Dodaj do ulubionych

Sos do mięsa

30.01.12, 19:19
Kochane, jak gotujecie sosy ? Chodzi mi o to czym zagęszczacie, czy zasmażką, cz też mąką rozpuszczoną w wodzie czy tez może torebkowe sosy przyrządzacie ? Chodzi mi głównie o sosik do różnych mięs...
Obserwuj wątek
    • erichdaniken Re: Sos do mięsa 30.01.12, 19:30
      zagęszczam mąką albo najczęściej dodaję do sosu cebulkę czy jakieś warzywko w niewielkiej ilości, gdy zmiękną miażdżę je blenderem
    • kamunyak Re: Sos do mięsa 30.01.12, 19:57
      mąką; do mięs duszonych zwykłą, do pieczonych ziemniaczaną. Mąkę rozrabiam z wodą i dodaję do sosu własnego z mięsa. Torebkowych używam w ostateczności, bardzo rzadko.
    • budzik11 Re: Sos do mięsa 30.01.12, 20:10
      Cebulą, z którą się sos dusi no i poprzez zredukowanie. Niczym poza tym nie zagęszczam.
      • gosza26 Re: Sos do mięsa 31.01.12, 09:06
        mąki w domu prawie nie używam. Jeśli już zagęszczam to pieczywem, najlepiej ciemnym i nie jest to sklepowa wata
    • elaelisheva Re: Sos do mięsa 31.01.12, 09:25
      Niczym... Sos "sam z siebie" gęstnieje, oczywiście jeśli nie jest to sos z wody i niczego. Ale wtedy to nie sos.
      • kasiak37 Re: Sos do mięsa 31.01.12, 12:17
        zageszczam maka lub smietana kremowka,ktora gotuje na malenkim ogniu razem z sosem jakis czas.Samo gestnieje.
      • hela6 Re: Sos do mięsa 31.01.12, 15:48
        Też tak sądzę. Sos to to co wyciekło z mięsa podczas pieczenia czy duszenia + ew cebulka jeśli takową dodałam.
        Nie produkuje dodatkowego, nie rozmnażam płynem i zagęstnikiem, nie dosmaczam żadnymi kostkami czy "sosami" instant.
        Jak chcę dużo i rzadko to zupę gotuję ze sporą ilością warzyw ale znów bez zagęstników czy zabielaczy.
        Za wyjątkiem ogórkowej oczywiście gdzie bez mleka się nie obejdzie.
    • kruszysia Re: Sos do mięsa 31.01.12, 14:51
      Miksuję ze zbyt rzadkim sosem ugotowany i rozdrobniony ziemniak.
      • marysia460 Re: Sos do mięsa 31.01.12, 17:58
        Dziękuję za odpowiedzi, tylko, że jak piekę karczek w piekarniku to nie ma za bardzo sosu, wtedy trzeba zrobić i co ? Naprawdę nie robicie z wody i ewentualnie warzyw, ziól i nie zagęszczacie mąką ?
        • mewa000 Re: Sos do mięsa 31.01.12, 18:31
          >Naprawdę nie robicie z wody i ewentualnie warzyw, ziól i nie zagęszczacie mąką ?

I jak ma smakować ten sos???

> tylko, że jak piekę karczek w piekarniku to nie ma za b
          > ardzo sosu, wtedy trzeba zrobić i co ?

Pod koniec pieczenia podlej mięso wodą
          • kamunyak Re: Sos do mięsa 31.01.12, 21:28
            A jak pod koniec pieczenia podlejesz mięso wodą to jak będzie smakował taki sos? Nie jak woda przypadkiem? I czyż nie będzie miał takiej właśnie konsystencji?

Jak mnie uczono to pieczeń podlewa się wodą po wstawieniu do piekarnika i z tejże wody w trakcie pieczenia tworzy się esencjonalny sos.
    • pyzzi Re: Sos do mięsa 31.01.12, 21:52
      Marysia, nie wiem, jak i w czym pieczesz mięso, bo na przykład w rękawie zbierze się sporo "sosu". Można go zagęścić np. jak sos śmietanowy (kuchnia włoska) , czyli śmietaną i parmezanem w proszku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka