rozbeltane jajko (usmazyc je mozna osobno) to taki bardzo prosty sposob nie wrzucaj suchego makaronu i nie dolewaj wody do warzyw bo: 1.zrobi sie ciapa 2. warzywa sie rozgotuja zanim makaron zmieknie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karmelowa Re: Kuchnia chińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 09:09 Akurat dziś mam coś w ten deseń na obiad. Zaznaczam, że to jak zwykle coś improwizowanego i nawet nie wiem czy chińskiego, ale tak mi się wydaje ;-) W oliwie, pieprzu cayenne, czosnku, sosie sojowym i odrobinie miodu zamarynowałam piersi kurczaka pokrojone na paski. Wrzucę to mięso na patelnię, dodam pokrojony na cienkie paski por, w słupki marchew, pędy bambusa, odrobinę kukurydzy, grzyby moon, potarty świeży imbir. W razie potrzeby podleję odrobiną bulionu warzywnego. Jak się to wszystko udusi dodam na sam koniec przyrządzony wg przepisu makaron ryżowy (dziś mam wstążki). Wersję można urozmaicać - robiam też z ananasem/ kapustą pekińską/ brokułami, świetnie smakuje też ze zwykłym makaronem lub ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BetsyPetsy Prosty przepis na zupkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 09:13 Ja ostatnio miałam wielką ochotę na zupkę chińską ale nie taką z torebki instant, więc kupiłam mieszankę chińską mrożoną (najlepsza z firmy Chłodek I Mrozek) do gotującej się wody wrzuciłam pokrojone w kawałeczki piersi kurczaka i kostkę rosołową a po 10-15 min wrzuciłam mieszankę (nawet 2) zagotowałam i wyłaączyłam aby nie straciła koloru, dodałam trochę oliwy, przyprawy tj. sos ostrygowy, sos rybny, sos sojowy.Do tego makaron ryżowy albo sojowy pychotka i szybko. Odpowiedz Link Zgłoś