Dodaj do ulubionych

Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepis??

IP: *.aster.pl 30.11.05, 23:39
Moje dzieci uwielbiają k.m., ale nie zawsze mi wychodzą, może ktoś coś mi
napisze.Dziękuję i czekam. Mięso mielone już w lodówce.
Obserwuj wątek
    • adas_wandelt mam swój dobry, ze zdjęciami zapisany w Wordzie 01.12.05, 00:16
      ewentualnie moge pchnąć mailem...
      • Gość: egata pyszne IP: *.aster.pl 01.12.05, 09:53
        Mielony, choć uważany za coś gorszego tzw. przegląd tygodnia powinien być
        zrobiony z odpowiedniego mięsa.
        Kupne mielone rzadko jest smaczne (+ ta niepewność co zmielono).
        Najlepiej poświęcić się i zmielić samemu -wtedy efekt spełni nasze oczekiwania.

Najlepsza jest łopatka lub karkówka wieprzowa. Można kupić też okrawki róznych
        mięs (po kawałku karkówki, łopatki+ 1/5 wołowego jak ktoś lubi twardsze kotlety).
        Namoczoną upszednio i odciśniętą bułkę zmielić razem z mięsem, dodać lekko
        podsmażoną lub zeszkloną cebulę, można także ząbek czosnku.(ja mielę także
        zeszkloną cebulę-jest smak a cebula nie lata po zębach)

Przy wyrabianiu dodaję całe jajka (na 1 kg mięsa 2 lub 3 jak niewielkie),sól,
        pieprz. J
        eśli czuję, że po wyrobieniu masa jest zbyt rzadka-dodaję trochę mąki
        ziemniaczanej (na 1 kg mięsa np. 1 czybatą łyżeczkę).
        Kotlety nie będą się rozpadać.
        Jeśli masz zbyt sztywna to dodaję trochę zimnej wody.
        Obtaczam w bułce tartej, formując niewielkie kotleciki(lepiej się przesmażają).
        Smaże na niezbyt silnym ogniu-ale tak aby mięso się smażyło a nie dusiło.
        W drugim poście podam przepis na kotlety pożarskie /frykadelki.
        • Gość: egata kotlety pożarskie/frykadelki IP: *.aster.pl 01.12.05, 10:00
          Są to kotlety z drobiowego mięsa.
          Najlepiej użyć udźców z kurczaka. Można już kupić takie bez kości i skóry.
          Postępujemy jak z mielonymi. Ja do nich nie daję cebuli, tylko 2 ząbki czosnku
          (na 1 kg mięsa), posiekaną natkę(ok. 1/2 dużego pęczka, zimowej to chyba cały),
          oczywiście namoczona bułka.
          Na kotlety pożarskie formować owalne, spłaszczone, a na frykadelki - niewielkie
          wałeczki. Smażyć obtoczone w bułce tartej jak zwykłe mielone.

Sporządzone z udźców będą soczyste.
    • revecca Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 00:30
      A dlaczego nie wychodzą? ;)
      Może za bardzo wołowe i za mało tłuste? :)
      U mnie obowiązkowo bułka wymoczona w wodzie, czasem jeszcze trochę jogurtu lub
      kwaśnej smietany czy jogurtu i nikt nie narzeka. ;)
    • tebaska Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 00:51
      Tutaj masz krok po kroku:
      www.kulinaria.pl/artykuly.asp?id=81
    • multiaga Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 07:03
      Ja dodaję surowe pieczarki starte na tarce w drobniutkie wiórki i cebulkę
      wcześniej przesmażoną na oleju.
      • hgl Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 09:03
        Dodaję:
        -dużo drobno posiekanej cebuli
        albo dużo drobno posiekanej kapusty.
        Są wtedy bardzo soczyste.
        • hgl Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 09:07
          i jeszcze jedno. Po zdjęciu z patelni wkładam je do garnka i nakrywam pokrywką.
          • Gość: iś Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi IP: *.kolonianet.pl 01.12.05, 09:55
            Cały sekret w mięsie. Kupne mielone to jak chodzenie po polu minowym, lepiej
            nie ryzykować. Domowe mielone może być za chude,ja wtedy trochę słoniny dodaję.
            A mielone z drobiu nazywały się pożarskie, pamiętacie? Pewnie dalej się tak
            nazywają...
    • Gość: Ola Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 10:02
      Robie podobnie jak z przepisu egaty. Z tym, że ja nie panieruje w bułce. I
      zawsze zgodnie z sekretem babcinej kuchni na czubku noża dodaję sodki
      oczyszczanej co daje im pulchność. I zawsze z łopatki lub karczku lub mieszane.
    • betsypetsy Re: Kotlety mielone!! Kto podeśle mi dobry przepi 01.12.05, 10:37
      Ja podsuwam radę co do smażenia mielonych, używam smalcu a nie oleju, są wtedy
      naprawdę smaczne, polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka