b_a_l_b_i_n_k_a 13.12.05, 12:39 Ja dzisiaj jestem zdecydowanie pro-poultry :-) Czy ktoś z miłych Państwa wie, gdzie i czy w ogóle można w Polsce dostać pulardę lub kapłona. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: Pulardy i kapłony... 13.12.05, 12:41 obawiam sie, ze trzebaby osobiście je no tego: przygotować:) a serio, to nie spotkałam w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Pulardy i kapłony... 13.12.05, 12:41 wg mojej wiedzy popartej rozmowami z osobami zajmującymi się oraz współpracującymi z fermami drobiu, to niestety w PL nie ma tak dobrze :( drzewiej bywały, ale obecnie, przynajmniej w obiegu oficjalnym nie do zdobycia - może jakieś kontakty prywatne?? Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Pulardy i kapłony... 13.12.05, 12:43 Ja tez uważam, że taki drób to nad Wisłą abstrakcja ;-( A czy ktoś z Was jadł i mógłby sią podzielić wrażeniami organoleptycznymi? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Pulardy i kapłony... 13.12.05, 13:29 pularda - młoda kura (od czterech do sześciu miesięcy) utuczona dla celów spożywczych. Zwyczajny, wyrośnięty kurczak i tyle. Nazwa zapomniana. Z kapłonem kłopot bo to wykastrowany kogut i jego się na pewno nie kupi chociazby dlatego, że nawet u zaprzyjaźnionych gospodarzy błąka się jedno takie bydlę i to z cochones.))) Odpowiedz Link Zgłoś
bombeza Re: Pulardy i kapłony... 13.12.05, 14:44 Pularde widziałam ostatnio w galerii mokotow, niestety tylko mrożoną. Wygladala jakby dosyc długo tam leżala. Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Pulardy i kapłony... 13.12.05, 14:45 Hi hi pewnie porządnie juz skruszała :-))) Ale dzięki, może się tam przejadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Umiastów Re: Pulardy i kapłony... IP: *.skynet.net.pl 13.12.05, 16:14 W miejscowości Umiastów pod Warszawą są sprzedawane pieczone kapłony. Są sprzedawane w tamtejszym pałacyku. Miejscowość między trasą poznańską a Babicami. Odpowiedz Link Zgłoś