agab51 16.01.06, 14:04 mam pytanie, z tych najbardziej głupich;-): jak zrobic dobrze zasmażkę (np do zupy), żeby ją zrobić dobrze??? mnie zawsze wychodzą kluchy:-((( pozdrawiam. aga Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: zasmażka? 16.01.06, 14:06 Dać jednakową ilość tłuszczu i mąki a potem trzymać się zasady: gorąca zasmażka do zimnej zupy lub zimna zasmażka do gorącej zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
lolitka251 Re: zasmażka? 16.01.06, 14:11 Dajesz na patelnie albo do malego garnuszka troche masla(tyle zeby zakrylo dno jak sie rozpusci)i czekasz az lekko zaczyna skwierczec.Jak juz sie rozgrzalo dosypujesz troche maki,ale nie za duzo i szybko mieszasz trzepaczka zeby sie kluchy nie zrobily.Bedzie sie robilo coraz gestrze wiec musisz dolac wody i dalej mieszac.Ja zawsze od razu daje do zupy i nie robia sie kluchy.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: zasmażka? 16.01.06, 14:15 Zasmażki w trakcie robienia nie rozcieńcza się wodą. Dlaczego? Bo w zależności od stopnia zbrązowienia zasmażki od siebie się różnią. Smakiem również. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zasmażka? 16.01.06, 14:44 Jeden z tych elementow kuchni polskiej, ktorego w ogole mi nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: zasmażka? IP: *.access.telenet.be 16.01.06, 15:05 Najlepsza rada : nie robic zasmazek . Po co ta zasmazka ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasdumana Re: zasmażka? IP: 213.17.230.* 17.01.06, 09:47 U mnie w rodzinnym domu nigdy nie były dodawane zasmażki do zup. Po co? Myślę, że to element polskiej kuchni, który można spokojnie odrzucić bez większego uszczerbku dla smaku, a nawet wręcz z ogromną korzyścią. Po dodaniu śmietany rozrobionej z odrobiną mąki (jeśli jest to chuda śmietana, która się łatwo zamienia w krupki) smak jest dobry, a łyżka w zupie nie musi stać. Już chyba lepiej użyć tłustej śmietany, a zasmażkę pozostawić do bigosu, czy flaków. Lekka zasmażka może trafić do marchewki, czy marchewki z groszkiem. Ale "lekka", zwłaszcza w zimie, kiedy samymi warzywami jakby trudniej żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zasmażka? 17.01.06, 11:33 Mozna zmiksowac czesc zupy i zagestnic naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: zasmażka? IP: 213.17.230.* 17.01.06, 12:00 Jasne:) Ostatnio jestem wielką zwolenniczką takiego wyjścia. Odkąd mam blender, który wsadzam do garnka, udaje się to bardzo łatwo zrobić. Stosunkowo niewielka ilość śmietany plus rozbite blenderem warzywa i zupa jest świetnie zagęszczona, a każda zupa-krem do zrobienia w jedną chwilę. Taka zupa jest jak najbardziej polska i każda zupa krem także, a wszystko bez zasmażek i tony tłuszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PolskiCukier Re: zasmażka? IP: 80.68.236.* 17.01.06, 12:53 > U mnie w rodzinnym domu nigdy nie były dodawane zasmażki do zup. Nawyki z rodzinnego domu są często nie do wykorzenienia ;) Ja z kolei nawet bigos zaciągam lekko zasmażką, bo tak się robiło u mnie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzatka Re: zasmażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.06, 14:47 Zasmażkę do bigosu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: zasmażka? IP: *.access.telenet.be 17.01.06, 12:32 U mnie zupa jest gesta (polgesta) od warzyw , miesa i cos wniej zawsze jeszcze jest makaron , ryz , ziemniaki no duzo w niej plywa bo to zupa do jedzenia . Jestem zacietym przeciwnikiem miksowania zup dla mnie to morderstwo :-) Sprobujcie zmiksowac frytki z keczupem i cola ... zupa sie niczym nie rozni Raz przetarlam jarzynowa i wiecej tego nie zrobie , zasmazek rowniez . Do Zadumanej Przepraszam , ze znowu cie scigam ale w watku o kremach pisalas o salmonelli zajrzyj tam prosze i odpowiedz mi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: zasmażka? 17.01.06, 13:40 Wystarczy zmiksowac niewielka czesc, nie calosc... Tego tez nie lubie... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Zamiast zasmażki. 17.01.06, 13:44 Można dodać prażoną na suchej patelni mąkę pszenną. Wierzcie lub nie ale smak zupy zaciągniętej taką mąką rozmieszaną nawet z wodą zmienia się radykalnie. Z kolei miksowane warzywa nieodmiennie kojarzą mi się z zupkami "Gerbera" i nie przemawiają do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Zamiast zasmażki. IP: *.access.telenet.be 17.01.06, 13:51 Zamiast prazyc make mozna uprazyc drobno pokrojona cebule i wrzucic do ugotowanej zupy . Bardzo podnosi smak . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak myślę Re: zasmażka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 21:05 Moja mama też robiła zasmażki . Ja , wyeliminowałem je całkowicie i wcale za nimi nie tęsknię . Zupa nie musi mieć takiej konsystencji , żeby łyżka w niej stała . Odpowiedz Link Zgłoś
thorgalla Re: zasmażka? 18.01.06, 21:47 Ja dzisiaj zrobiłam zasmażkę do fasolki po bretońsku.Nie wyobrażam sobie tej potrawy bez tego. Odpowiedz Link Zgłoś