Dodaj do ulubionych

Kuchnia chińska

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.05, 22:37
Mam ochote na kuchnie chińska i makaron ryżowy.Podajcie jakiś przepis.
Obserwuj wątek
    • kakui Re: Kuchnia chińska 07.11.05, 22:46
      usmazone warzywka (albo mieszanka chinska), sos sojowy, czosnek i co tam chcesz
      i lubisz, wszystko na patelnie potem dodajesz do srodka makaron ryzowy i
      czakasz az zmieknie i masz gotowe jedzonko(acha wczesniej dolewasz wody do
      warzyw zeby makaron mial co wchlonac). no to chyba wszystko
      • Gość: senin Re: Kuchnia chińska IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 08.11.05, 08:47
        namocz makaron ryzowy w bardzo cieplej wodzie przez ok pol godziny i odcedz
        przed wrzuceniem do warzyw

wiele jest sposobow na chinskie makarony

jeden z nich to:
        przesmaz na b. goracym oleju drobno posiekany czosnek, imbir chilli, dodaj
        jakies mieso pokrojone w cienkie plasterki (kurczak, wieprzowina)
        smaz ok 3-4 minut
        dodaj warzywa, najlepiej zielone - fasolka, brokuly, kapusta (niekoniecznie
        pekinska) mozna troche mlodziutkiej kukurydzy, cebulke dymke/ szczypior

skrop obficie sosem sojowym, dodaj oleju sezamowego
        mozna, nawet nalezy dodac sosu ostrygowego

mozna dodac kielki
        i rozbeltane jajko (usmazyc je mozna osobno)

to taki bardzo prosty sposob

nie wrzucaj suchego makaronu i nie dolewaj wody do warzyw bo:
        1.zrobi sie ciapa
        2. warzywa sie rozgotuja zanim makaron zmieknie
    • Gość: Karmelowa Re: Kuchnia chińska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 09:09
      Akurat dziś mam coś w ten deseń na obiad. Zaznaczam, że to jak zwykle coś
      improwizowanego i nawet nie wiem czy chińskiego, ale tak mi się wydaje ;-)
      W oliwie, pieprzu cayenne, czosnku, sosie sojowym i odrobinie miodu
      zamarynowałam piersi kurczaka pokrojone na paski. Wrzucę to mięso na patelnię,
      dodam pokrojony na cienkie paski por, w słupki marchew, pędy bambusa, odrobinę
      kukurydzy, grzyby moon, potarty świeży imbir. W razie potrzeby podleję odrobiną
      bulionu warzywnego. Jak się to wszystko udusi dodam na sam koniec przyrządzony
      wg przepisu makaron ryżowy (dziś mam wstążki). Wersję można urozmaicać - robiam
      też z ananasem/ kapustą pekińską/ brokułami, świetnie smakuje też ze zwykłym
      makaronem lub ryżem.
    • Gość: BetsyPetsy Prosty przepis na zupkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 09:13
      Ja ostatnio miałam wielką ochotę na zupkę chińską ale nie taką z torebki
      instant, więc kupiłam mieszankę chińską mrożoną (najlepsza z firmy Chłodek I
      Mrozek) do gotującej się wody wrzuciłam pokrojone w kawałeczki piersi kurczaka
      i kostkę rosołową a po 10-15 min wrzuciłam mieszankę (nawet 2) zagotowałam i
      wyłaączyłam aby nie straciła koloru, dodałam trochę oliwy, przyprawy tj. sos
      ostrygowy, sos rybny, sos sojowy.Do tego makaron ryżowy albo sojowy pychotka i
      szybko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka