Dodaj do ulubionych

Proste, smaczne ZUPY!!!!!!

IP: proxy / 217.96.36.* 10.10.02, 12:27
Plizz! Jako antytalent kulinarny (podobnie jak mój mężczyzna) odczuwam (y)
potrzebę ugotowania od czasu do czasu ZUPY. Prostej, niewyszukanej, łatwej do
przyrządzenia, zdrowej, pożywnej.
Moja prośba: proooszę o przepisy na coś, co moglibyśmy w miarę szybko,
prosto, zdrowo i smacznie upichcić.
Z góry dziekuję
A
Obserwuj wątek
    • the_ladybird Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! 10.10.02, 13:14
      Najlepiej i najsmaczniej, to jeśli się nie boisz wołowiny/cielęciny, kupić
      trochę np. giczy cielęcej (kość szpikowa, najlepsza!) + kawałek kury ugotować
      zbierając szumy (to coś, co się zbiera na powierzchni zupy) taką specjalną
      dużą, płaską łyżką z dziurami. Ogień/prąd pod zupą nie może być za duży, ot
      tak, żeby troszkę "bulkało" ;), ale jak Ci się mocno zagotuje na tym etapie to
      nic strasznego się nie stanie.

      Jak szumy się trochę przestaną zbierać, dodajesz odrobinę tymianku, kminku
      mielonego, liścia laurowego, parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego,
      szczyptę gałki muszkatołowej (i inne zioła, wg uznania, na początek proponuję
      te, później możesz zacząć eksperymentować).
      To łatwe, bo się tylko dorzuca różności.

      Jak już mięso jest niemalże miękkie, dorzucasz warzywa:
      koniecznie - marchewkę, pieruszkę, seler, por. Możesz je pokroić, albo zetrzeć
      na tarce, jeśli lubisz, jak Ci to pływa w zupie (ja uwielbiam!).
      przyprawy: może być skórka z cytryny (kawałek! i koniecznie sparzony!), natka
      pietruszki (w całości, można ją wtedy łatwo wyciągnąć, jeśli się nie lubi),
      przypieczona cebula. Cebula jest strasznie ważna, nadaje pięknego kolorku, w
      ostateczności może być surowa (nieobrana!!!), ale najlepiej, jak ją opieczesz
      nad gazem, albo na blaszce na kuchence elektrycznej.

      To tzw. zupa baza.

      Zobacz, że to wszystko dalej jest b. łatwe - tylko wyciągasz ze słoiczków i
      wrzucasz do garnka. Jedynie warzywa trzeba obrać, ale z tym to i największy
      antytalent sobie poradzi.

      Później wg uznania - podzielony na różyczki kalafior (+ kminek mielony, w
      przeciwnym wypadku może w ustach zostawać taki metaliczny smak). Nawet, jeśli
      kminku nie lubisz, dodaj go trochę, smak się zrównoważy z zupą a z żołądkiem
      będzie wszystko ok :)
      Masz zupę kalafiorową.

      Umyta i obrana brukselka (tu też trzeba kminku!), będzie brukselkowa.

      No i gotujesz, aż warzywa będą miękkie tak, jak lubisz.

      Aaa! Sól, trzeba dodać soli. Najlepiej tak: dodajesz łyżkę, czekasz parę minut,
      próbujesz i jeśli trzeba, czynności powtarzasz. Czekanie jest konieczne,
      warzywa "piją" sól i nawet, jeśli wyda Ci się, że przesoliłaś, to po paru
      chwilach może się okazać, że trzeba dosolić.



      ps.
      jeśli się boisz wołowiny, gotuj na indyku (wtedy trzeba dać więcej kminku).
      Zupą ugotowaną na kurczaku nie rozgrzejesz się zimą jak należy. Szczególnie,
      jeśli to będzie pomidorówka, kapuśniak czy inna szawiowa :)
      • pseudo_ Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! 10.10.02, 13:32
        ja keidys trafilam w internecie na bardzo ciekawy przepis.Teraz ta zupe robie
        bardzo czesto,latwa i pyszna(o ile ktos lubi szpinak).
        Uwaga,skopiowane z jakiejs strony kulinarnj:
        Zupa szpinakowa
        2 paczki szpinaku mrożonego (50 dag),
        4 kostki rosołowe lub warzywne,
        2 łyżeczki vegety,
        6 ziemniaków (80 dag),
        4 jajka,
        2 ząbki czosnku,
        sok z 1 cytryny,
        1 szklanka gęstej śmietany,
        2 łyżki mąki,
        sól,
        pieprz.

        Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.
        Zagotować w garnku 2 l wody, dodać kostki rosołowe,
        vegetę i ziemniaki. Po 10 min gotowania włożyć szpinak
        i gotować jeszcze 7 - 10 min, aż ziemniaki będą miękkie.
        Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć, wrzucić do zupy na
        5 min przed końcem gotowania. Mąkę wymieszać ze
        śmietaną, dodać do zupy, zagotować i odstawić. Doprawić
        sokiem z cytryny, solą, pieprzem (zupa powinna mieć
        kwaskowy smak). Jajka ugotować na twardo, ostudzić,
        obrać, pokroić na ćwiartki lub posiekać i dodać do zupy.
        • Gość: eLBe Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: *.*.*.* 10.10.02, 13:47
          Jarzyny takie rosołowe (marchew, pietruszka, por, seler, kapusta włoska)
          gotujesz w osolonej wodzie całe lub w dużych kawałkach, żeby później nie
          przeszkadzały. Dodajesz kostkę warzywną, kilka ziaren ziela angielskiego, parę
          listków laurowych, kilkanaście ziaren czarnego pieprzu. Kiedy się podgotują (to
          wywar ma być smaczny, jarzyny już niepotrzebne) dodajesz do gara przekrojone na
          pół świeże flądry (po jednej na osobę) i gotujesz jeszcze ok 15 min. a może
          krócej, trzeba uważać aby się ryba nie rozgotowała. Na koniec zabielasz zupę
          śmietaną i od razu do miski kawał ryby i zalać zupą. Palce lizać!
      • the_ladybird Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! 10.10.02, 13:48
        przykazania:
        1. gotuj pod przykryciem, nie zepsujesz witamin
        2. pieprz mielony syp tuż pod koniec gotowania, zachowa się piękny aromat.
        3. zawsze dodawaj (do wyboru): tymianek, oregano, majeranek...
        4. nie zapomnij o kminku (choć odrobinie)
        5. nigdy nie gotuj kwaśnych zup na kurczaku
        6. zmniejsz ogień, zupa nie może przypominać morza w czasie sztormu
        7. naturalne składniki możesz zastąpić erzatzami (np. mrożonkami), ale zupa nie
        będzie już tak zdrowa
        8. niech Cię nie przeraża stopień skomplikowania przepisu, dojdziesz do
        odrobiny wprawy, będziesz to robić w 5 minut

        i trzy najważniejsze:

        9. słuchaj swojej intuicji (na pewno zapomniałam Ci napisać o całym mnóstwie
        rzeczy)

        10. nie gotuj zła, zupa będzie niesmaczna
        • Gość: emigrantka Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: *.dialin.buffalo.edu 30.10.02, 02:52
          Droga(i) The Ladybird !
          To w tej wiadomosci mialy byc jeszcze TRZY przykazania..


          the_ladybird napisała:

          > przykazania:
          > 1. gotuj pod przykryciem, nie zepsujesz witamin
          > 2. pieprz mielony syp tuż pod koniec gotowania, zachowa
          się piękny aromat.
          > 3. zawsze dodawaj (do wyboru): tymianek, oregano,
          majeranek...
          > 4. nie zapomnij o kminku (choć odrobinie)
          > 5. nigdy nie gotuj kwaśnych zup na kurczaku
          > 6. zmniejsz ogień, zupa nie może przypominać morza w
          czasie sztormu
          > 7. naturalne składniki możesz zastąpić erzatzami (np.
          mrożonkami), ale zupa nie
          >
          > będzie już tak zdrowa
          > 8. niech Cię nie przeraża stopień skomplikowania
          przepisu, dojdziesz do
          > odrobiny wprawy, będziesz to robić w 5 minut
          >
          > i trzy najważniejsze:
          >
          > 9. słuchaj swojej intuicji (na pewno zapomniałam Ci
          napisać o całym mnóstwie
          > rzeczy)
          >
          > 10. nie gotuj zła, zupa będzie niesmaczna
      • melanie Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! 11.10.02, 00:21
        Przy gotowaniu wolowiny dobrze jest zagotowac mieso na duzym ogniu, jak sie
        zagotuje wylaczyc i te pierwsza wode z szumami poprostu zlac. Nastepnie nalac
        zimnej wody i dopiero wtedy gotowac rosol. Jest wtedy klarowny i duzo
        smaczniejszy). Z pierwsza woda zlewa sie trujace zwiazki oprocz szumowin.
        • the_ladybird Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! 16.10.02, 12:14
          melanie napisała:

          > Przy gotowaniu wolowiny dobrze jest zagotowac mieso na duzym ogniu, jak sie
          > zagotuje wylaczyc i te pierwsza wode z szumami poprostu zlac. Nastepnie nalac
          > zimnej wody i dopiero wtedy gotowac rosol. Jest wtedy klarowny i duzo
          > smaczniejszy). Z pierwsza woda zlewa sie trujace zwiazki oprocz szumowin.

          Melanie, nie chcę Cię, broń boże atakować, ale proszę.
          wyjaśnij mi, co za trujące związki wydzielają się z wołowiny przy obgotowywaniu?
          Bo przecież zobacz, z wołowiny robi się i zrazy, i pieczenie, i gulasze i
          tysiące innych potraw, smaży się ją, dusi, a nikomu nie przychodzi wówczas do
          głowy, że trzeba ją obgotować, żeby pozbyć się trucizn.

          Szumy wg mnie też nie są żadną trucizną, niezależnie od gatunku mięsa, jest to
          po prostu ścięte białko, które nawet nie jest niesmaczne, a raczej tylko
          nieestetyczne.

          Kolejna sprawa, ale to już na marginesie: jeśli zupę gotować na niedużym ogniu,
          to nigdy nie będzie mętna, szczególnie po dodatniu warzyw. Pięknie też klaruje
          zupę zwykłe białko :)
    • Gość: bolewora Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 15:20
      Moje propozycje są banalnie proste i pyszne:
      -puszkę groszku zielonego zmiksować razem z zalewą do tego odmierzyć puszkę
      wody ,rosołek w kostce i do gara zagotować, wrzucić serek topiony / smak według
      uznania, ja daje kremowy naturalny/ gotować mieszając aż ser się rozpuści do
      tego groszek ptysiowy albo grzanki.
      - 5 porów / białe części/ pokroić na cienkie plasterki ja robię to na
      szatkownicy bo zdecydowanie szybciej nie skuś się tylko na pory w plasterkach z
      supermarketu bo ja raz z lenistwa tak zrobiłam i była katastrofa bo głodni
      goście czekali a zupa była paskudna. Pory do gara na rozgrzane masełko chwilę
      poddusić dodać 3-4 spore ziemniki w kostkę zalać wodą dodać rosołek i gotować
      do miękkości. Zmiksować oczywiście sól, pieorz i koniecznie gałka
      muszkatułowa.Zaprawić zupę śmietaną z rozbełtanym żółtkiem.Można ją podawać z
      takimi dodatkami jak krem z groszku ale my lubimy do niej tosty z żółtym serem.
      - w garnu gotuje się woda z rosołkiem do tego dorzucam pokrojone w kostkę 4
      ziemniaki 1 dużą marchewkę kawałek selera i dużą cebulę gotuje do miękkości
      oczywiście przyprawiam zdejmuje z gazu i daję pełną garść startego sera żółtego
      zamieszac i zjadać
      Pozrawiam.
    • wierzba_b Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! 15.10.02, 16:45
      Najprostsza z ulubionych - koperkowa...

      2 pęczki koperku
      puszka groszku
      2 kostki rosołowe
      6 ziemniaków
      garść zacierek (gotowe do kupienia w supermarketach)
      1 serek topiony (kiełbaska) ze szczypiorkiem]
      śmietana
      sól, pieprz

      Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać 1,5 litra wody, dorzucić kostki, gotować ok.
      15 minut. Dorzucić posiekany jak najdrobniej koperek, groszek, serek i
      zacierki, gotować jeszcze 5 minut (albo tyle, ile jest napisane na zacierkach).
      Zaprawić śmietaną, w miarę potrzeby dodać sól i pieprz.

      Lubię tę zupę nawet zimą - w zamrażarce już czeka kilka słoiczków siekanego
      koperku...
    • browar4 Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! 17.10.02, 20:04
      Do wrzącej wody wrzuć:
      - Trochę soli
      - trochę pieprzu
      - 10 kg cynamonu
      - 5 gram gówna*
      - srajtaśmo_ makaron
      - Mąka
      - i na deser pająka (tarantulla albo ptasznik a najlepiej czarna wdowa)
      - a i walnij jeszcze jednego bączka do zupy ( dla Wałęsy )
      * składnik wybierz sama





      • Gość: Alicja Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: proxy / 217.96.36.* 18.10.02, 11:09
        browar4 napisał:

        > Do wrzącej wody wrzuć:
        > - Trochę soli
        > - trochę pieprzu
        > - 10 kg cynamonu
        > - 5 gram gówna*
        > - srajtaśmo_ makaron
        > - Mąka
        > - i na deser pająka (tarantulla albo ptasznik a najlepiej czarna wdowa)
        > - a i walnij jeszcze jednego bączka do zupy ( dla Wałęsy )
        > * składnik wybierz sama

        hm, rozumiem, że to Twoja ulubiona zupa? No cóż, z przyczyn oczywistych - nie
        skorzystam z przepisu, ale za to Tobie życzę nieustającego smacznego!
        A
        >
        >
        >
        >
        >
    • Gość: Bambi zupka - krem z porów IP: *.bielsko.dialog.net.pl 17.10.02, 20:18
      Potrzebujesz:
      masełko
      ze 3 pory duże
      pieprz biały
      gałka muszkatołowa
      rosół
      mąka
      3 trójkąciki sera topionego emmentaler

      Zeszklij pokrojoną porę na maśle, potem "zakłóć" mąką.
      Zalej rosołem (może być kostka knorra, jak ci się bardzo nie chce robić
      rosołku... jesli z twoimi umiejętnościami jest tak zle , jak piszesz, to może i
      lepiej... nie przesolisz i tak dalej...) i niech się tak pogotuje chwilkę.
      Potem rozpuść w zupie serki topione.
      Dopraw białym pieprzem i gałka muszkatołową.
      Podawaj z groszkiem ptysiowym albo z grzankami.
    • blum czosnkowa 18.10.02, 17:01
      Zarzuciłam gotowanie zup, ale ta zawsze się udaje:
      czosnkowa!!
      Trzeba obrać ze dwie główki czosnku + kilka ziemniaków. Ziemniaki w kostkę i
      razem z czosnkiem do garnka, wody niezbyt dużo, żeby zupa była gęsta. Gotuj aż
      ziemniaki będą miękkie. Potem zmiksować + sól + biały pieprz i dużo majeranku.
      Pali w gardle i swietnie rozgrzewa.
      A może ma ktoś przepis na zupę Parmentiera - z porów???
      • maigwen Re: czosnkowa 21.10.02, 11:17
        podobny przepis, tylko na zupę dyniową:
        dynia obrana i pokrojona w kostkę, pół główki czosnku (zresztą wg. uznania,
        może być mniej, dodany pod koniec gotowania jeśli jest mało ostry), ziemniaki
        pokrojone w kostkę, kostka rosołowa, łyżka masła, śmietana wg. gustu, pieprz
        (najlepiej biały), sól i dużo świeżó startej gałki muszkatołowej. Kiedy
        ziemniaki zmiękną, do gara wrzucasz dynię i czosnek i gotujesz pod
        przykryciem. Dorzucasz kostke rosołową. Jak się wszystko rozgotuje, miksujesz,
        dodajesz przyprawy i masło, ew. śmietanę. Najlepiej podawac z groszkiem
        ptysiowym albo grzankami.
        Dynię z przepisu można zastąpić dowolnym warzywem - cukinią, kabaczkiem,
        brokułami, szpinakiem, wtedy trzeba poeksperymentować z przyprawami. Zabawa
        jest przednia, a zupy i tak wychodzą pyszne...
        Smacznego!!!
      • Gość: hela Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: proxy 21.10.02, 14:29
        Neapolitanska - Do wrzatku wrzucam 2-3 marchewki i warzywa "rosolowe". Dodaje
        lyzeczke masla. Gdy marchew jest miekka wyjmuje wszystko, rozgniatam widelcem
        marchew i troche pietruszki i selera i wrzucam do wywaru. Odlewam troche wywaru
        i rozpuszczam w nim duzy serek topiony,- najlepiej kremowy. Wlewam i po
        przegotowaniu podaje z groszkiem ptysiowym posypujac zielona pietruszka. Pycha
    • Gość: bronek Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 22.10.02, 09:36
      wodzionka

      stary lub podsuszony chleb pokroic w mala kostke, czosnek rozetrzec - 4 do 6
      zabkow dodac do wody sol i pieprz do smaku oraz lyzke, dwie smalcu (ze
      skwarkami to wersja eksportowa :::)) )
      wszystko zagotowac lub expresowo tylko zalac wrzatkiem, wymieszac, gotowe

      Nie przecze, ze trzeba sie do takiej zupki przekonac ale za to nikt z was nie
      bedzie przeziebiony w zimie oraz poprawi sie sytuacja przewodu pokarmowego

    • Gość: alfred Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: *.bmj.net.pl 22.10.02, 12:01
      Gość portalu: Alicja napisał(a):

      > Plizz! Jako antytalent kulinarny (podobnie jak mój mężczyzna) odczuwam (y)
      > potrzebę ugotowania od czasu do czasu ZUPY. Prostej, niewyszukanej, łatwej
      do
      > przyrządzenia, zdrowej, pożywnej.
      > Moja prośba: proooszę o przepisy na coś, co moglibyśmy w miarę szybko,
      > prosto, zdrowo i smacznie upichcić.
      > Z góry dziekuję
      > A
      Prosiłaś o proste przepisy, a to co dostałaś to ksiażka kucharska dla
      zaawansowanych. Ja proponuję:
      1. Zupa pomidorowa: w 1/2 l wody rozpuścić dowolną kostke rosołową( ja używam
      do tego celu "Rosołu warzywnego Winiary") dolać 1 l soku pomidorowego z
      kartonu. W zasadzie zupa gotowa, trzeba skosztować, ew. doprawić solą i
      szczyptą cukru, dodać ugotowanego ryżu lub makaronu.
      2. Minestrone: suszone warzywa (garść) gotować 15 min. w 1/2 l wody, dodać 1 l
      soku wielowarzywnego z kartonu, dalej jw.
    • Gość: kika Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 23.10.02, 10:32
      skladniki:
      3-4 pory
      2 straki czerwonej papryki
      puszka kukurydzy
      2 filety np. z mintaja
      dwie piersi z kurczaka
      smietana
      przyprawy(pieprz, sol, chili)
      kilka lisci kapusty pekinskiej
      ewentualnie makaron sojowy

      Pory i papryke kroisz i podsmazasz na masle,jak beda szkliste miksujesz na
      gladka mase.Dolewasz wody i gotujesz. Rybke i kurczaka kroisz w kostke, nie za
      mala nie zaduza tak ok. 1cm i wrzucasz do zupki przyprawiasz sola (nieduzo bo
      rybka slona),pieprzem i chili(dosc duzo bo to zupka orientalna, ma byc ostra)na
      koniec dodajesz kukurydze (odsaczona)i kapustke pokrojona w paseczki, troszke
      jeszcze pogotuj i zabiel smietana. Gotowa. Mozna podawac z makaronem sojowym
      ale niekoniecznie. Zareczam zupka pyszna i elegancka, mozna podac na jakas
      kolacje przy swiecach. Kolorek ma tez wykwintny. Smacznego.

      ps. Zupka w ogole to nazywa sie tajska.
      • naturella PYSZNA POMIDOROWA 23.10.02, 17:05
        Cebula, marchewka w kostkę - przysmażyć na maśle, dolać wody, udusić. Następnie
        do tego wrzucić albo pomidory pokrojone w kostkę (w całości! ze skórą i
        środkiem!) albo pomidory z puszki (razem z zalewą), podsmażyć dobre parę minut,
        aż się pomidory rozlecą. Wszystko przelać do gara, wlać wodę (niedużo - zależy
        od ilości pomidorów!), wrzucić kostkę rosołową i przyprawy (bazylia, może być
        oregano - ale niewiele), na końcu można dodać śmietanę lub mleko (dietetycznie!)
        i gotowe. Podawać z ryżem albo z makaronem.

        P.S. Można pomidory zastąpić koncentratem albo przecierem. Ale najważniejsze
        jest to przysmażenie cebulki i marchewki. Im drobniej pokrojona tym lepiej.
    • Gość: Kasiulek Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: 212.191.130.* 25.10.02, 08:45
      Do gotującej się wody wrzuć dwa serki topione pieczarkowe. Kiedy się już
      rozgotują, wrzuć torebkę mrożonego kalafiora i kiedy jest już prawie miękki,
      torebkę mrożonych brokułów. Brokuły nie powinny gotować się dłużej niż 4-5 min,
      bo będą rozciapkane i nieapetyczne (nic gorszego). Późńiej na parę min. przed
      końcem gotowania dodajesz sól, pieprz, łyżeczkę lub pół suszonego tymianku i ze
      dwie łyżki soku z cytryny.
      Zupka jest szybka, zawsze się udaje, no a przede wszystkim pyszneeeeeee
      • Gość: Alicja Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: proxy / 217.96.36.* 28.10.02, 11:01
        Gość portalu: Kasiulek napisał(a):

        > Do gotującej się wody wrzuć dwa serki topione pieczarkowe. Kiedy się już
        > rozgotują, wrzuć torebkę mrożonego kalafiora i kiedy jest już prawie miękki,
        > torebkę mrożonych brokułów. Brokuły nie powinny gotować się dłużej niż 4-5
        min,
        >
        > bo będą rozciapkane i nieapetyczne (nic gorszego). Późńiej na parę min. przed
        > końcem gotowania dodajesz sól, pieprz, łyżeczkę lub pół suszonego tymianku i
        ze
        >
        > dwie łyżki soku z cytryny.
        > Zupka jest szybka, zawsze się udaje, no a przede wszystkim pyszneeeeeee


        Kasiulku, rzeczywiscie przepyszna, aromatyczna zupa! Dziś będzie powtórka, bo
        wyszedł dość duży gar. Nie wiem, jakiej wielkości serki dodajesz - ja dodałam
        jeden średni. A, i świeże warzywa.
        Pozdrawiam -
        A
    • Gość: Grzegorz Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: 213.17.175.* 29.10.02, 11:53
      Kwaśnica góralska ( czyli kapuśniak)
      Przepis na 2 osoby :
      1 kg kiszonej kapysty z beczki
      0,5 kg wędzonych żeberek
      warzywa ( marchewka,seler,pietruszka,por)
      6 średnich ziemniaków
      sól, piprz, liść laurowy, kimnek(szczypta, 1 kostka rosołowa Knorr
      Wszystko oprócz ziemniaków gotowaćokoło 2 godz.. Ziemniaki ugotować oddzielnie
      Smacznego.
      Pozdrawiam
      Grzegorz
    • Gość: Kasia Re: Proste, smaczne ZUPY!!!!!! IP: 195.205.45.* 29.10.02, 18:00
      Trzy spore cebule trzeba pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Zalać 1 litrem
      wody i dodać odpowiednią ilość kostek rosołowych. Gotować 20 minut na małym
      ogniu. Zmiksować. Podawać z grzankami. Lepsze są z bułki pokrojonej w kostkę i
      wysuszonej na patelni z odrobiną masła - jak nie ma czasu i cierpliwości, można
      zrobić po prostu w tosterze. Dodanie na talerzu paru kropel sosu tabasco
      zaostrza smak. Ja jeszcze wrzucam pokrojony w kostkę ser typu brie, można
      starty na tarce żółty. Dobre...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka