Dodaj do ulubionych

peklowanie czy zdrowe?

IP: *.aster.pl 11.11.05, 23:13
Czy peklowanie potraw jest zdrowe? Tak sie wlasnie zaczelam zastanawiac jak
przeczytalam, ze wstrzykujecie saletre w mieso. Czym sie to rozni od
kupowania szynki w sklepie? TYylko nie napadajcie na mnie, bo ja chcialabym
sie dowiedziec na powaznie.
pozdrawiam,
Ania
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: peklowanie czy zdrowe? 11.11.05, 23:19
      Peklowaniem nazywamy konserwowanie mięsa solą kuchenną z dodatkiem azotynu
      sodu. W handlu mieszania ta występuje pod nazwą peklosoli.

Jej stosowanie jest bezpieczne, ponieważ przedawkowanie objawia się jedynie, w
      sposób wyraźny, zbyt słonym smakiem produktu. Peklowanie jest najstarszym
      zabiegiem technologicznym stosowanym w przetwórstwie rybnym i mięsnym. Zabieg
      ten powoduje, że mięso po ugotowaniu, pieczeniu i wędzeniu ma trwałą, różową
      barwę oraz specyficzny smak. Peklowanie zabezpiecza również przed rozwojem
      bakterii chorobotwórczych.
      Więcej na stronie:
      serwis-restauratorski.gastrona.pl/art/article_5060.php
      • jacek1f nie peklujesz? Nie jedziesz! ...:-) n/t 11.11.05, 23:23
      • Gość: Ania do banita IP: *.aster.pl 13.11.05, 01:59
        Dzieki za odpowiedz;)
        pozdrawiam,
        A
    • Gość: Ja Re: peklowanie czy zdrowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 20:39
      Saletra (azotan sodu) jest niezdrowa. Zywnosc bywa zanieczyszczona azotynami z
      nawozow sztucznych. Witamina C ogranicza szkodliwe dzialanie azotynow. Czytalem
      ze przemysl spozywczy stosuje saletre lacznie z witamina, a i to coraz rzadziej.
    • Gość: zadumana Re: peklowanie czy zdrowe? IP: 213.17.230.* 20.12.05, 09:52
      Ja od mamy i babci zawsze słyszałam, ze saletra jest niezdrowa. Były to
      tradycyjne uwagi podczas przygotowywania szynki na wielkanoc, połączone z
      rozważaniami ile jej dać, żeby nie było za dużo, ale skutecznie.
      Ilość wszelakiej chemii jaka jest wtłaczana teraz do wędlin fabrycznie jest tak
      przytłaczająca, że problem tej nieszczęsnej saletry jawi się jak niegroźny
      margines i takim chyba pozostaje.
    • Gość: g Re: peklowanie czy zdrowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 10:07
      www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165
      • Gość: wini3 Re: peklowanie czy zdrowe? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.05, 14:29
        Nie dodaję już saletry od czasu kiedy jeszcze w spółdzielni wędliniarskiej
        sypnęło się pracownikowi za dużo i zmarło dziecko po zjedzeniu kiełbasy/ dawno
        temu ale pamięta się przypadek/.
        Poza tym mój syn używał saletry aż spalił brwi, rzęsy i zwęglił paznokcie.
        Peklowane mięso nie ma już tego kolorku różowego ale smak został a wiem że nie
        truję nikogo. Wystarczy to co jadamy w kupowanej wędlinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka