stoodent 27.12.05, 12:54 Jak go jeść , kupiłem kilka sztuk na święta a to qchnia prawie że nie jadalne. Macie jakieś pomysły? Ja próbowałem wydobyć te czerwone kuleczki z tego miąszu... smakują mniej więcej jak czerwona porzeczka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corrina_f1 Re: Kaki co to za owoc? 27.12.05, 12:59 Chyba mówisz o granacie ??? Kaki jest pomarańczowe i nie ma w środku żadnych kuleczek czerwonych, wygląda tak images.google.pl/images?q=kaki&hl=pl Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Kaki co to za owoc? 27.12.05, 13:03 z kuleczkami, to granat był Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Kaki co to za owoc? 27.12.05, 13:06 Wygląda dokładnie jak na pierwszym obrazku, więc to jest kaki. Przed chwilą właśnie z żoną skończylismy jeść ostatnią sztukę i właśnie "rozbrajałem" na pojedyńcze kulki.... Cały owoc po obraniu ze skóry był cierpki i niesmaczny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Kaki co to za owoc? IP: *.adsl.proxad.net 28.12.05, 02:03 Moj kolega, ktory przed wielu laty zobaczyl u mnie w domu te owoce, rozesmial sie i zawolal "no prosze, mysmy tym do osiolkow rzucali". W Afryce dlugo mieszkal... Bardzo slodki owoc. Bez wyraznego aromatu. Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Kaki co to za owoc? 27.12.05, 13:08 Na pierwszym obrazku widać że to małe sztuki ja natomiast miałem wielkości "poramańczy", może faktycznie to granat.... Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Kaki co to za owoc? 27.12.05, 13:10 Po mojemu to persimmon (chociaz slyszalam tez okreslenie Sharon Fruit). Ale kaki? Pierwszy raz slysze. Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Re: Kaki co to za owoc? 27.12.05, 13:15 Jak kupowałem na rynku to było napisane drukowanymi: KAKI 2ZŁ SZT Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Kaki co to za owoc? 27.12.05, 13:22 Sprawdzilam i kaki to nazwa tego owocu po japonsku. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kaki co to za owoc? 27.12.05, 17:51 Kaki to takze nazwa wloska... 1 kaki, 2 kaki... Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Kaki co to za owoc? 27.12.05, 13:19 Jeśli wyglądało jak tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28018093&a=32401060 to kaki (persymona,szaron,hebanowiec wschodni lub hurma wschodnia)Niektóre gatunki maja pestki tam gdzie te kreseczki na zdjęciu.Kaki musi być bardzo dojrzałe,inaczej smakuje właśnie cierpko,jak ziemniak surowy. Ale jeśli tych pestek duzo było to granat faktycznie raczej,o tutaj widać kawałek granatu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=28018093&a=30985523 Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Teraz dopiero wiem co jadłem 27.12.05, 13:28 odbezpieczylem granata, zjadłem i żyję. Polecam wszystkim terrorystom - ten granat nie zabija, używajcie takich... Odpowiedz Link Zgłoś
koralka Re: Teraz dopiero wiem co jadłem 27.12.05, 13:32 powracajac do kaki, zeby byl smaczny trzeba wykroic porzadnie srodek, ktory jest cierpki i maczny i nieprzyjemnie klei sie po zebach! Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Teraz dopiero wiem co jadłem 27.12.05, 13:39 Jak owoc jest dojrzały to niczego wykrawać nie trzeba,nic nie jest cierpkie. Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Teraz dopiero wiem co jadłem 27.12.05, 14:33 No jeśli oddzielałeś czerwone kuleczki o smaku przypominającym porzeczki to na bank nie był to kaki vel szaron, a granat. Kaki jest w konsystencji jak mango mniej więcej, w smaku w sumie też bym się skłaniała w tym kierunku. Czy Twój owoc wyglądał po wyjęciu ze skórki tak? : ipi.fi/~hessu/grenadine/grenadine2_small.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent Re: Teraz dopiero wiem co jadłem 27.12.05, 18:00 Dokładnie tak wyglądało po obraniu. Bingo! Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 Re: Teraz dopiero wiem co jadłem 27.12.05, 20:14 >>stoodent 27.12.05, 18:00 + odpowiedz >>Dokładnie tak wyglądało po obraniu. Bingo! No to teraz biegiem do pana co Ci to sprzedał ( albo pani) i powiedz, żeby więcej w błąd ludzi nie wprowadzał. Może mu się kartki pomyliły, ale nie można przeciez sprzedawać granatu jako kaki, którym nie jest :) pzdr PS Posyp "kuleczki" cukrem pudrem albo pudrem z odrobiną waniliowego, powinno być bardziej zjadliwe. Choć być może trafiłeś po prostu na niedojrzałe/przejrzałe (?) owoce. W Egipcie i Tunezji zajadałam się naprawdę słodkimi sztukami :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: stoodent, co ty studiujesz i za ile? 27.12.05, 15:41 Sa 2 rodzaje kaki. Niektorzy twierdza, ze nawet trzy. To dosc twarde, nazywane waniliowym, nie jest najlepsze: moim zdaniem. niektorym smakuje, ale bardzo starannie wybieraja: nie moze byc za malo dojrzale, ani za duzo. Ja lubie to mieciutkie, uciekajace. Bardzo slodkie i pyszne w smaku. No a granat to co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
stoodent WIELKI SZACUN DLA BONZEE 27.12.05, 17:47 "Sprawdzilam i kaki to nazwa tego owocu po japonsku" Tym kolego uratowałeś moją reputację na tym poście, jeszcze raz wielki szacun!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: WIELKI SZACUN DLA BONZEE 27.12.05, 18:58 > Tym kolego uratowałeś moją reputację na tym poście do uslug ;D Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Persimmon/kaki etc. 28.12.05, 00:42 www.innvista.com/health/foods/fruits/persim.htm Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Persimmon/kaki etc. 28.12.05, 00:48 Trudno pomylić z granatem: www.theworldwidegourmet.com/fruits/kaki/kaki.jpg www.rambam.org.il/aviram/pomegrant1.jpg Pierwsze to kaki, drugie to granat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emerald Re: Persimmon/kaki etc. IP: *.wspol.edu.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.05, 14:20 A ja napiszę tylko, że kaki uwielbiam za smak miodowy i konsystencję kleistę z lekka. Mmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś