Gość: bozka24 IP: *.aster.pl 30.11.05, 23:39 Moje dzieci uwielbiają k.m., ale nie zawsze mi wychodzą, może ktoś coś mi napisze.Dziękuję i czekam. Mięso mielone już w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adas_wandelt mam swój dobry, ze zdjęciami zapisany w Wordzie 01.12.05, 00:16 ewentualnie moge pchnąć mailem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egata pyszne IP: *.aster.pl 01.12.05, 09:53 Mielony, choć uważany za coś gorszego tzw. przegląd tygodnia powinien być zrobiony z odpowiedniego mięsa. Kupne mielone rzadko jest smaczne (+ ta niepewność co zmielono). Najlepiej poświęcić się i zmielić samemu -wtedy efekt spełni nasze oczekiwania. Najlepsza jest łopatka lub karkówka wieprzowa. Można kupić też okrawki róznych mięs (po kawałku karkówki, łopatki+ 1/5 wołowego jak ktoś lubi twardsze kotlety). Namoczoną upszednio i odciśniętą bułkę zmielić razem z mięsem, dodać lekko podsmażoną lub zeszkloną cebulę, można także ząbek czosnku.(ja mielę także zeszkloną cebulę-jest smak a cebula nie lata po zębach) Przy wyrabianiu dodaję całe jajka (na 1 kg mięsa 2 lub 3 jak niewielkie),sól, pieprz. J eśli czuję, że po wyrobieniu masa jest zbyt rzadka-dodaję trochę mąki ziemniaczanej (na 1 kg mięsa np. 1 czybatą łyżeczkę). Kotlety nie będą się rozpadać. Jeśli masz zbyt sztywna to dodaję trochę zimnej wody. Obtaczam w bułce tartej, formując niewielkie kotleciki(lepiej się przesmażają). Smaże na niezbyt silnym ogniu-ale tak aby mięso się smażyło a nie dusiło. W drugim poście podam przepis na kotlety pożarskie /frykadelki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egata kotlety pożarskie/frykadelki IP: *.aster.pl 01.12.05, 10:00 Są to kotlety z drobiowego mięsa. Najlepiej użyć udźców z kurczaka. Można już kupić takie bez kości i skóry. Postępujemy jak z mielonymi. Ja do nich nie daję cebuli, tylko 2 ząbki czosnku (na 1 kg mięsa), posiekaną natkę(ok. 1/2 dużego pęczka, zimowej to chyba cały), oczywiście namoczona bułka. Na kotlety pożarskie formować owalne, spłaszczone, a na frykadelki - niewielkie wałeczki. Smażyć obtoczone w bułce tartej jak zwykłe mielone. Sporządzone z udźców będą soczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
revecca Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 00:30 A dlaczego nie wychodzą? ;) Może za bardzo wołowe i za mało tłuste? :) U mnie obowiązkowo bułka wymoczona w wodzie, czasem jeszcze trochę jogurtu lub kwaśnej smietany czy jogurtu i nikt nie narzeka. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tebaska Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 00:51 Tutaj masz krok po kroku: www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=81 Odpowiedz Link Zgłoś
multiaga Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 07:03 Ja dodaję surowe pieczarki starte na tarce w drobniutkie wiórki i cebulkę wcześniej przesmażoną na oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
hgl Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 09:03 Dodaję: -dużo drobno posiekanej cebuli albo dużo drobno posiekanej kapusty. Są wtedy bardzo soczyste. Odpowiedz Link Zgłoś
hgl Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 09:07 i jeszcze jedno. Po zdjęciu z patelni wkładam je do garnka i nakrywam pokrywką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi IP: *.kolonianet.pl 01.12.05, 09:55 Cały sekret w mięsie. Kupne mielone to jak chodzenie po polu minowym, lepiej nie ryzykować. Domowe mielone może być za chude,ja wtedy trochę słoniny dodaję. A mielone z drobiu nazywały się pożarskie, pamiętacie? Pewnie dalej się tak nazywają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 10:02 Robie podobnie jak z przepisu egaty. Z tym, że ja nie panieruje w bułce. I zawsze zgodnie z sekretem babcinej kuchni na czubku noża dodaję sodki oczyszczanej co daje im pulchność. I zawsze z łopatki lub karczku lub mieszane. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 10:37 Ja podsuwam radę co do smażenia mielonych, używam smalcu a nie oleju, są wtedy naprawdę smaczne, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś