georgiab 15.11.05, 22:06 Mam pytanie jak zagescic zupe i jeszcze jedna jak zrobic dobry gulasz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ks40 Re: robienie gulaszu 16.11.05, 11:09 Zupę możesz zagęścić mąką rozbełtaną w śmietanie, zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Ale możesz też zmiksować włoszczyznę i będziesz miała zupę zagęszczoną w sposób naturalny, mniej ciężkostrawną i kaloryczną. Wczoraj robiłam tak ogórkową, na koniec podlałam nieco samej śmietany (bez mąki)i była pyszna. Inna opcja to zasmażka z tłuszczu i mąki. Mieszasz to z odrobiną zupy żeby nie było grudek i też do garnka. Gulasz - wołowinę (wg mnie najlepsza jest pręga bez kości)kroisz na kawałki. Osmażasz na patelni, wrzucasz do garnka, dodajesz podsmażoną na tym samym tłuszczu cebulkę i do garnka. Podlewasz to wodą, czerwonym winem, piwem lub bulionem. Dodajesz listek laurowy, ziele angielskie, może być majeranek. Dusisz do miękkości mięsa. Sos można zaciągnąć mąką rozmieszaną w wodzie lub śmietanie. Jeszcze lepszy jest gulasz robiony w szybkowarze bo mięso nie goatuje się zbyt długo i zachowuje kruchość. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: robienie gulaszu 16.11.05, 11:29 a dobry gulasz można zagęścić dodając do środka pokruszoną kromkę razowego chleba Odpowiedz Link Zgłoś
zonaniezona1 Re: robienie gulaszu 16.11.05, 11:41 Ja jescze wzorem Węgrów dodaję do usmażonej cebulki -na minutke - jedną łyżeczke papryki słodkiej i podsmażam. Na koniec dodaję łyżeczke koncentratu pomidorowego. Nie dodaję śmietany. Odpowiedz Link Zgłoś
patyska gulasz 16.11.05, 11:45 ja ostatnio oszalalam na punkcie gulaszu "wegierskiego": wolowine kroje w kostke, obtaczam w mace i obsmazam na smalcu. na smalcu przesmazam pokrojona w kostke cebule i pare przecisnietych zabkow czosnku, zdejmuje z ognia, wsypuje troche papryki ostrej i slodkiej, dodaje do miesa i razem dusze z odrobina wody i suszonym grzybkiem. po chwili dorzucam kminek mielony, majeranek i sol, a jak miecho zaczyna mieknac ;) pokrojone w kostke papryki, a jak juz jest prawie calkiem miekkie - pokrojone pomidory bez skorki. jak juz wszystko jest do podania to jeszcze ewentualnie dosmaczam. ten gulasz musi byc bardzo gesty, ale nie moze byc zageszczony, wiec jesli doda sie za duzo wody, to trzeba odparowac. cudowny z kopytkami, cudowny na placku ziemniaczanym ;) o ile sie nie myle, to ten przepis wygrzebalam na tym forum ;) ale czyj i kiedy nie pamietam. niestety proporcje na oko, choc oryginalny przepis mial konkretne ilosci (moze: kilo miecha na 3 cebule, na 2 papryki, na 3 pomidory?) Odpowiedz Link Zgłoś