Gość: Małgosia IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 16.10.02, 19:47 Czytam już kilka wątków i zawsze masz ciekawe przypisy, z całego świata. Może masz przepis na jakieś fajne, smaczne, proste i "nie polskie" ciacho? Pozdrowienia Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tessa13 Re: Do Tessy13 17.10.02, 15:34 Huhu, > Czytam już kilka wątków i zawsze masz ciekawe przypisy, z całego świata. Może > masz przepis na jakieś fajne, smaczne, proste i "nie polskie" ciacho? Oje, z ciachem to trochę kiepsko, bo ja nie piekę... Co Ci mogę zaproponować: Z Włoch: - Cantucci (tradycyjne - dość twarde - ciasteczka migdałowe z Toskany) - Ciasto miodowo-orzechowe - Tort Latte Macchiato Z Arabii: - ciasto miodowe Z Australii: - ciasto (prawie już tort) z kremem bananowym Z Francji: - Quiche brzoskwiniowa Z Finlandii: - Maustekakku Napisz, co Ci się podoba, to Ci prześlę przepisy. Ciao Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Do Tessy13 IP: 195.187.102.* 17.10.02, 15:45 Jeśli można się podpiąć pod cudzą prośbę, to ja osobiście bym była zainteresowana tym tortem latte machiatto - szukam ciekawego przepisu na tort imieninowy, możliwie niezbyt słodki. Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Tort Latte Macchiato 17.10.02, 17:22 Huhu Lobelia, dziewczyny, niedobre jesteście! ;-))) > Jeśli można się podpiąć pod cudzą prośbę, Hmmm... Chyba można... > bym była zainteresowana tym tortem latte machiatto - > szukam ciekawego przepisu na tort imieninowy, możliwie > niezbyt słodki. Ten tort naprawdę nie jest za słodki... 500 ml słodkiej śmietany 200 g czekolady o smaku Mocca (jeśli nie dostaniesz, to półgorzkiej) 125 g masła 100 g plus 2 łyżki cukru 2 paczki cukru waniliowego (po 10 g) szczypta soli 2 jajka 100 g mąki 60 g mąki ziemniaczanej albo Mondamin łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml zimnej mocnej (cholernie mocnej!!!) kawy 100 g białej kuwertury (albo białej czekolady) 250 ml śmietany zagrzać (ale nie gotować!!!), 150 g czekolady Mokka połamać na kawałki i mieszając rozpuścić w śmietanie. Ostudzić i na 3 godziny wstawić do lodówki. Nagrzać piekarnik na 200 stopni. Masło, 100 g cukru, paczkę cukru waniliowego i sól utrzeć na puszystą masę. Jajka (jedno po drugim - nie oba na raz) wmieszać w masę, dodać mąkę, mąkę ziemniaczanę (albo Mondamin) i proszek do pieczenia; dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem albo natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (26 cm - no, do takiej normalnej, okrągłej), piec przez 30-35 minut, ostudzić. Cała reszta najlepiej (i najładniej) wyjdzie, jeżeli masz krążek do tortów. Jeśli nie masz, to też nie jest specjalnym problemem, możesz też użyć "tortownicy" (taką, którą można otworzyć... Hmmm, wiesz, o co mi chodzi? www.domgos.netax.pl/ft.html - trzecia od góry). Ciacho skrapiasz zimną kawą, ucierasz na tarce 50 g czekolady (Mokka), łyżkę utartej czekolady odkładasz na bok; resztą posypujesz ciacho. To, co 3 godziny temu wstawiłaś do lodówki, wyjmujesz i jeszcze raz ubijasz na puszystą masę (w robocie albo ubijakiem do piany); nakładasz na ciacho i znów parkujesz na 30 minut w lodówce. Krótko zanim ciacho wyjmiesz z lodówki ubijasz resztę śmietany (250 ml) z drugą paczką cukru waniliowego. Ubita śmietana ląduje na torcie i cała kreacja znów w lodówce. W międzyczasie roztapiasz białą kuwerturę (duży garnek pełny wody - mały garnek z kuwerturą) i smarujesz ją cieniutko najlepiej na marmurowę deseczkę do krojenia (może też być duży płaski talerz) i ostudzasz. Specjalnym szpachtelkiem albo tępym nożem robisz z kuwertury ruloniki. Tymi oraz pozostałą czekoladą posypujesz tort. Zostały jeszcze 2 łyżki curku... ;-) Cukier karamelizujesz (uważaj, bo cukier robi się cholernie gorący i powoduje paskudne poparzenia!) i dwoma widelcami rozciągasz nitki na torcie. Voila! Serdecznie pozdrawiam Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: Dziękuję IP: 195.187.102.* 18.10.02, 09:10 Bardzo dziękuję, podoba mi się ten przepis i na pewno spróbuję zrobić ten tort. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Tort Latte Macchiato IP: 212.69.68.* 18.10.02, 16:08 Hej Tessa, A gdzie ty tak w ogóle mieszkasz? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: Tort Latte Macchiato 18.10.02, 18:04 Huhu Gosia, > A gdzie ty tak w ogóle mieszkasz? Tak w ogóle to ja mieszkam od lat w Berlinie - ale jestem prawdziwą Wrocławianką ;-))) Ciao & pozdrowienia Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Tort Latte Macchiato IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.10.02, 18:29 E, to niedaleko. Zaledwie 6 godzin pociągiem. Byłam w Berlinie w sierpniu. Ja myślałam, że może gdzies na południu albo w jakiej Ameryce. Skąd tyle przypisów ciekawych "egzotycznych" znasz? Ja mało oryginalnie, bo w Warszawie mieszkam. pozdrowienia Gonia Odpowiedz Link Zgłoś
tessa13 Re: Tort Latte Macchiato 18.10.02, 19:26 Huhu jeszcze raz, sorry, że kopiuję, ale jest więcej ciekawskich ;-))) * * * * * * * * * * * * * * * Hallo Olik, > Hej tessa, wielkie dzieki za przepisy. Proszę bardzo! > a tak z ciekawosci. skad masz te przepisy?Jestes z Tunezji??? Nie, ja mieszkam w Niemczech, ale po pierwsze: mój mąż i ja mamy - już dzięki naszym zawodom - znajomych i przyjaciół na każdym kontynencie; po drugie: moja mama ma jeszcze ze studiów kupę znajomych (między innymi z Bliskiego Wschodu i północnych regionów Afryki); po trzecie: ten kucharz, od którego nie mogłabym wyciągnąć jakiegoś przepisu, musi się jeszcze urodzić. ;-))) Z czasem się tego nazbierało. * * * * * * * * * * * * * * * Pozdrawiam & życzę wspaniałego weekendu Tessa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Tort Latte Macchiato IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 19.10.02, 14:52 Kurcze, Tessa dobra jesteś. Ale jak ty to robisz z tymi kucharzami? Pozdrowienia Gonia P.S. Robię dziś Tort Machiatto (wg twojego przepisu). Ale ta smietanka słodka to może być 12%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Do Tessy13 IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 17.10.02, 19:37 Prosze o midowe z Arabii. To z Finlandii tez może byc ciekawe. Możesz przybliżyc mniej więcej co to jest? Małgosia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś