Dodaj do ulubionych

mała imprezka (na 3 osoby)

15.12.05, 13:31
Mam pilne pytanie i prośbę :
okazało się, że mam jutro na kolacji dwie osoby. Nie mam za dużó czasu, aby
przygotowac jakieś ekstra dania (pracuję do 14, wpadną ok. 17). Prosze
pomóżcie - co mogłabym zrobić tak ekspres? Niestety nie jestem wykwintną
kucharką i szefem kuchni .... Z góry dziekuję za wszystkie rady
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorka Re: mała imprezka (na 3 osoby) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.05, 13:51
      Proponuje sałatke z tuńczyka nie wiem czy jest to coś ekstra ale szybka salatka
      i pyszna

- puszka tunczyka w sosie wlasnym,
      - ser-pokroic w kostke
      - cebula - kostka
      - ugotowany ryz
      - ogorek konserwowy-kostka
      sol, pieprz, ja to robie z jogurtem naturalnym bo w swojej kuchni prawie wogole
      nie używam majonezu
    • multiaga Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 14:22
      Na tej stronie w wątku o faszerowanych ziemniakach podawałam przepis , ostatnio
      robiłam je właśnie gdy mieliśmy gości (takich swojskich) , jest to proste
      danie , bardzo smaczne , dobrze podać do tego np.ogórki kiszone albo pikle lub
      ostro-kwaśna surówkę.

A tutaj link :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=33520121
    • cioccolato_bianco Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 14:47
      1. pomididory z salata i mozarella - ukladasz na talerzu liscie salaty,
      najlepiej male, nastepnie na kazdym z nich plaster pomidora, a na nim plaster
      mozarelli, polewasz niewielka iloscia oliwy z oliwek i posypujesz bazylia i
      oregani w proszku, lub kladziesz swiezy listek bazylii.

2. pomidory faszerowane serkiem wiejskim - bierzesz duze, twarde pomidory,
      odkrajasz 'gorke' i wyjmujesz lyzka miekka czesc pomidora. w osonym naczyniu
      przygotowujesz nadzienie - serek wiejski wymieszany z przyprawami - moga to byc
      bazylia/oregano/ziola prowansalskie/sol i pieprz i nadziewasz tym pomidory
      inna wersja - pomidory nadziane 'farszem' z krewetek lub pasta tunczykowa.

3. zawsze mozna upiec kurczaka przyprawionego szalwia, razem z jablkami
      pokrojonymi w cwiartki i ziemniaczkami

4. szynka pokrojona na duze plastry i nadziana twarozkiem - takim jak ten do
      pomidorow

5. salatka z tunczyka: ryz, ser zolty, tunczyk, cebulka, ogorek kwaszony,
      majonez. moze byc wersja bez ryzu:)

6. spaghetti z pesto

7. zupa krem z pomidorow posypana parmezanem

ech. tyyyyyle rzeczy mozna zrobic!:)
      • justine74 Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 14:54
        Boże drogi - dziękuję Wam!
    • Gość: GP Re: mała imprezka (na 3 osoby) IP: *.crowley.pl 15.12.05, 15:00
      Naleśnikowe mieszki z jabłkami -na deser
      Ze strony www.restaurants.pl
      Naleśniki można usmażyć dzisiaj i jabłka także a jutro podgrzać w piekarniku lub
      mikrofalówce.

s k ł a d n i k i :

Ciasto naleśnikowe:
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1 szklanka mleka
      • 1 jajko
      • 1 łyżka oleju
      • szczypta soli
      • Do smażenia: 2 łyżki oleju lub kawałek słoninki
      • Do wiązania mieszków - wykałaczki lub paseczki skórki pomarańczowej

Masa jabłkowa:
      4 duże jabłka, 1 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie cukru
      waniliowego.
      Przygotuj ciasto naleśnikowe - mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól i olej.
      Miksuj dodając mąkę i mleko, oraz w zależności od potrzeby - 1 -1,5 szklanki
      wody (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Odstaw ciasto na 30 minut.
      Następnie usmaż naleśniki.
      Teraz czas na przygotowanie nadzienia - jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj
      cynamon, cukier i cukier waniliowy i duś na wolnym ogniu 20 min mieszając od
      czasu do czasu.
      Gdy masa jabłeczna będzie gotowa przełóż ją na naleśniki i uformuj mieszki.
      Każdy mieszek zepnij wykałaczką lub zawiąż paskiem skórki pomarańczowej. Posyp
      cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
      • justine74 Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 15:06
        faktycznie nie mogę zapomnieć o deserze ...
        jeszcze jedna prośba : może jeszcze coś szybkiego do podania na ciepło?
        • cioccolato_bianco Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 15:10
          kurczak pieczony byl na szybko - tzn nie trzeba wiele trudu, zeby go
          przygotowac, wstawiasz tylko do piekarnika i czekasz az bedzie gotowy:)

na deser dobry jest tez ananas - nie sa teraz drogie, od 3-4 pln w duzych
          sklepach.

inna wersja deseru to jogurt naturalny z miodem i orzechami.

nalesniki sa mniam.. ale ich zrobienie juz bardziej pracochlonne:(
          • justine74 Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 15:13
            podoba mi się ten pomysł z kurczakiem
            tylko boję się, żeby nic nie przypalić ...
            • justine74 Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 15:51
              jeszcze jedno pytanie goście mają do mnie wpaść koło 16.30.
              Czy podać najpierw kawę/herbatę i ciasto czy lepiej zostawić to na koniec?
              Pozdrawiam wszystkich
              • Gość: ewa Re: mała imprezka (na 3 osoby) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 16:30
                Lepiej najpierw kawke a póżniej konkrety.Możesz też szybko zrobić chili con
                corne,danie pyszne,szybkie i na ciepło.
              • cioccolato_bianco Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 17:21
                na poczatek zaproponuj drinka, sok pomidorowy, albo herbate dla zmarznietych. a
                kawe ze slodkosciami na koniec, po konkretach - deser:)
            • cioccolato_bianco Re: mała imprezka (na 3 osoby) 15.12.05, 17:22
              dasz sobie rade - to nie jest nic skomplikowanego ani pod wzgledem
              przygotowania, ani sprawdzania czy kurczak sie upiekl juz czy nie. a poza tym
              to nie jest drogie danie i wiekszosc ludzi lubi kurczaki, wiec wg ma same
              zalety:)
              • Gość: AnkaK Mój popisowy kurczak IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 16.12.05, 12:47
                Kurczaka pokrój na porcje.Każdą posól,posyp papryką słodką w proszku.Ułóż na
                blasze do pieczenia.Na każdy kawałek kurczaka połóż po kawałku masła lub
                posmaruj gęstą śmietana(będzie miał wtedy bardziej chrupiącą skórkę).Wstaw do
                piekarnika,a pod só(piętro niżej w piekarniku)postaw szerokie naczynie z
                wodą.Piecz ok.40 minut.
                Woda parując da kurczakowi soczystość przy chrupiącej skórce.Życzę smacznego.
    • Gość: ANKA Re: mała imprezka (na 3 osoby) IP: 83.168.96.* 16.12.05, 13:52
      zupka orientalna expres.do 2 litrów bulionu drobiowego gorącego wrzuć paczke
      mrożonki chińskiej i paczke wloszczyzny mrożonej w paseczki .Jak zmiękną warzywa
      wrzuć surowego fileta drobiowego pokrojonego a male kawalki.wlej pół łyżeczki
      sosu sojowego posółpieprz i przyprawa hcińska dopraw do smaku . ja zamiast
      przypraw daje fix knorr do potraw chińskich calą paczke wsypuje i gotuje zupke
      do miekkośći wszytkich skladnikow . zupka prosta szubka i smaczna SMACZNEGO
      • Gość: ANKA Re: mała imprezka (na 3 osoby) IP: 83.168.96.* 16.12.05, 14:02
        zapomniałam o ryży trzeba go wrzucic razem z filetami do garnka i miękki wyjąć
        i zawartość z powrotem do garnka i 5 minutek pogotować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka